Stefan Koops Photography

De Panhuisderby: Feest, teleurstelling en een prachtige ambiance

VEENENDAAL Heel Veenendaal kleurde rood en blauw tijdens de Panhuisderby deze zaterdag. Van spandoeken aan een flatgebouw tot aan vliegtuigjes in de lucht. Niemand kan deze wedstrijd gemist hebben. Het waren de ‘Blauwen’ die de ‘Rooien’ overliepen en de punten in eigen huis hielden. Een klassieker, waar voor de ene Veense het bier niet zoeter kon smaken en de ander er een bittere nasmaak aan overhield.

door Siem van Eck

Na twaalf jaar mocht dé wedstrijd dan eindelijk gespeeld worden. Beide teams keken er met smart naar uit en ook de supporters konden niet wachten. Door de rode en blauwe rook kwamen de spelers het veld op lopen en vervolgens blies de scheidsrechter het startsignaal. GVVV en DOVO begonnen aan een gelijkwaardige strijd, maar de Blauwen moesten na nog geen vier minuten speeltijd aanvoerder Taoufik Adnane missen. Hij ging eraf met een blessure en kon niet meer verder spelen.

ZOEKENDE DOVO was gretig, waar GVVV zoekende was. ,,Het is balen’’, vertelt speler Rodny Hofman. ,,Het was onnodig dat we de wedstrijd vandaag zo uit handen gaven. In de eerste helft was er niks aan de hand en liepen we op wolken na de 0-1. We dachten van: we gaan het wel even neerzetten. Maar voordat we het wisten, lag de bal er alweer in.’’

KNULLIG De 0-1 viel in de 26e minuut na een inworp van DOVO. GVVV was totaal niet aan het opletten en Guido van Dijk kon de bal binnenkoppen. ,,Ik vond ons de eerste helft niet goed spelen’’, vertelt trainer Gery Vink. ,,We misten de persoonlijkheid én wat we willen laten zien op het veld: de baas zijn en spelen met overtuiging. Ik vond het in het begin maar erg zenuwachtig. Dat zag je ook bij de 0-1, daar werd heel knullig verdedigd. Ik weet niet of dat slapen was of gewoon heel slecht verdedigen.’’

(tekst gaat verder onder de foto)

De strijd was overal te bekennen- Stefan Koops Photography

Ik voel me kut, niks meer niks minder, gewoon kut

Nadat GVVV zijn dutje had gedaan was het aan DOVO om direct wakker te worden. Na de aftrap waren het de Blauwen die razendsnel de tegenaanval inzetten met een steekpass van Mart de Jong op Genrich Sillé, die de bal beheerst binnen schoot. ,,Het is schandalig hoe we dat doelpunten tegen krijgen’’, legt Max den Boer uit. ,,Dat mag gewoon nooit gebeuren.’’

Met de feestrook van DOVO nog in de lucht was daar de gelijkmaker voor GVVV- Stefan Koops Photography

ONOPLETTEND Beide teams gingen met een gelijkspel de rust in. Na de thee leek de strijd tussen beide ploegen nog niet veranderd. Maar na nog geen vijf minuten spelen was het GVVV dat de leiding pakte met Quincy Veenhof die de bal in de korte hoek binnen schoot. DOVO leek verward en gaf GVVV de nodige ruimte. ,,Zij scoorden op de juiste momenten de goals’’, concludeert trainer Florian Wolf. ,,Waarin wij onszelf moeten verwijten dat wij een aantal momenten niet attent genoeg waren. Het waren korte ballen waar wij erg onoplettend waren. We hebben een heel goede eerste helft gespeeld waar we veel aan de bal waren. Tot aan de 49e minuut was dat het geval. Maar daarna was het een puinhoop. De 1-1 deed ook erg veel pijn: direct na de aftrap de gelijkmaker. Dat mag je als ploeg niet weggeven.’’

Sillé in een aanval tegen Bondt- Stefan Koops Photography

Ik voel me fantastisch, dit is zo onwerkelijk

PRACHTIG ,,Ik vond ons in de tweede helft met veel meer durf spelen’’, gaat Vink verder. ,,DOVO zelf zakte massaal terug en waren eerder gehaaid op de snelle spelers voorin. Ze hanteerden dan ook snel de lange bal naar voren en toen wij dan als team slordig aan de bal waren, liepen we achter de feiten aan. Dat deden we later in de wedstrijd veel beter. We hielden langer de bal in de ploeg en scoorden op de juiste momenten. Dat waren ook prachtige goals. De enige smet op de wedstrijd vond ik dat we in het laatste kwartier heel veel ruimte kregen die we niet hebben benut.’’

Het werd stil aan de kant van de Rooien toen GVVV de wedstrijd besliste met de 3-1. Mats Grotenbreg legde de bal klaar voor Byron Burgering, die de bal binnen schoot. ,,Ik voel me kut, niks meer niks minder, gewoon kut’’, vertelt een teleurgestelde Den Boer. ,,Vooraf was het prachtig met alle supporters maar nu overheerst het gevoel van teleurstelling.’’

DROOM DIE UITKOMT,,Ik voel me fantastisch, dit is zo onwerkelijk’’, klinkt het uit de mond van winnaar Justin Spies. ,,De hele ambiance eromheen is prachtig. Het was dan wel geen hoogstaande wedstrijd, maar dat zal je toch houden bij zulke wedstrijden. Toch ben ik blij dat de punten aan de blauwe zijde van het sportpark blijven. Het is een droom die uitkomt en we hebben er een mooi spektakel van gemaakt.’’

- Stefan Koops Photography

Met deze winst behoudt GVVV zijn koppositie en blijft DOVO op de tweede plek. ,,Wij moeten top zijn om tot topprestaties te komen en GVVV hoeft niet altijd top te zijn om tot topprestaties te komen’’, legt Wolf uit. ,,Het is niet dat ze fitter zijn - er gingen drie spelers af binnen no-time - dus daar zit het hem niet in. Het is een stukje kwaliteit en wij hielden geen bal meer vast. We waren te gehaast. We mogen trots zijn op ons spel tot vijf minuten na rust. Maar de laatste twintig minuten deed het pijn.’’

Rodny Hofman speelde sinds twaalf jaar opnieuw de derby - Stefan Koops Photography

Wij moeten top zijn om tot topprestaties te komen

Dat het een evenement was, daar kan niemand over twijfelen. Dit belooft wat voor de volgende wedstrijd bij de buurman. ,,Als het blijft zoals het was en we zo meteen geen grote vechtpartijen hebben’’, eindigt Vink. ,,Dan denk ik dat de grootste overwinning van vandaag is, dat het een groot feestmoment was. Waar aan beide kanten de supporters achter de ploeg stonden.’’

Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 7 uur geleden
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 13 uur geleden
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 15 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 19 uur geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 22 uur geleden
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 17 apr, 15:30
Tal van sporten op Koningsspelen voor scholieren in Veenendaal 17 apr, 14:05