Gladys Verhulst klopt Karlijn Swinkels op de Kerkewijk en wint daarmee Veenendaal-Veenendaal.
Gladys Verhulst klopt Karlijn Swinkels op de Kerkewijk en wint daarmee Veenendaal-Veenendaal. @tedxmedia

Gladys Verhulst wint tweede editie vrouwenwedstrijd Veenendaal-Veenendaal

Wielrennen

VEENENDAAL Gladys Verhulst heeft de vrouwenwedstrijd van Veenendaal-Veenendaal gewonnen. De Franse renster van Le Col Wahoo bleef samen met haar medevluchter Karlijn Swinkels (Jumbo Visma) uit de greep van het peloton en klopte de Nederlandse in een spannende sprint op de meet op de Kerkewijk. Rachele Barbieri van Liv Racing Extra werd derde op 42 seconden van de winnares. Verhulst is de opvolger van Annemiek van Vleuten die de tot nu toe enige voorgaande editie van Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen won.

,,Ik ben heel erg blij dat ik gewonnen heb”, vertelt Verhulst na afloop van de prijsuitreiking. ,,We hadden als ploeg een strategie om iemand vooraan te hebben rijden en als dat niet zou lukken wilden we voor de sprint gaan met Maike van der Duin. Het viel allemaal perfect uit, met mij in de ontsnapping.”

GOEDE SAMENWERKING Na ruim een uur koers sprong Verhulst samen met Swinkels uit het peloton weg. Al snel had het duo een voorsprong van dertig seconden te pakken en dat liep uiteindelijk op tot ruim 2,5 minuut. ,,We waren vrij vroeg weg samen, eigenlijk had ik gehoopt op meer vluchters zodat we een groter groepje zouden hadden, maar dat gebeurde niet. Maar onze samenwerking was supergoed, we hebben allebei vollebak op kop gereden”, vertelt Jumbo Visma-renster Swinkels.

Met nog een kilometer of twintig te gaan ging het peloton toch op jacht naar de koplopers maar dichterbij dan veertig seconden kwamen de achtervolgers niet. Op dat moment besloot Jumbo Visma om het peloton af te stoppen om zo vol te gaan voor de winst van Swinkels. 

Op de natte Kerkewijk moesten Swinkels en Verhulst gaan uitmaken wie zich de winnaar mocht gaan noemen. Het werd een sprint waarin de rijdsters elkaar nauwelijks iets toegaven. Uiteindelijk was het Verhulst die op de meet een minieme voorsprong had. ,,Ze had een goede sprint, die ze van me won. Dat kan gebeuren”, zegt Swinkels.

STERKSTE PLOEG De Nederlandse nummer twee had na afloop gemengde gevoelens. ,,Ik denk dat wij hier met de sterkste ploeg aan de start stonden. Dan hoop je natuurlijk dat je het kunt afmaken. Dus dat zorgt een beetje voor teleurstelling. Maar ik ben ook trost dat we met de ontsnapping hebben kunnen wegblijven en dat ik hier toch een podiumplek binnenhaal.”

Gemengde gevoelens had nummer drie Rachele Barbieri ook. ,,Ergens in de laatste dertig kilometer besloten we het gat dicht te gaan rijden, maar ik denk dat dit wat aan de late kant was. We probeerden het wel, maar het lukte niet. Dat is jammer, maar gelukkig ging mijn sprint goed en kon ik toch nog derde worden.”

Barbieri won de sprint van de achtervolgers. Op 42 seconden van de winnares kwam zij over de streep, voor de Nederlandsen Danique Braam en Marianne Vos.

Het was de tweede editie van de vrouwenwedstrijd van Veenendaal-Veenendaal. De eerste koers werd in 2018 gewonnen door Annemiek van Vleuten, zij was vandaag niet van de partij in Veenendaal.

RegiosportVeenendaal.nl houdt twee dagen lang een liveblog bij over wat er allemaal gebeurt tijdens Veenendaal-Veenendaal.


Gladys Verhulst klopt Karlijn Swinkels op de Kerkewijk en wint daarmee Veenendaal-Veenendaal. - Foto: Veenendaal-Veenendaal

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
De Merino's huldigt jubilarissen 8 uur geleden
Afbeelding
Warmrijden voor Veenendaal-Veenendaal: win jij een prijs in onze fotowedstrijd? 11 uur geleden
Afbeelding
Zeven leden DOVO benoemd tot lid van verdienste 14 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 5 15 uur geleden
Afbeelding
Geweldige Europese prestaties voor Ebben en Wilschut: 'Het is heel fijn dat het harde werken beloond wordt' 2 feb, 12:03
Afbeelding
GVVV haalt opnieuw verdediger van IJsselmeervogels 2 feb, 11:15
Afbeelding
GVVV haalt ervaren verdediger van IJsselmeervogels 2 feb, 08:29