André van Manen (rechts) naast Juri Goed (Bochane, midden) en Dick van Manen (links): ,,We mogen in onze handen klappen met de mooie samenwerking met Bochane."
André van Manen (rechts) naast Juri Goed (Bochane, midden) en Dick van Manen (links): ,,We mogen in onze handen klappen met de mooie samenwerking met Bochane." Ted Walker Fotografie

‘Indrukwekkend wagenpark zorgt voor internationale uitstraling Veenendaal-Veenendaal’

Wielrennen Wielerronde Veenendaal-Veenendaal

VEENENDAAL De 36e editie van de Veenendaal-Veenendaal Classic wordt op vrijdag 19 mei (vrouwen) en zaterdag 20 mei (mannen) verreden. De start is traditiegetrouw in het centrum van Veenendaal en gaat via Wageningen, de steile Grebbeberg en Rhenen. Met 21 deelnemende ploegen wordt er spektakel verwacht waarbij er logistiek gezien veel geregeld moet worden. Broers André en Dick van Manen zijn verantwoordelijk voor het wagenpark. André vertelt wat er zoal bij komt kijken.

door Job Boers

Ruim 36 jaar geleden was het idee geboren voor een wielerkoers in Veenendaal. Grondlegger Job van Schuppen heeft de koers gemaakt tot wat het nu is waarbij zijn vrouw en kinderen ook betrokken waren. Van Manen is erg blij dat de koers nog steeds bestaat.

,,De koers heeft een bijzondere historie, daar mogen we als Veenendaal trots op zijn. Het bestaat al zo lang en wordt zo goed georganiseerd waardoor het voor veel mensen dagenlang een mooie happening is. Ja, het is een feestje om onderdeel van te mogen zijn en het is belangrijk om als nieuwe generatie de inspanningen van Job te koesteren.’’

LOGISTIEKE OPERATIE

André en Dick zijn al jaren betrokken bij Veenendaal-Veenendaal. Enkele jaren geleden heeft de organisatie een aantal veranderingen doorgemaakt waardoor de broers een belangrijk aandeel hebben in de wielerkoers. 

,,Mijn broer en ik zijn al jarenlang chauffeurs in de wielerronde en na verloop van tijd hebben we aangegeven om het hele wagenpark op ons te nemen. Het is niet eenvoudig aangezien chauffeurs niet zomaar mogen rijden, ze hebben echt een licentie nodig na het voltooien van een opleiding. Wij onderhouden de contacten met Bochane en de chauffeurs. Ja, daar komen heel wat lijstjes bij kijken’’, vertelt André van Manen lachend.

Er zijn bijna dertig volgauto’s nodig voor officials, wedstrijdleiders, pers en gasten zoals de burgemeester en sponsoren. De auto’s worden ter beschikking gesteld door Bochane. Volgens Van Manen begint de inventarisatie in november en loopt de drukte op richting het evenement. ,,Ja, deze weken zijn het hoogtepunt. Het regelen van chauffeurs, het aanvragen van cursussen en licenties voor nieuwe chauffeurs en de gehele logistieke operatie eromheen. Er komt inderdaad aardig wat bij kijken, mede omdat sommige auto’s aan bepaalde eisen moeten voldoen. We mogen in onze handen klappen met de mooie samenwerking met Bochane.”

FIJNE PARTNER

In de week voor de koers worden de auto’s overal uit het land verzameld, showroomklaar gemaakt, bestickerd en afgetankt waardoor er drie dagen onbeperkt gebruik van gemaakt kan worden. Na de koers is het weer een logistieke operatie. Van Manen noemt het ‘veel voeten in de aarde’ waardoor hij erg te spreken is over de samenwerking. 

,,Als je ziet wat ze betekenen voor de wielerronde, zonder hen zou het niet mogelijk zijn om de koers te organiseren. Ze doen het al jarenlang, de bereidwilligheid is groot. Een betrouwbare en belangrijke partner zoals Bochane is niet uit te drukken in geld. Daarnaast is het een indrukwekkend wagenpark waar we veel mooie reacties op krijgen. Ja, het geeft een internationale uitstraling en dat is ook belangrijk voor de groei van Veenendaal-Veenendaal.’’

BEKENDE GEZICHTEN

Volgens Van Manen is het voor chauffeurs ‘andere koek’ om tijdens een wielerronde te rijden. Hij heeft het chauffeursbestand zien veranderen en is erg blij met de nieuwe opgeleide chauffeurs die niet alleen zijn geselecteerd vanwege hun rijkunsten. ,,Het chauffeursbestand van vroeger met een rits aan goede chauffeurs is op leeftijd gekomen. We hebben dit jaar vijf nieuwe chauffeurs waarbij we bewust hebben gekozen voor affiniteit met sport, de gemeente, het zakenleven en de Veense horeca zodat we bekende gezichten hebben. Ik ben er blij mee, we hebben een mooie stap gezet’’, vertelt Van Manen trots.

OP DE EERSTE RIJ

De wagenparkbeheerder rijdt tijdens de wielerronde zelf ook in een volgauto en kijkt met plezier terug op de vorige editie. ,,Ik heb vorig jaar de president van de UCI (internationale organisatie wielersport) rond gereden, dat was erg leuk. We reden als eerste wagen achter het peloton. Dan zit je op de eerste rij en zie je alles gebeuren, van renners die het moeilijk hebben tot aan valpartijen. Dat was erg indrukwekkend, al moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben van het gehele evenement. Er is een nieuwe generatie opgestaan met ‘hart voor de zaak’ waardoor alles piekfijn is geregeld. We hopen, voor alle sportliefhebbers in Veenendaal, om met de hele organisatie een paar schitterende dagen neer te zetten. En dat we met alle partners de komende jaren nog verder kunnen doorgroeien naar een nog groter wielerspektakel in Veenendaal’’, sluit Van Manen af.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 6 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 7 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45
Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice De Vallei verlengen samenwerking: 'Volle kracht vooruit met het Leefstijlloket' 25 mrt, 18:51