Wéér Dylan Groenewegen, zijn vijfde overwinning in Veenendaal.
Wéér Dylan Groenewegen, zijn vijfde overwinning in Veenendaal. @tedxmedia

Dylan Groenewegen wint voor vijfde keer Veenendaal-Veenendaal

Wielrennen Wielerronde Veenendaal-Veenendaal

VEENENDAAL Dylan Groenewegen heeft voor de vijfde keer Veenendaal-Veenendaal gewonnen. De topfavoriet van Jayco AlUla won de massasprint op de Kerkewijk. ,,Ik had niet zulke hele goede benen, maar uiteindelijk ging het goed in de sprint", aldus de winnaar. Arvid de Kleijn (Tudor) werd tweede en Sam Welsford (TeamDSM) derde. Veenendaler Martijn Budding eindigde op de tiende plaats.

door Sander van Snippenberg en Arjan Broekstra

,,Er eerste twee rondes voelde ik me héél goed", blikt Groenewegen terug op de wedstrijd. ,,Daarna even wat minder, maar dat kan komen door een pittige stage die ik heb afgewerkt. Maar de sprint ging weer goed. Er was veel tegenwind, maar ik ging op tijd aan en dat was voldoende."

Al heel vroeg in de wedstrijd was er een geslaagde ontsnapping te zien. Na een kilometer of twee gingen Bodi del Grosso (Abloc), Rick Ottema en Wouter van de Weerdhof (Allinq Continental Cycling Team), Axel van der Tuuk (Metec), Björn Bakker (Scorpions) en Max Kroonen (Volker Wessels) er vandoor. Ze namen een voorsprong van zo’n twee minuten.

VALPARTIJEN

In het peloton controleerden de sprintersploegen het tempo, maar helemaal zonder slag of stoot ging dat niet. Er waren twee valpartijen in de staart van het peloton, eentje op de Grebbeberg en eentje in het Binnenveld en in beide gevallen ging het tempo aan kop van het peloton omhoog en nam de onrust toe.


Champagne voor de winnaar. - Veenendaal-Veenendaal

In de laatste ronde viel de kopgroep langzaam uit elkaar. Eerst moest Del Grosso al lossen en bij de laatste beklimming van de Grebbeberg gingen de anderen er ook één voor één vanaf, Max Kroonen als laatste: op het Paardenveld werd hij ingerekend.

De sprintersploegen controleerden vervolgens het peloton en het tempo waarna de sprint in de straten van Veenendaal de beslissing moest brengen. Daarin zat Groenewegen in de laatste kilometer alleen, maar dat deerde hem niet om de rest van de sprinters achter zich te laten. 


Opnieuw is Groenewegen de beste in Veenendaal. Zijn sprint is het hele veld te machtig. - Veenendaal-Veenendaal

PERFECTE LEAD-OUT

,,Ik miste Luka Mezgec die heel belangrijk is in mijn trein, maar hij is op hoogtestage. Maar de rest van de ploeg heeft het heel goed gedaan. Ik heb gezegd: ‘zet me goed af’ en dat hebben ze goed gedaan, voor de laatste bocht. Vanaf toen heb ik andere renners gebruikt als lead-out en dat pakte wel goed uit."

,,Het was geen makkelijke koers met veel windstukken, dat maakte het de hele tijd hectisch en mentaal zwaar. Maar ik ben de ploeg heel dankbaar, ze hebben het heel goed gedaan vandaag", vervolgt Groenewegen. Hij moest het in de absolute slotfase zelf doen doordat zijn ploegmaten hem voor de laatste bocht moesten laten gaan. ,,Maar Alpecin had nog wel een trein en dat was een perfecte lead-out waar ik goed van kon profiteren."


Het podium bij de mannen: Arvid de Kleijn, Dylan Groenewegen en Sam Welsford (van links naar rechts). - Veenendaal-Veenendaal

BLIJ MET TWEEDE PLAATS

Arvid de Kleijn werd op meer dan een fietslengte achter Groenewegen tweede. Hij heeft gemengde gevoelens. ,,Ik kwam hier naartoe om te winnen, het is een thuiskoers dus dan wil je dat ook graag. Maar ik heb er vanwege een covid-infectie een hele tijd uit gelegen, dat heeft me heel veel tijd gekost. Dit is pas weer mijn eerste wedstrijd sinds twee maanden, dus wat dat betreft ben ik wel blij met de tweede plaats als resultaat."

Hij moest er hard voor werken, vertelt De Kleijn: ,,In de laatste kilometer moest ik al een paar keer sprinten om uberhaupt in positie te komen en daardoor kwam ik eigenlijk tekort. Maar ik moet zeggen, een mooie winnaar van Veenendaal-Veenendaal."


,,De sprint zelf ging wel goed, maar ik kwam te ver naar achteren uit de laatste bocht. - Arjan Broekstra

MARTIJN BUDDING

Veenendaler Martijn Budding werd knap tiende in deze Veenendaal-Veenendaal, maar daar is hij niet helemaal tevreden mee. ,,De sprint zelf ging wel goed, maar ik kwam te ver naar achteren uit de laatste bocht. Ik lag toen elfde en werd daardoor tiende. Maar als ik als vierde of vijfde uit de bocht gekomen was, had ik zeker ook vierde of vijfde kunnen worden. Maar het ging heel erg hard in de laatste kilometer. Dan denk je dat je goed zit en komen er ineens weer drie treinen voorbij en zit je niet meer goed. Dus het was wel lastig positioneren."

,,In de uitslag is dus wel verbetering mogelijk, maar de manier waarop we als Tour de Tietema-Unibet hebben gekoerst was wel goed, daar ben ik wel tevreden mee. Ik denk dat we weer een mooie stap hebben gezet, dus die topklassering zit er aan te komen."


Martijn Budding bij de ploegenpresentatie vandaag. - @tedxmedia

PARCOURS

Het parcours met de vijf rondjes is Budding wel bevallen, vertelt hij. ,,Ja, het ging verrassend snel eigenlijk. Voor je het wist waren er nog maar twee rondes te rijden. Het was een mooi parcours, het werd zwaar doordat er een hoop wind stond in het Binnenveld, daardoor was het soms wat zenuwachtig. En de klimmetjes voel je ook wel als ze daar doortrekken. Maar het was een mooi rondje, leuk voor het publiek."

POPULAIR

En dat publiek wist goed wie hij was. ,,Ik wist niet dat ik zoveel fans had", lacht Budding. ,,Ik mijn naam ontzettend vaak gehoord. Het was een erg leuke dag."

Lees ook:
LIVE: Wielrennen en side-events, volg hier alles over Veenendaal-Veenendaal
Foto-album: Veenendaal-Veenendaal 2023 in beeld
Martijn Budding maakt zich op voor vijfde Veenendaal-Veenendaal: ‘Deze week toch nog even de route verkend’
Lotte Kopecky wint Veenendaal-Veenendaal na machtige sprint

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 18 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30