Afbeelding
@tedxmedia

Terugblik op Veenendaal-Veenendaal: Een koers uit onze dromen

Wielrennen

VEENENDAAL Veenendaal-Veenendaal, de wielerkoers van Veenendaal en omstreken was de afgelopen twee dagen een stralend succes. Voor het eerst in de historie werd de koers niet één maar twee dagen gereden. De zon liet het op vrijdagmiddag afweten maar de zaterdag kon iedereen de ronde met zijn zonnebril op volgen. IJsjes werden gegeten, de activiteiten waren aanwezig voor jong en oud en Dylan Groenewegen werd viervoudig winnaar. De wielerkoers: Een teamprestatie voor iedereen.

door Siem van Eck 

Terwijl het dauw nog op de Kerkewijk staat en de boeren van het Binnenveld hun koeien nog aan het voeren zijn zetten de vrijwilligers vrijdagmorgen de dranghekken op zijn plaats. De doeken van de (hoofd)sponsoren worden opgehangen en de boterhammen voor de lange dag gesmeerd. Het tweedaagse evenement wordt afgetrapt met het eerste NK voor raadsleden, het witte overhemd wordt ingeruild voor het zwarte wielerpakje. Een wielerkoers van veertig kilometer waar raadsleden uit het hele land de strijd aangaan met elkaar.

,,Wij staan er bijzonder goed voor”, vertelt Kees Lochtenberg initiatiefnemer en Veens raadslid. ,,De heer Schonewille van het CDA heeft zijn benen al geschoren dus is ook één van de favorieten voor deze koers. En de heer Pottjewijd gaat de heer Schonewille vandaag ook uit de wind zetten, want hij heeft sprintersbenen. Dus we gaan voor de heer Schonewille.” 

Al gauw is het Peter van Dijk uit Roelofarendsveen die zijn stempel op de koers drukt. Hij neemt een ruime voorsprong op de rest en laat de nummers twee en drie ver achter zich. 


 De Veenendaalse raadsleden zijn klaar voor het NK. - Siem van Eck

FAVORIET Dan is het tijd voor de vrouwen van de dag. De ploegenpresentatie vindt plaats op het bordes van het gemeentehuis. De geur van kebab bij de dönnercorner komt je tegemoet en gestaag vult het Raadhuisplein zich met nieuwsgierige toeschouwers. Het is Marianne Vos van team Jumbo Visma die alle aandacht naar zich toe trekt. De wielrenster uit de absolute wereldtop is enthousiast: ,,Het is altijd mooi om een koers in eigen land te rijden”, vertelt ze. 

Voor sommigen is het een thuiswedstrijd, zo ook voor Puck Moonen: ,,Ik kom hier vandaan, het is mijn trainingsrondje. Ik rij hier elke dag, dus dat was een makkelijke voorbereiding”, legt de renner van ploeg Jan van Arckel uit. Het is Jumbo Visma dat de koers controleert, Karlijn Swinkels van Jumbo Visma en Gladys Verhulst van Le Col Wahoo pakken al snel de voorsprong en schieten over de Amerongse Berg heen.


Gladys Verhulst en Karlijn Swinkels, de koplopers van de vrouwenkoers. - @tedxmedia

De regen leek een welkome verfrissing, maar in het dorp is het daardoor nog rustig. Toeschouwer Roelof vermaakt zich ondanks het weer aardig: ,,Mooi dat Veenendaal-Veenendaal er weer is, na twee jaar. Het is een mooie koers, met een mooie historie en mooie winnaars. Alleen onze favoriet is er niet bij, Annemiek van Vleuten.’’

WINNEN De profrenners zijn niet de enige die de regen trotseren. Ondertussen vindt op de Kerkewijk de Vuelta Kids dikkebandenrace plaats voor de groepen vijf en zes: ,,Deze prijs komt in mijn prijzenkast”, vertelt Branca Eggink. Zij wint bij de meisjes en is beretrots. De jonge renners weten al genoeg van de techniek en zouden zo in het oortje van de profrenners tips kunnen geven: ,,Je moet zorgen dat je in de eerste bocht op kop rijdt en dan voluit rijden en gewoon winnen”, vertelt Thom van Beek over zijn winst bij de dikkebandenrace.


 Winnaars van de dikkebandenrace. - @tedxmedia

Deze prijs komt in mijn prijzenkastDe spanning loopt op in de koers bij de vrouwen. Nog steeds rijden Swinkels en Verhulst op kop, al loopt het peloton op ze in, met nog tien kilometer te gaan is de afstand veertig seconden. Het publiek vult zich langs de kant, de fotografen stellen zich op en het is Gladys Verhulst die Veenendaal-Veenendaal na een bloedstollende sprint wint

,,Ik ben heel erg blij dat ik gewonnen heb”, vertelt de Française na afloop van de prijsuitreiking. ,,We hadden als ploeg een strategie om iemand vooraan te hebben rijden en als dat niet zou lukken wilden we voor de sprint gaan met Maike van der Duin. Het viel allemaal perfect uit, met mij in de ontsnapping.” 

Jumbo Visma-renster Swinkels heeft gemengde gevoelens na de race. ,,Ik denk dat wij hier met de sterkste ploeg aan de start stonden. Dan hoop je natuurlijk dat je het kunt afmaken. Dus dat zorgt een beetje voor teleurstelling. Maar ik ben ook trost dat we met de ontsnapping hebben kunnen wegblijven en dat ik hier toch een podiumplek binnenhaal.”

 

Verhulst wint na een bloedstollende sprint van Swinkels. - @tedxmedia

De avond is nog vroeg als ook de AXA Valleirenners in actie komen. De verenging organiseerde een koers met betrekking tot de Veenendaal-Veenendaal, het was de Veenendaler Mitchell Vink die het avondcriterium won: ,,Ik heb genoten en het is mooi om te winnen in je eigen woonplaats”, aldus Vink.

KOFFIE Het ritueel wordt op zaterdag opnieuw ingezet. Zaterdag sportdag nemen we in Veenendaal erg serieus. Het startschot voor de afwachtingswedstrijd galmt over het water van het Valleikanaal. De 14-jarigen beginnen aan hun wedstrijd en Stijn van Vlieland neemt al snel de leiding. Een spannend slot leidt tot een winst van Jesse Klein. Hij schrijft de eerste winst van de dag op zijn naam. Terwijl de renners het zweet op de voorhoofd hebben staan drinkt wielerlegende Joop Zoetemelk een kopje koffie in ’t Huchie. Hij was de allereerste winnaar van Veenendaal-Veenendaal. In afwachting van de wedstrijd kunnen de renners nog rekenen op advies: ,,Zorg dat je mee komt in die finale!’’


 Joop Zoetemelk was ook weer van de partij in Veenendaal. - Veenendaal-Veenendaal

Het is hier heel gaaf fietsen in de omgevingHet Raadhuisplein is een stuk drukker dan de dag ervoor, mensen komen voor de talenten. Dylan Groenewegen, de gedroomde favoriet, kijkt uit naar zijn (misschien wel) vierde overwinning: ,,Het is altijd leuk om in Nederland te koersen, maar ik vind het zeker ook mooi om hier terug te keren. Ik heb hier al drie keer gewonnen en heb hier ook mijn eerste profzege geboekt.’’ 

Ook Youtuber Bas Tietema is van de partij: ,,Ik vind het altijd wel een mooie koers, heb hier ook al wel eens gereden. Het is hier heel gaaf fietsen in de omgeving, bijvoorbeeld bij de Grebbeberg. Erg mooi.”


 De mannenwedstrijd, het is nog rustig in het peloton. - @tedxmedia

In de geneutraliseerde fase gaan de renners richting Overberg om daarna te starten richting de Amerongse Berg. Ondertussen start in Veenendaal het ‘rondje winkelstad’, daar kunnen kinderen door heel het dorp zich uitleven op het springkussen: ,,Gewoon lekker springen!’’, vertelt één van de kinderen. 

Het dorp loopt langzaam vol als de renners bij de eerste doorkomst langskomen. Een bezoeker uit Apeldoorn heeft het goed naar zijn zin: ,,Het is prachtig, ik ben blij dat het weer terug is. Het is een mooie koers, het leuke is dat de renners nu meerdere keren langs komen dus je hebt de hele tijd wat te zien. Nu even een bakje koffie op een terras tussen twee doorkomsten en dan zo weer terug langs de kant.”


 Springen voor een ijsje, het kon bij Rondje Winkelstad. - Siem van Eck

Het peloton heeft in de tussentijd iets goed te maken met de kopgroep. De vijf koplopers hebben vier minuten voorsprong bij het passeren van de Grebbeberg. In het peloton zijn het nog altijd de ploegen van Groenewegen en De Lie die de boel controleren. Nog 139 kilometer te gaan.

De afwachtingswedstrijden blijven in volle gang doorgaan. Het is Mads Eeldert die eens voordoet hoe je een sprint inzet. Hij wint met een ruime voorsprong: ,,Ik ben vooral heel sterk, daarom heb ik gewonnen.’’


Mads Eeldert komt solo over de finish in zijn afwachtingswedstrijd. - @tedxmedia

LIVE Op de Grebbeberg staat veel publiek de renners van de mannenkoers aan te moedigen. Het is in de laatste ronde chaos in de koers! De koplopers weten niet waar ze heen moeten, ze twijfelen en ze kiezen verschillende kanten. Gevolg is dat Tim Marsman nog de enige koploper is op dit moment. De jury maant hem om te wachten op de andere koplopers, die een lus namen die Marsman niet nam. De koploper wacht inderdaad en we zijn nu met drie koplopers: Rick Pluimers en Stijn Appel met Tim Marsman. Even later kan ook de Amerikaan Michael Garrison weer aansluiten.

Op het plein verschijnt een groot scherm en via Sporza is de koers live te volgen. Helikopterbeelden van Rhenen, het Binnenveld, de dijk en Veenendaal zelf vullen het scherm. De bezoekers worden beloond met deze prachtige beelden. De mensen komen van heinde en verre. Leon komt bijvoorbeeld uit Zuid-Afrika. ,,Ik kom hier om mijn broer aan te moedigen, dat is Reinardt Janse van Rensburg. Het is een leuke sfeer en een mooie omgeving. Dat je meerdere rondes kunt rijden is leuk en hier kunnen we het goed volgen op grote schermen. En leuk dat al die activiteiten er zijn, erg mooi.”


De start van de mannenwedstrijd. - Pieter Vane

De koers komt in zijn eindstadium, het lijkt een massasprint te worden op de Kerkewijk. Iedereen dringt zich naar het hek om de grandioze finish te zien. Is het dan toch Groenewegen? Of gaat Arnaud van Lie er met de winst ervan door. De commentator hapt naar adem en schreeuwt het uit. Dylan Groenewegen wint Veenendaal-Veenendaal! Gerben Thijssen is tweede, Arnaud De Lie derde.


 Twee winnaars schudden elkaar de hand. - @tedxmedia

De huldiging op het podium doet de wedstrijd eer aan, mensen klikken met de camera’s en handtekening worden gevraagd aan Groenewegen. Hij is de rockstar van de dag. De schaal wordt overhandigd, het gejubel klinkt uit het publiek. Joop Zoetemelk krijgt een hand en iedereen kan terugkijken op een parel van een wedstrijd. 

,,Het waren geweldige dagen!’’, vertellen de vrijwilligers. De hekken worden opgestapeld, de tapkraan gaat open en Veenendaal-Veenendaal is de koers die verder gaat in onze dromen. 


 Duim omhoog, nummer vier is binnen voor Dylan Groenewegen. - @tedxmedia

Lees ook:
Dylan Groenewegen wint voor vierde keer Veenendaal-Veenendaal
Gladys Verhulst wint tweede editie vrouwenwedstrijd Veenendaal-Veenendaal
Mitchell Vink wint AXA Valleirennerscriterium
NK voor raadsleden voor herhaling vatbaar: ‘Een prachtige koers’
Het vaste ritueel van Joop Zoetemelk: Koffie in ‘t Huchie
LIVE: Volg hier alles over Veenendaal-Veenendaal
Fotoreportage: Veenendaal-Veenendaal in beeld

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kampioene Rachel Ebben laat het weer zien: ‘Ik had rust en controle in de partij’ 4 uur geleden
Afbeelding
Strijdbare Goené op WTCS Finale Abu Dhabi: ‘Ik heb echt alles eruit gehaald wat erin zat’ 5 uur geleden
Afbeelding
De trein van De Merino’s komt op gang 5 uur geleden
Afbeelding
SKF-tafeltennissers laten het tegen onderste ploegen liggen 5 uur geleden
Afbeelding
Knappe zege GVVV bij Rijnvogels 5 uur geleden
Afbeelding
DOVO wint en tankt vertrouwen 7 uur geleden
Afbeelding
Veenendaal staat derde na verdiende zege 8 uur geleden