Dylan Groenewegen mag de champagne spuiten.
Dylan Groenewegen mag de champagne spuiten. Veenendaal-Veenendaal

LIVE: Wielrennen en side-events, volg hier alles over Veenendaal-Veenendaal

Wielrennen Wielerronde Veenendaal-Veenendaal

VEENENDAAL Veenendaal staat dit weekend in het teken van wielrennen. Met natuurlijk de profwedstrijden van de vrouwen op vrijdag en de mannen op zaterdag, maar daarnaast zijn er allerlei side-events te doen in Veenendaal, voor jong en oud. Wij zijn Sander van Snippenberg, Arjan Broekstra en Ted Walker en in samenwerking met de organisatie van Veenendaal-Veenendaal houden we in dit artikel twee dagen lang bij wat er allemaal gebeurt in Veenendaal. Met het laatste nieuws, praktische informatie, reportages en natuurlijk verslagen van de wedstrijden.

Hoogtepunten:
Organisatie blikt terug op succesvolle editie Veenendaal-Veenendaal: ‘Het was echt één groot feest’
Dylan Groenewegen wint voor vijfde keer Veenendaal-Veenendaal
Lotte Kopecky wint Veenendaal-Veenendaal na machtige sprint
Foto-album: Veenendaal-Veenendaal 2023 in beeld
Martijn Budding maakt zich op voor vijfde Veenendaal-Veenendaal: ‘Deze week toch nog even de route verkend’
Agenda Veenendaal-Veenendaal: alle tijden van de wedstrijden en side-events
Wegafsluitingen tijdens wielerkoers Veenendaal-Veenendaal

18.20 uur: Het sportieve gedeelte van Veenendaal-Veenendaal zit erop. Het grote opruimen gaat beginnen en dan vanavond nog de laatste van drie avonden Veense wielerfeesten. We gaan dit liveblog dan ook afsluiten. Wij vonden het twee mooie dagen, hopelijk heeft u er ook van genoten. Nog eens rustig nagenieten van twee dagen Veenendaal-Veenendaal? Bekijk dan ons foto-album of lees de artikelen nog eens rustig door.

17.40 uur: Veenendaler Martijn Budding werd knap tiende in deze Veenendaal-Veenendaal, maar daar is hij niet helemaal tevreden mee. ,,De sprint zelf ging wel goed, maar ik kwam te ver naar achteren uit de laatste bocht. Ik lag toen elfde en werd daardoor tiende. Maar als ik als vierde of vijfde uit de bocht gekomen was, had ik zeker ook vierde of vijfde kunnen worden. Maar het ging heel erg hard in de laatste kilometer. Dan denk je dat je goed zit en komen er ineens weer drie treinen voorbij en zit je niet meer goed. Dus het was wel lastig positioneren." Toch heeft hij wel genoten: ,,Ik wist niet dat ik zoveel fans had", lacht Budding. ,,Ik mijn naam ontzettend vaak gehoord. Het was een erg leuke dag."


,,De sprint zelf ging wel goed, maar ik kwam te ver naar achteren uit de laatste bocht." - Arjan Broekstra

17.15 uur: Arvid de Kleijn werd op meer dan een fietslengte achter Groenewegen tweede. Hij heeft gemengde gevoelens. ,,Ik kwam hier naartoe om te winnen, het is een thuiskoers dus dan wil je dat ook graag. Maar ik heb er vanwege een covid-infectie een hele tijd uit gelegen, dat heeft me heel veel tijd gekost. Dit is pas weer mijn eerste wedstrijd sinds twee maanden, dus wat dat betreft ben ik wel blij met de tweede plaats als resultaat."


Het podium bij de mannen: Arvid de Kleijn, Dylan Groenewegen en Sam Welsford (van links naar rechts). - Veenendaal-Veenendaal


Dylan Groenewegen mag de champagne spuiten. - Veenendaal-Veenendaal

17.05 uur: ,,Ik had niet zulke hele goede benen, maar uiteindelijk ging het goed in de sprint", zegt Groenewegen in een eerste reactie. ,,Het was geen makkelijke koers met veel windstukken, dat maakte het de hele tijd hectisch en mentaal zwaar. Maar ik ben de ploeg heel dankbaar, ze hebben het heel goed gedaan vandaag", vervolgt Groenewegen. Hij moest het in de absolute slotfase zelf doen doordat zijn ploegmaten hem voor de laatste bocht moesten laten gaan. ,,Maar Alpecin had nog wel een trein en dat was een perfecte lead-out waar ik goed van kon profiteren."

17.02 uur: Hierbij de laatste meters van de sprint:

16.57 uur: De tweede plaats is voor Arvid de Kleijn, Sam Welsford wordt derde. Verder zien we een mooie tiende plaats voor Martijn Budding.


De top 10 van Veenendaal-Veenendaal 2023. - RegiosportVeenendaal.nl

16.53 uur: Wát een sprint was dit van Groenewegen. In de laatste kilometer zat hij alleen, zonder ploeggenoten, maar het deerde hem niets. In de laatste 200 meter ging hij erop en erover om uiteindelijk nog met ruime voorsprong over de finish te komen.

16.51 uur: DYLAN GROENEWEGEN WINT VOOR DE VIJFDE KEER VEENENDAAL-VEENENDAAL!


Wéér Dylan Groenewegen, wat een sprint! - Veenendaal-Veenendaal

16.50 uur: De laatste kilometer breekt aan, wie gaat er winnen?!

16.46 uur: Nog 5 kilometer te gaan, het tempo ligt op 53 km per uur. Het gaat heel hard richting de laatste kilometers

16.41 uur: Ook Kroonen wordt bedankt voor de moeite, het is nu aan de sprinters(ploegen). Topfavoriet Dylan Groenewegen zit met nog vier ploeggenoten goed vooraan, kan hij het gaan afmaken op de Kerkewijk? Ook Alpecin rijdt vooraan.

16.39 uur: Max Kroonen is de laatste renner van de oorspronkelijke kopgroep die nog vooraan rijdt. Bij het Paardenveld, nog 10 kilometer te gaan, rijdt hij een seconden of 7 voor het peloton.

16.33 uur: Op de Grebbeberg explodeert de kopgroep, nog 14 kilometer te rijden. Bakker en Van der Tuuk vallen terug in het peloton. We hebben in de straten van Rhenen nog twee koplopers: Ottema en Kroonen.

16.30 uur: Ook voor een muzikale noot wordt gezorgd bij deze Veenendaal-Veenendaal.

16.24 uur: Overigens, de kopgroep is een paar kilometer terug verkleind. Bodi del Grosso zit er niet meer bij, de overige vijf hebben nog altijd een voorsprong. Al is die inmiddels wel verkleind tot een halve minuut.

16.19 uur: Weer een valpartij, deze keer met minder snelheid maar met meer slachtoffers. In het Binnenveld ging het mis. Aan de voorkant van het peloton is het meteen weer koers, waar het vechten is voor een goed plekje uit de wind.

16.11 uur: Na de valpartij in Rhenen en aansluitend het aantrekken door het peloton onder aanvoering van Intermarché Circus Wanty, was het even onrustig in het peloton. Maar nu de groep Veenendaal weer is gepasseerd lijkt de rust weer enigszins terug. De Jayco-ploeg van Groenewegen zit weer van voren, net als het Arkea-team van Bouhanni.


Brent van de Kerkhove is na de valpartij in Rhenen uit de wedstrijd. - @tedxmedia


De koplopers beginnen aan de laatste ronde van Veenendaal-Veenendaal. - @tedxmedia


Het peloton in achtervolging op de koplopers. - @tedxmedia

16.06 uur: De wielrenners komen voor de laatste doorkomst door Veenendaal, nog één ronde te gaan. De koplopers hebben nog 34 seconden. Het peloton is in twee stukken gebroken trouwens, nadat het zojuist even onrustig was. De gelosten hebben een paar seconden achterstand, ze zullen zo weer kunnen aansluiten bij de rest van het peloton.


Publiek op de banken bij de laatste doorkomst. - Arjan Broekstra

16.00 uur: Op de Kerkewijk gaan ook de jeugdwedstrijden gewoon door. Zojuist heeft Carmen van den Boogaart gewonnen in de categorie 4. ,,Net als vorig jaar, ik heb nu twee keer gewonnen", zegt de Veenendaalse. ,,Heel leuk." Bij de jongens categorie 6 zijn Sten en Matz tweede en derde geworden. Het duo van fietsclub DTS uit Zaandam vertelt aan onze verslaggever Arjan Broekstra: ,,We waren met een groepje van 4 weg en wij moesten sprinten voor de overwinning." Sten werd tweede, op een fietslengte van de winnaar. ,,Sten kwam mij in de sprint nog net voorbij", zegt Matz.


Carmen van den Boogaart heeft een van de jeugdwedstrijden gewonnen. - Arjan Broekstra


Matz en Sten werden derde en tweede bij de jongens. - Arjan Broekstra


Carmen van den Boogaart op het hoogste podium. - Arjan Broekstra

15.53 uur: Op het Paardenveld wordt Wallin weer ingerekend door het peloton, dat het tempo flink opschroeft. Het gat naar de koplopers is tot onder de vijftig seconden geslonken. Het is vooral Intermarché Circus Wanty dat het tempo maakt.

15.52 uur: Flinke valpartij in het peloton bij het binnenrijden van Rhenen, berg af vanaf de Grebbeberg. Meerdere renners komen daar niet zonder kleerscheuren vanaf. Onder anderen Brent van de Kerkhove (Tarteletto) ligt er niet lekker bij.

15.50 uur: De koplopers hebben nog 1.30 op het peloton. Uit dat peloton is Rasmus Bogh Wallin (van Surl Carl Ras) weggesprongen. Hij heeft een seconden of tien op het peloton.

15.43 uur: Het peloton jaagt nog altijd op de koplopers. Hier draaien ze vanaf de Zuidelijke Meentsteeg linksaf de Wageningselaan op.

15.28 uur: Het zijn de mannen van Team DSM die de achtervolging van het peloton leiden. Nog twee rondes van 35 kilometer te gaan. Het verschil met de kopgroep schommelt rond de minuut.

15.22 uur: Onze fotograaf Ted Walker kwam langs de route Albert en Corry Koedam tegen, ze hebben zich met hun camper geïnstalleerd langs de Wageningselaan. ,,We hebben gisteren een rondje gemaakt op zoek naar de meest ideale plek", vertellen ze. ,,Dat is hier langs de Wageningselaan, bij de Sukkelsloot. Een mooie plek waar de wind gunstig staat, mooi stukje gras waar je kunt zitten en je kunt de auto makkelijk kwijt hier." Het stel probeert elk jaar wel te gaan kijken bij Veenendaal-Veenendaal. ,,Sport is heel belangrijk voor ons. Altijd geweest en nog steeds, we sporten zelf ook, de triatlon vaak. Maar het is heel fijn dat ze nu rondjes rijden, dan komen ze vijf keer langs, dat is mooi voor de kijker." En wie gaat er winnen? ,,Het belangrijkste is dat het een eerlijke wedstrijd is, maar Dylan Groenewegen is wel een super sportman. Die mag nog wel eens winnen."


Corry en Albert Koedam hebben zich geïnstalleerd langs de Wageningselaan. - @tedxmedia

15.02 uur: Voor wie rijden die sprintersploegen eigenlijk? Vele ogen zullen gericht zijn op Dylan Groenewegen, kan hij voor de vijfde keer winnen in Veenendaal? Maar er rijden meer sterke sprinters rond vandaag. Nacer Bouhanni (Arkea), Sam Welsford (Team DSM), Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech) en Arvid de Kleijn (Tudor) kunnen stuk voor stuk rap aankomen en zullen graag Groenewegen van de winst afhouden.

14.55 uur: Met nog 95 kilometer te koersen is de voorsprong van de zes vluchters teruggelopen naar 1.15 minuut. In het peloton leiden de sprintersploegen Tudor, Alpecin Deceuninck en Israel Premier Tech de achtervolging.

14.52 uur: Bij het wielerdorp is momenteel niet zoveel te zien, toch lopen Meike en Mark Artz uit Veenendaal daar rond. ,,Ik probeer een bidon te scoren", zegt Meike. ,,Voor de wedstrijd waren hier al even, maar toen was het te druk. Maar nu is er niemand haha, dus straks nog maar eens kijken."


Mark en Meike Artz bij het wielerdorp. - Arjan Broekstra

14.30 uur: De renners zijn zojuist het Paardenveld gepasseerd, de voorsprong voor de koplopers was daarbij zo’n twee minuten.


De kopgroep op het Paardenveld in Rhenen. - @tedxmedia

14.28 uur: De organisatie heeft dit jaar een kortere en compactere koers uitgezet. De mannen rijden vijf rondes van 35 kilometer wat de totale lengte van de wedstrijd brengt op 175 kilometer. Vorig jaar was de wedstrijd nog 198 kilometer lang, verdeeld over vier rondes van zo’n 50 kilometer. De renners zijn momenteel bezig aan hun tweede ronde, ze hebben nog een kleine 130 kilometer te rijden.

14.25 uur: Als de mannen even niet op de Kerkewijk zijn, worden daar de jeugdwedstrijden van AXA Valleirenners gehouden.


Jeugdwedstrijden aan de gang op de Kerkewijk. - Arjan Broekstra

14.05 uur: Het peloton is in achtervolging op de zes koplopers. En hoewel er wind staat, zit het nog niet helemaal op de kant in het Binnenveld.


De koplopers rijden door het Binnenveld. - @tedxmedia


De kopgroep op de Werftweg in het Binnenveld. - @tedxmedia

13.50 uur: De voorsprong van de zes koplopers is bij de eerste doorkomst op de Kerkewijk 2.35 minuut.

13.45 uur: Nog even over de koplopers. Bodi del Grosso is van Abloc en rijdt met nummer 122, Rick Ottema (nummer 132) is van Allinq Continental Cycling Team, net als zijn ploegmaat Wouter van de Weerdhof (135), Axel van der Tuuk (156) rijdt voor Metec, Björn Bakker (171) voor Scorpions en Max Kroonen (213) voor Volker Wessels. Ze zijn bijna bij de eerste doorkomst op de Kerkewijk.

13.40 uur: In het centrum is het ondertussen nog altijd erg gezellig, onder meer bij de Bombardon, om de hoek van de finish bij De Lampegiet. Daar serveren ze vandaag een kuitenbijter bij de koffie of de thee. Marcel van de Bovenkamp, bakker van Stichting Reinaerde legt uit: ,,Het is een lekker compact taartje, zoals wielrenners dat ook vaak in hun rugzakje hebben voor als ze even wat suikers nodig hebben. Daar is het eigenlijk op gebaseerd. We hebben er honderd gebakken, dus mensen die er één willen proeven zijn welkom. Zo hebben we een mooi momentje gemaakt omtrent deze Veenendaal-Veenendaal."


Marcel van de Bovenkamp met één van de kuitenbijters op het terras bij De Bombardon. - Arjan Broekstra

13.38 uur: Inmiddels weten we de namen van de zes koplopers: Bodi del Grosso, Rick Ottema, Wouter van de Weerdhof, Axel van der Tuuk, Björn Bakker en Max Kroonen.

13.25 uur: Meteen vanuit de start wordt er geprobeerd te ontsnappen. Het lukt zes renners om een voorsprong van 1.45 minuut te pakken. De namen van de zes zijn nog even onbekend.


De zes koplopers. - @tedxmedia

13.05 uur: De mannen zijn zojuist vertrokken van de Markt. Het gaat nog om een neutralisatiefase waarbij de renners achter de juryauto moeten blijven. De daadwerkelijke start is zometeen op de Dragonderweg.

13.00 uur: De ploegenpresentatie zit erop, de mannen staan klaar voor het vertrek.


De ploegenpresentatie zit erop, de mannen staan klaar voor het vertrek. - Veenendaal-Veenendaal

12.57 uur: Dylan Groenewegen staat met vertrouwen aan de start in Veenendaal. ,,Met de vorm zit het wel goed. Even een rustperiode gehad, toen hard getraind, vorige week in Hongarije weer een wedstrijd gewonnen en dat is ook wel goed voor het vertrouwen. Hopelijk kunnen we dat vandaag weer doen. Het traject naar de Tour de France is ingezet, de vorm van iedereen is aan het groeien en vandaag is weer een belangrijke test."

12.50 uur: Alle renners moeten de presentielijst op het podium in Veenendaal tekenen. Marvin Peters van Scorpions Racing Team toont zijn tekenkunsten:


Het kunstwerk van Marvin Peters. - Arjan Broekstra

12.41 uur: Team Arkea heeft met Nacer Bouhanni één van de grote uitdagers van Dylan Groenewegen in de ploeg. Zijn Nederlandse ploeggenoot David Dekker bij de ploegenpresentatie: ,,Ik heb zelf geen winstambitie, ik heb nog een poosje nodig om weer helemaal sterk te worden", vertelt hij op het Veenendaalse podium over zijn uitvallen in de Giro na een harde val. ,,Maar we hebben met Nacer een supersterke sprinter in de ploeg dus we gaan voor het best mogelijke resultaat."


David Dekker vertelt over de ambities van zijn ploeg Arkea bij deze Veenendaal-Veenendaal. - Arjan Broekstra

12.30 uur: Dylan Groenewegen is ook present in Veenendaal. Hij won de wedstrijd al vier keer, waaronder vorig jaar.


Dylan Groenewegen is ook present in Veenendaal. - @tedxmedia

12.23 uur: Inmiddels is ook de officiële startlijst voor de mannenwedstrijd van Veenendaal-Veenendaal bekend.

12.15 uur: Koersdirecteur Bart Voskamp verwacht een leuke wedstrijd, vertelt hij zojuist bij de ploegenpresentatie. ,,We hebben gisteren al een mooie wedstrijd gehad, de dames hebben er een goede koers van gemaakt met drie koplopers en uiteindelijk toch de sprint. Het is vandaag prachtig weer, maar er is wel wat wind, zeker in het Binnenveld. Ik verwacht wel waaiers, dus we gaan een leuke wedstrijd krijgen", vertelt hij. ,,Daarnaast hebben we een sterk deelnemersveld van een aantal World Tour ploegen en een aantal ploegen met jonge talenten. Die willen graag in beeld rijden straks als de wedstrijd ook op tv te volgen is, dus de gevestigde orde kan aan de bak."


De ploegenpresentatie is begonnen, hier het team van Tour de Tietema met onder anderen Martijn Budding in de gelederen. - @tedxmedia

11.58 uur: De ploegenpresentatie staat op het punt van beginnen. Het is inmiddels lekker druk voor het podium op de Markt in Veenendaal.

11.49 uur: De wedstrijd begint pas over ruim een uur, maar Nathalie Visser uit Veenendaal staat al op de finishstreep te wachten. ,,Je moet een goed plekje bemachtigen, lekker aan de finish", vertelt ze. Wie er eind van de middag voor haar neus als eerste over de streep komt weet ze nog niet. ,,Nee, ik weet niet wie er gaat winnen. Maar het kan zomaar Dylan Groenewegen weer zijn he, die heeft het vorig jaar ook heel goed gedaan."


Nathalie Visser heeft al een goed plekje bemachtigd. - Arjan Broekstra

11.40 uur: Ondertussen maken de ploegen zich gereed in het wielerdorp, daar waar ook het Veense publiek een kijkje komt nemen bij de renners en de ploegen.


In het wielerdorp maken de renners en de ploegen zich gereed. Het Veense publiek komt daar graag een kijkje nemen. - Arjan Broekstra

11.37 uur: Martijn Budding meldt zich met zijn ploeg Tour de Tietema in het centrum van Veenendaal. Verslaggever Arjan Broekstra van RegiosportVeenendaal.nl sprak hem zojuist even: ,,Ik heb er zeker zin in. Zo vaak hebben we niet een wedstrijd in deze omgeving, ik kijk er naar uit. Het wordt denk ik een zware wedstrijd, maar wel mooi. De laatste keer dat ik hier meedeed was in 2019, toen werd ik tweede. Hopelijk een plaatsje hoger dit jaar, maar dat zal niet makkelijk worden. Er staat best wel wat wind vandaag, zeker tussen de weilanden zullen wel waaiers gaan ontstaan. We moeten goed opletten, het zal vast wel een keer op de kant gaan dus dan willen we proberen mee te zijn. En als het een sprint wordt, dan wordt mijn kaart gespeeld."

11.30 uur: Op de warenmarkt is het dan lekker druk vanochtend, voor het podium is het nog rustig. Als je vooraan wilt staan bij de ploegenpresentatie van de mannen zometeen, is dit je kans.


Het is nu nog rustig bij het podium. - Arjan Broekstra

11.13 uur: Eerder deze week spraken we met binnenstadsmanager Henny Jansen, die vertelde al dat de markt gewoon doorging en dat het centrum prima bereikbaar is vandaag. ,,Veel mensen denken dat je het centrum moet mijden tijdens de wielerronde Veenendaal-Veenendaal. Beslist niet, want Winkelstad Veenendaal is uitstekend bereikbaar." Lees hier het hele interview nog eens na.

11.09 uur: De ploegenpresentatie en de start van de wedstrijd van Veenendaal-Veenendaal is straks op de Markt, maar ook de warenmarkt gaat gewoon door. De kraampjes staan nu grotendeels in de Hoofdstraat. ,,Alle kramen zijn er wel volgens mij alleen is het wat anders opgesteld", zeggen twee verkopers van vishandel Arjan de Graaf. ,,Maar gezellig toch, we hebben ons voorbereid op wat extra drukte. We staan met evenveel mensen als anders in de kraam, maar hebben wel meer ingekocht. Dus lekker hard werken vandaag."


,,We hebben extra ingekocht, want we verwachten wel wat meer drukte vandaag." - Arjan Broekstra

11.00 uur: Ivar Immerzeel heeft zojuist de afwachtingswedstrijd bij de amateurs en junioren gewonnen. Samen met Daan Switters reed hij een groot deel van de wedstrijd voorop, de twee koplopers zetten de rest van de deelnemers op twee rondes achterstand. In de laatste ronde wist Immerzeel zijn medevluchter te lossen om alleen over de finish te komen. Switters werd tweede. De derde plaats was voor Ando Overbeek.


Ivar Immerzeel wint de afwachtingswedstrijd bij de amateurs en junioren. - @tedxmedia

10.51 uur: De chauffeurs rijden allemaal in auto’s die door autobedrijf Bochane beschikbaar worden gesteld. Eerder spraken we met André van Manen, hij is vandaag één van de chauffeurs, maar is samen met zijn broer Dick als vrijwilliger ook verantwoordelijk voor het wagenpark. ,,We mogen in onze handen klappen met de mooie samenwerking met Bochane", zegt Van Manen. ,,Als je ziet wat ze betekenen voor de wielerronde, zonder hen zou het niet mogelijk zijn om de koers te organiseren. Ze doen het al jarenlang, de bereidwilligheid is groot. Een betrouwbare en belangrijke partner zoals Bochane is niet uit te drukken in geld. Daarnaast is het een indrukwekkend wagenpark waar we veel mooie reacties op krijgen. Ja, het geeft een internationale uitstraling en dat is ook belangrijk voor de groei van Veenendaal-Veenendaal.’’ Lees hier het hele interview.

10.45 uur: De chauffeurs van Veenendaal-Veenendaal hebben zojuist in de raadzaal in het gemeentehuis van Veenendaal de briefing gehad. Samen met UCI-president Elita Grasina, voorzitter André Homma van Veenendaal-Veenendaal en koersdirecteur Bart Voskamp gingen ze gezamenlijk op de foto.


De chauffeurs van Veenendaal-Veenendaal, samen met UCI-president Elita Grasina, voorzitter André Homma van Veenendaal-Veenendaal en koersdirecteur Bart Voskamp. - Veenendaal-Veenendaal

10.30 uur: Ondertussen is op het parcours in Veenendaal de afwachtingswedstrijd voor amateurs en junioren aan de gang. Twee renners rijden aan de leiding, Ivar Immerzeel en Daan Switters.


Twee koplopers in de afwachtingswedstrijd bij de amateurs en junioren. - @tedxmedia


De afwachtingswedstrijd bij de amateurs en junioren op zaterdagochtend. - @tedxmedia

10.09 uur: Eén van de deelnemers aan de mannenwedstrijd vandaag is ‘onze’ Martijn Budding. Hij heeft zich goed voorbereid. ,,Elk trainingsritje begint voor mij op de route van Veenendaal-Veenendaal. Toch heb ik ‘m deze week nog even verkend." Lees hier het hele interview.


Martijn Budding (archieffoto), maakt zich op voor zijn vijfde Veenendaal-Veenendaal. - Tour de Tietema

09.40 uur: Het hoofdgerecht van vandaag is natuurlijk de koers van de mannen, maar er ook vandaag weer veel meer te doen in Veenendaal. Bekijk onze agenda of de afbeelding hieronder om te zien wat er te doen is en waar je moet zijn.


09.35 uur: Gisteravond was er weer feest op de Markt. Springend en zingend stond jong en oud samen op De Markt te feesten tijdens de Qmusic Voute Party die de vrijdagavond tussen de twee wielerdagen extra gezellig maakte. Het plein stroomde snel vol en iedereen genoot van Nederlandstalige muziek, variërend van kinderliedjes tot love ballads en hardcore gedreun met flitsende lampen en een biertje in de hand. Bezoekers die later op de avond nog langs wilden komen, moesten bij de verschillende hekken wachten, waarmee de drukte in de hand is gehouden.


De Qmusic Voute Party zorgde voor een gezellige avond op de Markt gisteren. - Astrid Meyer

ZATERDAG 09.30 uur: Goede morgen, daar zijn we weer. Een stralend blauwe lucht boven de Kerkewijk, prachtige weer voor de tweede dag van Veenendaal-Veenendaal. Via dit liveblog gaan we jullie vandaag weer helemaal op de hoogte houden.


Een stralend blauwe lucht boven de Kerkewijk, prachtige weer voor de tweede dag van Veenendaal-Veenendaal. - Veenendaal-Veenendaal

VRIJDAG 19.00 uur: Terwijl er vandaag nog afwachtingswedstrijden zijn en vanavond de tweede avond van de Veense Wielerfeesten, met de Vouteparty van Qmusic, gaan we met deze liveblog even op pauze. Morgenochtend pakken we hem vervolgens weer op. Dan is natuurlijk de wedstrijd van de mannen, maar er zijn ook weer veel side-events en nog meer jeugdwedstrijden. En ook morgen belooft weer zo’n mooie dag te worden met prachtig weer, dus genoeg om ons op te verheugen. Wil je nog even de dag van vandaag herbeleven, lees dan dit liveblog nog eens door en/of bekijk eens rustig ons foto-album. En ga je vanavond nog naar de Markt, veel plezier! Tot morgen!

18.41 uur: Het volledige podium bij de mannen is als volgt: Winnaar dus Bas Belder, tweede werd René Post uit Elst (GLD) en de derde plaats is voor Johan van den Beemd uit Sint Willibrord. Zij kregen hun prijzen uit handen van wethouder Martijn Beek van de gemeente Veenendaal.


Het podium bij de mannen, met René Post, Bas Belder en Johan van den Beemd van links naar rechts. - Arjan Broekstra

18.39 uur: Bij de vrouwen werd Marlies Bochane tweede, ze moest haar meerdere erkennen in Petra van Leeuwen uit De Kwakel.


De tweede plek voor Marlies Bochane bij het NK voor raadsleden. - Arjan Broekstra

18.33 uur: ,,Eindelijk weer eens winst voor het CDA, dat is voor het gevoel ook wel lekker", lacht Belder met gevoel voor humor. ,,Maar gelukkig kon ik alleen over de finish, want ik ben niet zo goed in sprinten. In de laatste ronde kon ik na een moeilijke bocht iets wegrijden en kon zo wat ruimte pakken." Belder zat vrijwel de hele tijd in de kopgroep. ,,Ja, één rondje reed ik iets vooruit, maar voor de rest zaten we samen in de groep. We hebben het kopwerk netjes afgewisseld."

18.29 uur: Bas Belder wint het NK wielrennen voor raadsleden. Hij komt net voor zijn concurrenten over de finish op de Kerkewijk. Belder is raadslid voor het CDA Krimpenerwaard.

18.20 uur: Het half uur zit erop, nog twee rondes knallen en dan weten we wie zich Nederlands Kampioen bij de raadsleden mag noemen. We hebben een kopgroep van 5, daar zal normaal gesproken de winnaar uit gaan komen.

18.10 uur: Het gaat flink hard. De koplopers hebben al een ronde voorsprong gepakt. De eerste die werd ingerekend was het Veenendaalse raadslid Thijs van der Weele.

17.50 uur: De wedstrijd is gestart. De winnaar van vorig jaar, Peter van Dijk, is geen raadslid meer. Hij doet derhalve ook dit jaar niet mee.

17.45 uur: Het NK voor raadsleden wordt overigens iets aangepast omdat het programma uitloopt. De wedstrijd duurt nu dertig minuten plus twee ronden in plaats van de geplande 40 kilometer.

17.35 uur: Het lijkt er niet op dat we een winnaar uit Veenendaal kunnen noteren, als we de ambities op een rijtje zetten. Dat geldt ook voor Harold Schonewille (CDA): ,,Vorig jaar had ik hard geoefend en was ik beter in conditie, maar dit jaar niet echt geoefend. Toen ging ik ook heel goed, ik reed gemiddeld 35 km/uur. Dat heb ik daarna nooit meer gehaald. We hebben afgesproken dat we dit jaar maar eens inzetten op iets van 30 km/uur." De winst zit er daarmee niet in, weet Schonewille ook. ,,Er zitten er een paar bij die helemaal uitstralen dat ze voor de winst gaan. Dat is hartstikke leuk, maar ik doe het voor de lol. En ik heb er heel veel zin in."


Harold Schonewille. - Arjan Broekstra

17.30 uur: Twee vrouwen staan er aan de start, en dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Eén van hen is Marlies Bochane (schaduwraadslid bij het CDA): ,,Ik heb niet de ambitie om te winnen hoor, ik wil gewoon de finish halen. Sommigen zien er veel te getraind uit", lacht ze. 


Marlies Bochane. - Arjan Broekstra

17.25 uur: In totaal zijn er acht deelnemers uit Veenendaal. Thijs van der Weele (GroenLinks) is er één van: ,,Winnen van Hans (van de Braak, red) is mijn doel. Ik heb nog niet eerder meegedaan, maar het is in Veenendaal he dus leuk om een keer mee te doen. Mooi ook dat er deelnemers uit het hele land meedoen."

17.20 uur: De ‘stofwolken’ van de vrouwenwedstrijd zijn nog maar net opgetrokken of het volgende onderdeel dient zich alweer aan. Het Nederlands Kampioenschap voor raadsleden staat op het programma. De deelnemers hebben zojuist het parcours verkend en maken zich op voor de start.


De deelnemers aan het NK voor raadsleden hebben zojuist het parcours verkend en maken zich op voor de start. - Arjan Broekstra

17.08 uur: Bekijk hier nog de spannende eindsprint van de vrouwenwedstrijd.

17.00 uur: Kopecky klopte in de sprint trouwens Martina Fidanza (Ceratizit WNT) en Daria Pikulik (Human Powered Health). De nummer drie van vorig jaar Rachele Barbieri (LIV Racing Teqfind) werd nu vierde, vlak voor de Nederlandsen Elina van Rooijen (AG Insurance) en Fem van Empel (Jumbo-Visma).


Het podium van de vrouwenwedstrijd van Veenendaal-Veenendaal 2023: Martina Fidanza, Lotte Kopecky en Daria Pikulik (van links naar rechts). - Veenendaal-Veenendaal

16.57 uur: ,,Het was al weer even geleden dat ik gesprint heb, maar ik werd perfect afgezet. We waren met een kleine ploeg aanwezig hier, maar stuk voor stuk hebben we erg sterk gereden. We zitten in een goede flow met het team en dan is het heel leuk om het op deze manier af te maken." Het parcours vond ze ook mooi, vertelt Kopecky. ,,Het was alleen jammer dat de wind niet in de juiste richting stond, maar uiteindelijk is een wedstrijd met een massasprint ook wel mooi."


Lotte Kopecky mag de champagne ontkurken. - Veenendaal-Veenendaal

16.40 uur: LOTTE KOPECKY WINT VEENENDAAL-VEENENDAAL! Na een adembenemende sprint drukt de Belgische van Team SD Worx als eerste haar wiel over de finish op de Kerkewijk. Ze is de derde winnares van Veenendaal na Annemiek van Vleuten in 2018 en Gladys Verhulst vorig jaar.


Lotte Kopecky wint de sprint op de Kerkewijk en schrijft Veenendaal-Veenendaal op haar naam. - @tedxmedia


Lotte Kopecky neemt de felicitaties van een van haar ploeggenotes in ontvangst. - @tedxmedia

16.35 uur: Ontsnappen is geen optie meer, de sprintersploegen houden het tempo hoog. Dit gaat een massasprint worden op de Kerkewijk. Nog 2 kilometer te gaan.

16.23 uur: We gaan ons opmaken voor de finish van de vrouwenwedstrijd. De rensters hebben nog 10 kilometer te rijden en het is nog altijd één groot peloton. Komt er een massasprint op de Kerkewijk, of weet er toch nog iemand te ontsnappen? Op de Kerkewijk wacht het publiek op wat komen gaat.


Op de Kerkewijk wacht het publiek op wat komen gaat. - Arjan Broekstra

16.06 uur: Bij de Dikke Bandenrace (9 en 10 jaar) is de winst voor Thom van Beek. Hij kwam met ruime voorsprong op de rest als eerste over de finish. ,,Ik wielren en mountainbike ook bij AXA Valleirenners, dat doe ik nu al twee jaar. Blij dat ik hem nu voor de tweede keer win, vorig jaar heb ik ook gewonnen."


Met ruime voorsprong wint Thom van Beek de dikke bandenrace bij de 9- en 10-jarigen. - @tedxmedia

15.50 uur: De koplopers zijn ingerekend, het peloton is compleet. We zijn begonnen aan de laatste ronde.


De koplopers zijn ingerekend, het peloton is compleet. We zijn begonnen aan de laatste ronde. - @tedxmedia

15.30 uur: Ondertussen is de vrouwenwedstrijd natuurlijk ook nog bezig. De drie koploopsters hebben nog altijd een voorsprong, maar die is wel geslonken tot onder de minuut. Bij het binnenrijden van Wageningen, en met nog 56 kilometer tot de finish, is het gat met het peloton 55 seconden.

15.27 uur: Fedde Ruigrok wint de Dikke Bandenrace voor 7- en 8-jarigen. Tegen onze verslaggever Arjan Broekstra vertelt hij: ,,Vanochtend heb ik even geoefend, maar verder niet heel veel. Ik fiets wel vaker, daarom ging ik zo snel. Fijn om als eerste over de finish te komen."


Fedde Ruigrok won de dikke bandenrace voor 7- en 8-jarigen. - Arjan Broekstra

15.20 uur: Bij de 5- en 6-jarigen van de Dikke Bandenrace gaat de winst naar Louis Bouter. Hij won een beker en een grote zak snoep en is daar heel blij mee, vertelt hij na afloop terwijl hij bij zijn vader zit. Louis vertelt dat hij wel eens gaat mountainbiken en dat hij daarom goed kon oefenen.


Louis Bouter op het hoogste podium na de dikke bandenrace bij de 5- en 6-jarigen. - Arjan Broekstra

15.04 uur: Zo mooi om te zien! De jongste categorie bij de Coens Dikke Bandenrace is zojuist geweest. Kinderen van 2 tot 4 jaar op loopfietsjes. De winst was voor Niek Obbens. Heb je er hard voor geoefend? ,,Ja heel goed! En ik heb nu een nieuwe fiets, die gaat harder dan de oude."

15.00 uur: We hebben trouwens al onze foto’s gebundeld in dit foto-album op RegiosportVeenendaal.nl. Heb jij de ultieme Veenendaal-Veenendaal-foto gemaakt, mail hem naar regiosportveenendaal@bdu.nl en voegen hem toe aan ons foto-album.

14.57 uur: Bij de tweede doorkomst op de Kerkewijk is de voorsprong van de drie koplopers twee minuten. Er zijn nog twee rondes te rijden.

14.50 uur: Het is niet bepaald rustig in het peloton momenteel. Jumbo-Visma heeft de slag vooralsnog gemist en zoekt de aansluiting met de kopgroep. Wereldkampioene veldrijden Fem van Empel probeerde weg te rijden uit het peloton, maar ze is snel weer ingerekend. 

14.48 uur: Langs het parcours in Veenendaal staat Paul Arens, hij is uit Zeeuws-Vlaanderen gekomen om zijn kleindochter aan te moedigen. ,,Dat is Maureen Arens, ze rijdt voor AG Insurance. Of ze kans maakt op de overwinning, nou normaal gesproken niet. Top 25 moet kunnen, maar in haar ploeg rijden meiden die wel beter kunnen sprinten, zoals Eline van Rooijen en Mirre Knaven."

14.40 uur: We hebben zo’n 50 kilometer gereden. De drie koplopers hebben 1.45 minuut voorsprong op het jagende peloton.


De drie koplopers. - @tedxmedia


Het peloton in achtervolging op de drie koplopers. - @tedxmedia

14.19 uur: De voorsprong van Jansen slonk tot onder de tien seconden, maar Sophie Edwards (ARA) en Anneke Dijkstra (Krush Rebellease) zijn komen aansluiten bij de koploopster. De verschillen lopen weer op richting 25 seconden.  

14.05 uur: We hebben een koploper! Bij de eerste doorkomst in Veenendaal rijdt Eline Jansen van WV Schijndel voorop. Ze heeft een voorsprong van ongeveer 25 seconden op het peloton.


Eline Jansen van WV Schijndel rijdt bij de eerste doorkomst in Veenendaal aan de leiding. - @tedxmedia


Het vrouwenpeloton in achtervolging op koploper Eline Jansen. - @tedxmedia

13.53 uur: Veenendaal-Veenendaal is méér dan alleen de profkoers, zo zijn er ook side-events. Eén van die activiteiten is de Dikke Bandenrace. Nieuw dit jaar is dat ook kinderen vanaf 2 jaar al mee kunnen doen. Voor hen is er een loopfietscategorie. Om 14.00 uur gaat de eerste categorie van start.

13.45 uur: De rensters houden zich vooralsnog rustig. Bij de eerste passage van de Grebbeberg is het peloton nog compleet. De ploegen van TeamDSM en Liv Racing Teqfind rijden op de eerste rij en houden de boel onder controle.

13.21 uur: Er staan vandaag maar liefst acht World Tour ploegen aan de start, een ongekend sterk deelnemersveld bij de vrouwen dus. Naast de World Tour ploegen staan er nog veel meer teams aan de start, een gevarieerde mix van professionele ploegen en opleidingsteams uit alle windstreken.

13.01 uur: De wielrensters zijn zojuist vertrokken vanaf de Markt. Het gaat nog wel om de neutralisatie, de rensters moeten achter de juryauto blijven. Op de Dragonderweg ligt kilometer 0 en dan start de wedstrijd echt.


De wielrensters zijn vertrokken vanaf de Markt. Ze moeten in de neutralisatie nog wel achter de juryauto blijven. - @tedxmedia

12.45 uur: Nog een kwartier tot de start, de vrouwen staan er al klaar voor.


De vrouwen staan al klaar voor de start, maar ze moeten nog even geduld hebben. - Arjan Broekstra

12.42 uur: De wedstrijd wordt begeleid door twintig motoragenten. Commandant Paul legt uit: ,,We zitten met 16 motoren in de koers, en 4 rijden er vooruit. Wij komen uit het hele land. Het is zo dat je opgeleid moet zijn om een wielerkoers te begeleiden. In totaal zijn er in Nederland 78 motoragenten opgeleid die een koers mogen begeleiden. Elke motorrijder heeft een eigen positie en een eigen taak, met zijn allen zorgen we ervoor dat de koers zo veilig mogelijk verloopt: voor de renners en begeleiders, voor het publiek en voor onszelf. Het is heel leuk werk en het is geweldig weer, dus we hebben er zin in."


De wedstrijd wordt begeleid door twintig motoragenten. - @tedxmedia

12.25 uur: Rachele Barbieri (LIV Racing Teqfind) werd vorig jaar derde. ,,Ik wil vandaag proberen het beter te doen dan vorig jaar. We hebben een sterk team aan de start staan hier, dus we gaan ons best doen."

12.11 uur: Eén van de kanshebsters is wellicht Fem van Empel. De renster van Team Jumbo Visma zit tegenwoordig meer op de mountainbike dan op de racefiets, vertelt ze: ,,Het is vooral lastig om te switchen van fietsen, even wennen aan het stuur. Nu is de focus vooral op het mountainbiken, maar altijd leuk om een koers in Nederland mee te pakken."


Het team van Jumbo-Visma bij de ploegenpresentatie. - @tedxmedia

12.05 uur: De ploegenpresentatie van de vrouwenteams op de Markt is begonnen. Het begint lekker druk te worden voor het podium.


Het begint lekker druk te worden op de Markt. - @tedxmedia


Het team van ARA Skip Capital bij de ploegenpresentatie. - @tedxmedia

11.54 uur: Gladys Verhulst is er dus niet bij om haar titel in Veenendaal te verdedigen, maar wie staan er wel aan de start vandaag? Hieronder de deelnemerslijst voor de vrouwenwedstrijd die om 13.00 uur van start gaat. Wie gaat er vandaag winnen op de Kerkewijk? Wordt het Lotte Kopecky (Team SD Worx), Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck) of Daria Pikulik (Human Powered Health)? Of krijgen we met Fem van Empel (Jumbo-Visma) een Nederlandse winnares? Kijk hieronder voor de volledige deelnemerslijst.


De deelnemers aan de vrouwenwedstrijd. - Veenendaal-Veenendaal

11.30 uur: Eén van de vrijwilligers is Bertus Veldhuizen. Hij heeft het eerste werk er op zitten: ,,Ik ben al sinds 2008 vrijwilliger bij Veenendaal-Veenendaal. Eerst als verkeersregelaar, maar ik ben nu opbouwer. Hekje hier zetten, hekje daar zetten. En als het klaar is alles weer opruimen", vertelt hij aan onze verslaggever Arjan Broekstra. ,,En straks even kijken natuurlijk als de rensters langs komen. Wie er gaat winnen? Ik heb werkelijk geen idee haha."

11.20 uur: Maurice en Wes werken als verkeersregelaar aan Veenendaal-Veenendaal. Voor Wes is het al de vijfde keer dat hij meehelpt, Maurice is dit jaar voor het eerst in touw.


Verkeersregelaars Maurice en Wes zijn er klaar voor. - @tedxmedia

11.13 uur: We gaan ons langzaamaan opmaken voor de vrouwenwedstrijd. De wedstrijd bij de vrouwen werd vorig jaar gewonnen door Gladys Verhulst. De renster van Le Col Wahoo bleef in de sprint haar medevluchter Karlijn Swinkels (Jumbo Visma) nipt voor. Verhulst is vandaag niet van de partij, dus we krijgen sowieso een nieuwe winnares.

11.00 uur: Nog een uur tot de ploegenpresentatie van de vrouwen. TeamDSM is onderweg.


De bus van TeamDSM brengt de wielrensters naar het centrum van Veenendaal voor de start voor de vrouwenwedstrijd. - Arjan Broekstra

10.55 uur: De Grebbedijk ligt er mooi bij vrijdagochtend. Zal dit één van de scherprechters worden in de koersen van dit jaar?


De Grebbedijk ligt er mooi bij vrijdagochtend. Zal dit één van de scherprechters worden in de koersen van dit jaar? - @tedxmedia

10.23 uur: Op de Kerkewijk wordt de laatste hand gelegd aan het gereedmaken van de finishstraat.


Op de Kerkewijk wordt de laatste hand gelegd aan de opbouw en het ophangen van de reclamedoeken. - @tedxmedia

10.09 uur: Fotograaf Ted Walker is namens RegiosportVeenendaal.nl al naar één van de mooie punten in de koers gereden en maakte daar deze beelden:

09.41 uur: Oud-profwielrenner Bart Voskamp is de koersdirecteur van Veenendaal-Veenendaal. Nu pas merkt hij wat er bij komt kijken om een evenement als Veenendaal-Veenendaal neer te zetten en wat voor inspanning dat kost: ,,Vroeger stond ik aan de andere kant en als topsporter ben je alleen bezig met je eigen prestatie. Het puzzeltje valt nu in elkaar en dan merk je dat het geen simpel rekensommetje is om een wedstrijd te organiseren. Ik geniet van het proces en waardeer de tomeloze inspanningen van alle betrokkenen." Voskamp kijkt uit naar zijn eerste Veenendaal-Veenendaal in zijn nieuwe rol: ,,Het gaat een schitterend weekend worden en dat is te danken aan iedereen die zijn ziel en zaligheid erin stopt." Lees hier het hele interview met Voskamp dat we eerder deze week publiceerden op RegiosportVeenendaal.nl

08.55 uur: Wil je alvast in de stemming komen, of gewoon nog even nagenieten? Bekijk dan deze heerlijke aftermovie van de 2022-editie van Veenendaal-Veenendaal.


08.44 uur: Handig voor als je naar Veenendaal-Veenendaal of één van de side-events komt, op deze plattegrond vind je alle relevante informatie waar je moet zijn en wat je moet weten.

08.35 uur: Ga je vandaag of morgen kijken bij Veenendaal-Veenendaal, of om een andere reden onderweg? Let dan even op dat sommige wegen zijn afgesloten. Dat geldt onder meer voor  (delen van) de Kerkewijk, De Weverij/Duivenwal, Raadhuisstraat en ‘t Goeie Spoor. Lees er meer over in dit artikel.

07.50 uur: De Gemeente Veenendaal plaatste vanmorgen dit bericht op Instagram met mooie oude plaatjes van Veenendaal-Veenendaal. Was jij er al bij bij één van deze edities?

07.15 uur: De Kerkewijk ligt er prachtig bij als het zonnetje opkomt boven Veenendaal.


07.00 uur: Goede morgen allemaal, het is het weekend van Veenendaal-Veenendaal. Het beloven twee prachtige dagen te worden vol met wielrennen en side-events. Vandaag is de dag van de vrouwenwedstrijd, maar er zijn ook dikke banden races en het NK voor raadsleden staat op het programma. Maar er is meer, bekijk hier het hele programma (klik hier). De komende twee dagen houden we je in dit artikel op de hoogte van alles rondom Veenendaal-Veenendaal, met nieuws, achtergronden, verslagen en uitslagen. Veel leesplezier!

,,De sprint zelf ging wel goed, maar ik kwam te ver naar achteren uit de laatste bocht."
advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 18 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30