Max den Boer en Justin Spies kijken uit naar de Panhuisderby van aanstaande zaterdag. Verliezen van de buurman is geen optie. ,,Dan ben ik het hele weekend chagrijnig."
Max den Boer en Justin Spies kijken uit naar de Panhuisderby van aanstaande zaterdag. Verliezen van de buurman is geen optie. ,,Dan ben ik het hele weekend chagrijnig." Ted Walker Fotografie

Talenten DOVO en GVVV voelen rivaliteit in hun vezels: ‘Ik ben ontoerekeningsvatbaar als ik verlies’

Voetbal

VEENENDAAL Max den Boer en Justin Spies zijn de jonge honden van DOVO en GVVV. Al bijna hun hele leven spelen ze voor de ‘rooien’ en de ‘blauwen’. Eerder dit seizoen maakten ze hun eerste elftaldebuut in de Panhuisderby. De ontmoeting van komende zaterdag op de rode kant van Panhuis verliezen is geen optie: ,,Ik ben dan het hele weekend chagrijnig.”

door Rick Praamstra

GVVV’er Justin bezoekt soms wedstrijden aan de rode kant van het Panhuis, maar een drankje doen in de kantine van DOVO zit er niet in. ,,Nee hoor, dat haal ik aan de overkant.’’ Als jongens van de club ligt hun hart volledig bij GVVV en DOVO en voelen ze de rivaliteit tussen de beste clubs van Veenendaal. 

ZENUWACHTIG

Justin en Max spelen sinds jongs af aan voor de rivalen en kennen elkaar goed. In de jeugd speelden ze regelmatig tegen elkaar en waren de wedstrijden tussen DOVO en GVVV al beladen ,,Voor mij was het dé wedstrijd van het jaar”, vertelt Max. ,,De dag ervoor ben je al zenuwachtig en het maakt echt niet uit hoe oud je bent; deze wedstrijden wil je winnen.”

Na het weekend ging je of vol trots naar school of met lood in de schoenen. ,,Deze wilde je niet verliezen’’, benadrukt Justin. ,,Als je verloor, kreeg je dat op school te horen.” Max: ,,Mijn hele weekend was naar de klote als ik verloor, ik was dan het hele weekend chagrijnig.” ,,Zeg dat wel”, beaamt Justin.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Justin Spies viert zijn doelpunt tegen Sportlust’46. - @tedxmedia

DROOM

Max en Justin, beiden 21 jaar, droomden in de jeugd ervan om ooit in het eerste te spelen van DOVO en GVVV. Justin was zeventien toen hij op 17 november 2018 debuteerde in Groesbeek tegen De Treffers. Bij een stand van 0-3 mocht hij vijf minuten meedoen. ,,Ik moest bijna huilen toen ik het belletje kreeg dat ik in de selectie zat. Ik kon het niet geloven, maar het was echt zo. Mijn moeder moest me even in mijn arm knijpen. Dat ik dan ook mijn debuut mocht maken was echt fantastisch.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Max den Boer in actie voor DOVO tegen Urk. - @tedxmedia

Max maakte uit in Harderwijk tegen VVOG zijn debuut voor DOVO, in de eerste wedstrijd van het seizoen 2021-2022. ,,Het was een wedstrijd die ik niet snel zal vergeten. We kwamen al snel 3-0 achter. Ik kwam erin bij 3-1 en in blessuretijd maakten we de 3-3. Het is prachtig om je debuut te mogen maken.”

Dit seizoen heeft de middenvelder van DOVO een basisplek en ook Justin maakt veel speelminuten. Voor de winterstop had hij regelmatig een basisplek, na de komst van Jonathan Vergara Berrio in november moet hij vaker genoegen nemen met een invalbeurt. ,,Vorig seizoen speelde ik bijna alles, maar het elftal heeft een hoger niveau aangetikt. Het is lastiger om een basisplek te krijgen. Natuurlijk baal ik wel dat ik minder in de basis sta, maar Jonathan is een fantastische speler.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Vuurwerk bij de laatste training van DOVO voor de derby met GVVV in oktober. - Gert-Jan van Schuppen

SPANNING

De middenvelders hadden in de eerste derby op 1 oktober beiden een basisplek. GVVV en DOVO speelden toen hun eerste competitieduel tegen elkaar sinds 2010. De supporters hadden er lang naar uitgekeken en dat hebben de spelers geweten. Justin: ,,Ik kwam die maandag op de club en dan denk je ‘het gaat nu echt beginnen’. Dinsdag voelde ik nog niet echt spanning, maar op de laatste training op donderdag waren er al zoveel supporters met vuurwerk. Dat was echt fantastisch om te zien. Op vrijdag heb ik bijna geen oog dichtgedaan.”

Max begon al voor het seizoen te denken aan de Panhuisderby. ,,Toen de wedstrijddata bekend werden, zat ik echt te wachten op deze zaterdag. Donderdag stond het hier ook vol met supporters met vuurwerk. Ik sliep naar behoren. Als je dan zaterdag al die mensen om je heen ziet, weet je dat hier iets bijzonders staat te gebeuren.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Vuurwerk bij de laatste training van GVVV voor de derby met DOVO in oktober. - Siem van Eck

KIPPENVEL

Supporters maakten er op zaterdag een waar voetbalfeest van en de spelers waanden zich alsof ze Europees voetbal speelden in een uitverkochte Kuip. ,,Ik voelde kippenvel toen ik het veld opliep”, herinnert Justin zich. ,,Je ziet een blauwe kant en een rode kant, dat was echt mooi om te zien; er waren zóveel mensen. Als je eenmaal aan de wedstrijd begint, krijgt je het niet meer zo mee en ben je gefocust. Al hoorde ik wel af en toen dat supporters mij uitscholden, maar daar prik ik doorheen.”

Max beleefde het al net zo intens. ,,Een half uur van tevoren waren er al 2500 man al op het sportpark. Dat is niet normaal. Ik ben ook uitgescholden, maar dat hoort erbij toch? Ik vind het wel lekker, die haat en nijd.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Spandoek van GVVV-fans bij de eerste Panhuisderby van dit seizoen. - Stefan Koops Photography

ONTOEREKENINGSVATBAAR

GVVV en DOVO waren destijds de nummer één en twee van de derde divisie en het draaide dus ook nog om welke club na de derby de beste Veense club zou zijn. Dat bleken dus de ‘blauwen’. Ze wonnen na een 0-1 achterstand met 3-1. Tot grote teleurstelling van Max. Nog steeds kan hij de nederlaag maar moeilijk verkroppen. ,,Het voelde zwaar klote. Ongelofelijk dat je de voorsprong zo snel weggeeft. We waren nog ongeveer aan het juichen toen GVVV scoorde.” De student Journalistiek was niet te genieten. ,,Mijn moeder voelt dan heel goed aan dat ik dan niet gezellig ben; ik ben dan ontoerekeningsvatbaar. Zij is door mij een ‘rooie’ geworden.”

Justin, werkzaam bij een BSO in Bennekom, maakte zijn familie blij met de zege. ,,Mijn familie is bijna helemaal ‘blauw’. Het is fantastisch hoe zij het hebben beleefd. Echt mooi hoe ze reageerden. Mijn opa, oma, moeder en vader waren supertrots op me.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De ‘rode kant’ van het veld bij de eerste Panhuisderby van dit seizoen. - Sander van Snippenberg

FEITEN

Voor aanvang van de tweede derby van het seizoen staat vooral DOVO er veel anders voor. De eerste periodetitel was een niet verwachte bonus, maar daarna werd er een stuk minder vaak gejuicht. Met een 6-1 nederlaag op 11 maart tegen Barendrecht als laatste wapenfeit voor de ‘slag om het Panhuis’. Max schaamt zich kapot voor de nederlaag, maar verwacht niet dat die voor knikkende knieën zorgt tegen GVVV. ,,Dit is een wedstrijd op zich. Het maakt niet uit waar je op de ranglijst staat, hier spelen andere dingen. Wij hebben al een periodetitel, zij hebben nog niets: dat zijn de feiten. Neemt niet weg dat je honderd procent deze wedstrijd wilt winnen.”

Behalve de prestige, is de derby voor GVVV ook gewoon een wedstrijd die van belang is voor de titel, beseft Justin. ,,Als we deze verliezen, dalen we een plekje denk ik. Er staan twee ploegen onder ons die hongerig zijn om de koppositie over te nemen. We willen winnen om deze te behouden en de eer aan de blauwe zijde te houden.”

De aftrap is komende zaterdag om 14.30 uur, op de rode kant van sportpark Panhuis.


GVVV was de sterkste in de eerste Panhuisderby van dit seizoen. Wie gaat er zaterdag met de winst vandoor? - Stefan Koops Photography

advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: strafschoppen en rode kaart nekken DOVO tegen VVSB: 'deze nederlaag had niet gehoeven'
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal wint op Texel en is naar finale om promotie naar eredivisie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SV Panter degradeert naar vijfde klasse: 'We hebben alles gegeven' (met video)
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: strafschoppen en rode kaart nekken DOVO tegen VVSB: 'deze nederlaag had niet gehoeven' 8 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal wint op Texel en is naar finale om promotie naar eredivisie 8 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SV Panter degradeert naar vijfde klasse: 'We hebben alles gegeven' (met video) 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: GVVV met alle gemak verder: 'Het leek wel een demonstratie' 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF krijgt hekkensluiter na de rust op de knieën 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaal maatje te groot voor Lienden in eerste ronde nacompetitie: 'Deze zege is een duwtje in de rug' (met video) 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Promotiedroom De Merino's spat uiteen in De Bilt: 'Zij waren gewoon beter' 10 uur geleden