Afbeelding
@tedxmedia

LIVE: Volg hier alles over Veenendaal-Veenendaal

Wielrennen

VEENENDAAL Voor het eerst in de historie wordt er tijdens Veenendaal-Veenendaal op twee dagen gereden. Op vrijdag streden de vrouwen om de winst in de profkoers, op zaterdag zijn de mannen aan de beurt. En daar omheen zijn er twee dagen lang allerlei side-events te doen in Veenendaal, voor jong en oud. In dit artikel houden we twee dagen lang bij wat er allemaal gebeurt in Veenendaal. Met het laatste nieuws, praktische informatie, reportages en natuurlijk verslagen van de wedstrijden.

Hoogtepunten:
Dylan Groenewegen wint voor vierde keer Veenendaal-Veenendaal
Gladys Verhulst wint tweede editie vrouwenwedstrijd Veenendaal-Veenendaal
Mitchell Vink wint AXA Valleirennerscriterium
NK voor raadsleden voor herhaling vatbaar: 'Een prachtige koers'
Het vaste ritueel van Joop Zoetemelk: Koffie in 't Huchie
Fotoreportage: Veenendaal-Veenendaal in beeld
Agenda: Dit is het programma van Veenendaal-Veenendaal
Terugblik op Veenendaal-Veenendaal: Een koers uit onze dromen

19.00 uur
Inmiddels zijn in Veenendaal de Wielerfeesten begonnen. Die vormen de afsluiting van twee dagen Veenendaal-Veenendaal. Daarmee komt er ook een einde aan dit live-overzicht. Nog eens rustig nagenieten? Bekijk dan nog eens ons foto-album van Veenendaal-Veenendaal, of lees nog eens de artikelen door.

18.30 uur
Stijn Appel was één van de rijders die lange tijd op kop reed. Hij werd samen met zijn mede-vluchters in de laatste kilometers ingerekend, maar hij vertrekt niet helemaal met lege handen naar huis. Appel werd namelijk gehuldigd als strijdlustigste renner en dus mocht ook hij na afloop het podium betreden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Stijn Appel krijgt de bloemen voor zijn inzet en strijdlust. - Pieter Vane

18.00 uur
Mooi plaatje van burgemeester Kats die winnaar Groenewegen zijn prijs overhandigt.

17.48 uur
De winst van Groenewegen maakt het een supersuccesvolle dag voor zijn team BikeExchange. Zijn ploeggenoot Simon Yates pakte namelijk, binnen enkele minuten van de winst van Groenewegen in Veenendaal, de ritzege in de Giro d'Italia.

17.43 uur
Voor de vrijwilligers en organisatie is de tijd van ontspannen nu (bijna) gekomen. Het grootste werk zit erop: ,,Het was helemaal top", zeggen drie vrijwilligers. ,,Gisteren was het weer wat minder, maar verder is alles helemaal goed gegaan. Geweldige dagen gehad. Dat komt omdat het zo goed voorbereid was allemaal, dus volgend jaar weer zo doen!"

(de tekst gaat onder de foto verder)


Tijd voor ontspanning, tijd voor een biertje. - Siem van Eck

17.25 uur
,,We wisten dat het heel lastig was om aan het eind nog een goede trein neer te zetten want we moesten veel werk verrichten. Maar Kaden Groves zette me in goede positie achter Wanty. Met nog 200 meter kon ik mijn sprint lanceren en het was genoeg", vertelt Groenewegen. ,,Toen ik hier voor de eerste keer won was mijn opa er nog. Die is helaas vorig jaar overleden, maar het gaf me wel een extra motivatie om hier vandaag te scoren. Het was destijds heel speciaal, ik weet zeker dat ie het van boven gezien heeft." Lees een uitgebreidere reactie plus reacties van de nummers twee en drie in dit artikel.

17.15 uur
Hierbij de volledige top 10 van Veenendaal-Veenendaal editie 2022.

16.55 uur
,,Het was behoorlijk hectisch, maar de ploeg hield me goed voorin. Wanty kwam op het juiste moment vooraan en aan het eind kon ik het goed afmaken", vertelt Groenewegen in een eerste reactie.

16.54 uur
Het is al de vierde overwinning voor Groenewegen in Veenendaal. Hij was in 2015, 2016 en 2018 ook al de snelste.

16.52 uur
Wanty zat in de laatste kilometer met vier man vooraan, Groenewegen in vijfde positie zat in hun wiel. Toen ze rechtsaf de Kerkewijk op draaiden nam Groenewegen de leiding. Hij ging vroeg de sprint aan, maar de rest kon niet meer langs hem heen.

16.51 uur
DYLAN GROENEWEGEN WINT VEENENDAAL-VEENENDAAL! Gerben Thijssen is tweede, Arnaud De Lie derde.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het podium, met Gerben Thijssen, Dylan Groenewegen en Arnaud de Lie. - Veenendaal-Veenendaal

16.48 uur
Nog 2 kilometer, het lijkt een massasprint te gaan worden.

16.43 uur
Lotto Soudal controleert, het zit met meerdere renners vooraan en springt mee bij vluchtpogingen en houdt het tempo hoog in het peloton. Het lijkt dat Arnaud de Lie in een zetel naar de Kerkewijk gereden wordt, maar ook Dylan Groenewegen zit er nog goed bij.

16.40 uur
Nog 9 kilometer te gaan, het lijkt af te stevenen op een massasprint op de Kerkewijk. Maar niet iedereen wil daar nog aan toegeven. Sommige renners doen een poging om te ontsnappen maar dat is onbegonnen werk. Het peloton heeft het tempo flink opgeschroefd en slingert in een lang lint door de straten van Achterberg.

16.36 uur
Op het Paardenveld trekt het peloton onder nog maar eens aan en daarmee is met nog 11,6 kilometer te gaan de kopgroep ingerekend.

16.33 uur
Het peloton is in volle jacht. Onder anderen Timo Roosen kiest de aanval en mede daardoor is 15 seconden nog maar het gat met nog 13 kilometer te gaan.

16.25 uur
Garrison sluit weer aan bij de drie vooraan: we hebben weer vier koplopers. Nog 19 kilometer te gaan.

16.16 uur
Met nog 26,5 kilometer te gaan heeft het peloton het verschil teruggebracht tot 42 seconden. Garrison rijdt op 15 seconden van de koplopers.

16.12 uur
Chaos in de koers! De koplopers weten niet waar ze heen moeten, ze twijfelen en ze kiezen verkeerde kanten. Gevolg is dat Tim Marsman nog de enige koploper is op dit moment. De jury maant hem om te wachten op de andere koplopers, die een lus namen die Marsman niet nam. De koploper wacht inderdaad en we zijn nu met drie koplopers: Rick Pluimers en Stijn Appel met Tim Marsman. Waar de Amerikaan Michael Garrison nu rijdt is even onduidelijk.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Emma op het mountainbikeconcours: ,,Het is heel leuk om te doen." - Siem van Eck

16.11 uur
Eén van de side-events is een mountainbike parcours. Daar doet Emma aan mee: ,,Ik mountainbike eigenlijk nooit, maar ik zag het en dacht 'ik ga het eens proberen'. Het is heel leuk om te doen, sommige dingen zijn wat moeilijker maar je kunt wel alles doen.

16.03 uur
De laatste ronde gaat in. Het verschil is iets meer dan 1 minuut. De kopgroep bestaat nog uit vier man, Sven Burger heeft de andere vier moeten laten gaan.

16.01 uur
Ook internationale bezoekers weten Veenendaal te vinden. Leon komt bijvoorbeeld uit Zuid-Afrika. ,,Ik kom hier om mijn broer aan te moedigen, dat is Reinardt Janse van Rensburg. Het is een leuke sfeer en een mooie omgeving. Dat je meerdere rondes kunt rijden is leuk en hier kunnen we het goed volgen op grote schermen. En leuk dat al die activiteiten er zijn, erg mooi."

(de tekst gaat onder de foto verder)


,,Ik kom mijn broer Reinardt Janse van Rensburg aanmoedigen." - Siem van Eck

15.54 uur
Voordat Joop Zoetemelk vanmorgen bij het gemeentehuis aanwezig was bij de ploegenpresentatie, dronk hij eerst een kop koffie in 't Huchie. Een vast ritueel van de oud-winnaar. Net als even een potje biljarten voor het vertrek. ,,Ik kom hier graag”, zo vertelt Zoetemelk. ,,Even gezellig ontspannen voor we de drukte opzoeken.” Lees meer in dit artikel.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Joop Zoetemelk met Dries van der Klift. Een vast ritueel in 't Huchie. - Anne Slok

15.40 uur
Terwijl het peloton Rhenen inrijdt is het verschil met de koplopers geslonken tot 53 seconden.

15.31 uur
In het peloton is men flink tempo aan het maken. Vooral de ploegen van Jumbo Visma en Team BikeExcange rijden op kop van het peloton en ook Lotto Soudal draait mee. Dat heeft twee gevolgen: 1) het gat met koplopers wordt snel kleiner, dat is nu nog 1.32 minuut. En 2): Het peloton breekt in meerdere stukken. Nog iets minder dan zestig kilometer te rijden.

15.25 uur
De afwachtingswedstrijd in de categorie 1 is gewonnen door Eefje den Hartog. De Tielse was drie seconden sneller dan Thijsje Eilander en Hannah Eeldert werd derde. In categorie 2 was de winst voor Florian Castein, voor Briek Pelgrim en Joey Verhaar. Bij de meisjes won Hanna van Ruiten voor Sanne Obdam en Anna Sophie Lakeman.

15.15 uur
De koerst is nu ook live op televisie te volgen. Het Belgische Sporza is om 15.15 uur begonnen met de uitzending.

14.59 uur
We hadden zojuist al oud-winnaar Joop Zoetemelk aan het woord. Nog een oud-winnaar volgt de koers vandaag: Bobbie Traksel. ,,Twintig jaar geleden won ik in Veenendaal mijn eerste profwedstrijd, we worden oud", schrijft hij vanuit Italië.

14.55 uur
Bij de tweede passage van de Grebbeberg had het peloton iets van de voorsprong van de koplopers afgesnoept. Met nog 100 kilometer te gaan was de marge zojuist 2.45 minuut.

14.50 uur
Ook zijn er nog altijd afwachtingswedstrijden aan de gang. Zo is zojuist de categorie 3 afgelopen. Die werd gewonnen door Mads Eeldert, Matias Fictoor werd tweede en Abe Crebas derde. Bij de meisjes was de winst voor Carmen van den Boogaart, voor Coco van Essen en Gwen Martens.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Mads Eeldert wint met grote voorsprong de afwachtingswedstrijd in categorie 3. - @tedxmedia

14.48 uur
Een bezoeker uit Apeldoorn vermaakt zich prima. ,,Het is prachtig, ik ben blij dat het weer terug is. Het is een mooie koers, het leuke is dat de renners nu meerdere keren langs komen dus je hebt de hele tijd wat te zien. Nu even een bakje koffie op een terras tussen twee doorkomsten en dan zo weer terug langs de kant."

14.43 uur
Verslaggever Siem van Eck spreekt met Anco van den Berg. Hij is fotograaf en zit in een rolstoel. ,,Ik ben hobbyfotograaf, maar ik maak wel een reportage voor gehandicaptensporters. Die komt hier in het gemeentehuis te hangen in de week van de toegankelijkheid."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Anco van den Berg maakt vandaag foto's bij Veenendaal-Veenendaal. - Siem van Eck

Zou het mooi zijn als er een wielertocht voor mensen met een beperking komt in Veenendaal? ,,Dat zou altijd waanzinnig goed zijn, alle aandacht die er voor is zou goed zijn. Mensen worden toegankelijker en sporten is voor iedereen goed, dus waarom niet." Is het vandaag toegankelijk voor mensen in een rolstoel? ,,Fotograferen is altijd lastig, mensen gaan er al snel voor staan. Dat is altijd een probleem, maar dat weet je dus je doet je best. Maar vandaag gaat het goed."

14.30 uur
Veenendaal-Veenendaal maakt sinds dit jaar onderdeel uit van de Exterioo Cycling Cup. Een verzameling van elf koersen in Nederland en (vooral) België. Veenendaal-Veenendaal is de vierde wedstrijd in die reeks. Na drie wedstrijden wordt het klassement aangevoerd door Hugo Hofstetter met 40 punten. Dries de Bondt is tweede met 35 punten en Dries van Gestel derde met 25 punten. Deze hele top drie doet in Veenendaal echter niet mee. Nummer vier Arnaud de Lie (22 punten) is wél van de partij en kan in het klassement dus goede zaken doen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het peloton in achtervolging op de vijf koplopers. - @tedxmedia

13.53 uur
De vijf koplopers hebben vier minuten voorsprong bij het passeren van de Grebbeberg. In het peloton zijn het nog altijd de ploegen van Groenewegen en De Lie die de boel controleren. Nog 139 kilometer te gaan.

13.50 uur
Ondertussen is er weer een uitslag binnen van een afwachtingswedstrijd. In de categorie 4 is de winst voor Floris Otto, voor Grigori Ivakhov en Timme Aben. Bij de meisjes bestaat de top drie uit Suze van der Ende, Sara Pols en Feline Veenstra.


Manoa en Demy verkopen eten en drinken. - Siem van Eck

13.30 uur
Manoa en Demy hebben een standje waar ze eten en drinken verkopen voor restaurant Mucha. ,,We hebben zeker een mooi plekje, recht bij de finish. Er is nog niet veel muziek en veel mensen zijn er nog niet, maar als het goed is wordt het hier straks erg druk. Het sfeertje mag er nog wel in komen, maar dat komt wel, daar ben ik van overtuigd."

13.16 uur
De koplopers passeren voor het eerst de doorkomst in Veenendaal. Ze zijn nog steeds met zijn vijven. Het peloton volgt op 3.30 minuut.

13.10 uur
Gisteren kon het niet doorgaan, maar vandaag kunnen de kinderen zich helemaal uitleven bij Rondje Winkelstad. Dat betekent springkussens op diverse plaatsen in het centrum, de kinderen kunnen bij de springkussens een stempel halen en bij een volle stempelkaart kunnen ze een tweede bolletje ijs gratis krijgen. ,,Het is best druk", zeggen Myrthe en Veerle die bij één van de springkussens staan. ,,Volgens mij vinden de meeste kinderen het wel leuk."

(de tekst gaat onder de foto verder)

13.08 uur
Het peloton trekt door het Binnenveld. Team BikeExchange (van Dylan Groenewegen) rijdt met de hele ploeg van voren en ook Lotto Soudal (de ploeg van Arnaud de Lie) heeft een man op kop gezet.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De koeien in het Binnenveld trekken zich weinig aan van de wielerkaravaan. - Veenendaal-Veenendaal

13.03 uur
We hebben een kopgroep van vijf renners momenteel. Vier Nederlanders en een Amerikaan: Rick Pluimers, Stijn Appel, Sven Burger, Tim Marsman en Michael Garrison. Het peloton zit op meer dan drie minuten.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De kopgroep op de Defensieweg. - @tedxmedia


Het peloton op de Defensieweg. - @tedxmedia

12.05 uur
We zijn gestart. Vanaf het Raadhuisplein rijden de renners in een geneutraliseerde fase naar Overberg waar het op de Bergweg echt los mag gaan. Dan wordt meteen koers gezet richting de Amerongse Berg voor het eerste heuveltje van vandaag.

11.50 uur
Dan gaan we ons nu opmaken voor de mannenkoers. Eerder vanochtend werd de definitieve startlijst bekend gemaakt. De grote favoriet is natuurlijk Dylan Groenewegen. ,,Het is altijd leuk om in Nederland te koersen, maar ik vind het zeker ook mooi om hier terug te keren. Ik heb hier al drie keer gewonnen en heb hier ook mijn eerste profzege geboekt. Ik hoop dat het weer een sprint gaat worden, waarschijnlijk gaan er ook mensen proberen weg te komen en daar hebben we dan ook mensen voor in onze ploeg. Maar ik ga me rustig houden voor de sprint."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Dylan Groenewegen gaat voor zijn vierde overwinning in Veenendaal-Veenendaal. - Veenendaal-Veenendaal

11.48 uur
Eén van de bekende gezichten in Veenendaal is vandaag Bas Tietema, die naast wielrenner ook Youtuber is. Een vlog van vandaag hoeven we niet te verwachten, legt hij uit. ,,Nee, er komt wel wat nieuws aan maar de jongens zijn nu op pad, Jos en Devin zijn naar de Sahara geweest maar ze zijn er vandaag niet bij."

Tietema heeft zin in de koers. ,,Ik vind het altijd wel een mooie koers, heb hier ook al wel eens gereden. Ik denk dat het niveau hier ook meer geschikt is voor mij dan de World Tour koersen waar het net een stapje hoger is. Ik ben ook wel benieuwd naar het parcours. Het is hier heel mooi fietsen in de omgeving, bijvoorbeeld bij de Grebbeberg. Erg mooi."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Bas Tietema, naast wielrenner ook Youtuber, is ook van de partij in Veenendaal. - Veenendaal-Veenendaal

11.45 uur
De laatste afwachtingswedstrijd zit er nu ook op. Die werd gewonnen door Isa Klein die Lotte Bouman en Pien Rozenburg in de sprint klopte. Bij de jongens bestond de top drie uit Ben van Schaik, Daley Terweij en Sten van Niekerk.

11.40 uur
Bij de ploegenpresentatie is (uiteraard) ook burgemeester Gert-Jan Kats aanwezig. ,,Buiten het feit dat Veenendaal-Veenendaal een hele mooie koers is, is het natuurlijk weer heerlijk dat het na zo'n periode van twee jaar dat het niet kon weer evenementen te hebben in Veenendaal. En zeker dit evenement, fantastisch!" Volgens de burgemeester is de koers ook goed voor Veenendaal. ,,Het zet de stad Veenendaal op de kaart, het is mooi weer, mensen zien de beelden, we hopen dat heel veel mensen weer terug komen naar Veenendaal."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Joop Zoetemelk, de eerste winnaar van Veenendaal-Veenendaal, is ook van de partij. - Veenendaal-Veenendaal

11.15 uur
Bij het gemeentehuis vindt momenteel de ploegenpresentatie voor de mannenwedstrijd plaats. Daarbij is ook Joop Zoetemelk aanwezig. Hij was in 1985 de eerste winnaar van Veenendaal-Veenendaal. ,,Het is altijd mooi om hier terug te zijn, ik heb hier natuurlijk mooie herinneringen aan. Na 37 jaar sta ik hier weer, ik ben hier altijd graag."

11.02 uur
Ook de afwachtingswedstrijd voor 12/13-jarigen zit erop. De winst ging naar Pieter Westbroek, die Laurens Dijkstra en Quinten de Jong voorbleef. Het beste meisje in deze wedstrijd was Evie Reijn, die knap als vijfde eindigde.

,,Het was zwaar vandaag, er werd veel aangezet. Veel mensen probeerden weg te rijden. Normaal rij ik op een clubparcours, dus ik was ook niet zo gewend op een stratenparcours met veel bochten te rijden, dus dat was wel zwaar", vertelt winnaar Pieter Westbroek. ,,Ik vond het ook wel zwaar maar wel fijn", vult nummer twee Laurens Dijkstra aan. ,,We hadden veel bochten en dat is erg technisch, maar daar ben ik wel goed in."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Pieter Westbroek wint de afwachtingswedstrijd 12/13-jarigen. - @tedxmedia

10.50 uur
Dat Veenendaal-Veenendaal gehouden kan worden, met zoveel side-events, is te danken aan een aantal hoofdsponsors en partners. Afgelopen week publiceerden we een artikel waarin hoofdsponsor Simac uitlegde waarom ze Veenendaal-Veenendaal sponsoren. ,,Wij hebben een voorliefde voor het wielrennen", vertelde Dico Harteman onder meer. Je leest het artikel hier.

10.35 uur
Ondertussen is in de straten van Veenendaal de tweede afwachtingswedstrijd aan de gang.

10.15 uur
Twee bekende namen die straks aan de start staan bij de mannen zijn Dylan Groenewegen (drievoudig winnaar in Veenendaal) en Bas Tietema. We stuitten op deze mooie video, een gezongen ode van Tietema aan Groenewegen, uit 2019.


10.00 uur
Straks om 12.00 uur gaan de mannen van start voor hun profkoers. Naast de ploegwagens zijn er diverse volgauto's in koers die de wedstrijd volgen en sponsors en pers rondrijden. Vanmorgen kwamen de chauffeurs van die auto's naar het gemeentehuis waar ze werden ontvangen en de nodige instructies meekregen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Chauffeurs van de volgauto's. - Veenendaal-Veenendaal

09.55 uur
Een spannend slot van de afwachtingswedstrijd voor 14-jarigen. Jesse Klein wint de sprint. Tijs Witte wordt tweede en Stijn Vlieland derde. Deelnemers uit Veenendaal waren Sander Jonker (13e) en Uriel de Groot (16e). Uit Rhenen kwam Victor Kroesbergen, hij werd 22e.

09.15 uur
De 14-jarigen zijn van start gegaan met hun wedstrijd. Er is sprake van een kopgroepje met op kop Stijn Vlieland (onderste foto).

(de tekst gaat onder de foto's verder)


Afwachtingswedstrijd voor 14-jarigen. - @tedxmedia


Afwachtingswedstrijd voor 14-jarigen. - @tedxmedia

08.45 uur
Ook vanmorgen zijn er weer afwachtingswedstrijden. Het startschot klinkt om 09.00 uur maar de eerste deelnemers zijn zich al aan het warmrijden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De deelnemers van de afwachtingswedstrijden zijn zich aan het warmrijden. - @tedxmedia

08.00 uur
Lokaal succes bij het avondcriterium van AXA Valleirenners, gisteravond. Veenendaler Mitchell Vink won in de Sportklasse. ,,Ik heb genoten en mooi om te winnen in je eigen woonplaats”, aldus Vink. Bij de Nieuwelingen ging de overwinning naar Antoine Quint.

07.00 uur (zaterdag)
Goede morgen, we zijn er weer. We gaan ons opmaken voor de tweede dag! Als je zelf gaat kijken, veel plezier vandaag!

19.03 uur (vrijdag)
Alvast een kijkje naar morgen. Allereerst: er wordt geen regen voorspeld voor zaterdag, dus het belooft een mooie dag te worden. Een mooie dag voor alle side-events in het centrum van Veenendaal, weet je niet meer precies wat er allemaal te doen is, kijk dan hier. Dan wordt in ieder geval het Rondje Winkelstad wel gehouden, door die activiteit ging vandaag een streep vanwege het slechte weer van vanmiddag. De zaterdag van Veenendaal-Veenendaal gaat om 09.00 uur van start. Hoofdmoot van de dag is natuurlijk de koers voor de mannen. Het startschot daarvoor wordt om 12.00 uur gelost. Na een hopelijk spannende koers, met in totaal vier doorkomsten door het centrum van Veenendaal, wordt de finish rond 17.00 uur verwacht. Veenendaal-Veenendaal wordt afgesloten met de wielerfeesten op het Horecaplein.

18.50 uur
Naast dit overzicht en diverse losse artikelen, maken en krijgen we ook diverse foto's van Veenendaal-Veenendaal. Al die foto's hebben we gebundeld in het foto-overzicht Veenendaal-Veenendaal in beeld (klik hier). Het foto-overzicht wordt morgen verder aangevuld.

18.00 uur
Deze avond zijn er nog diverse wedstrijden van de AXA Valleirenners, zoals afwachtingswedstrijden, een wedstrijd voor nieuwelingen en een wedstrijd voor de sportklasse en startlicentiehouders. Een verslag daarvan volgt later op RegiosportVeenendaal.nl Om 21.00 uur is het programma voor vandaag afgelopen.

17.33 uur
Voor de volledigheid nog een paar statistieken. Hieronder het overzicht van de complete top-tien. In totaal haalden 107 rensters na de 139,9 kilometer lange race de finish op de Kerkewijk, 45 deelneemsters stapten in een eerder stadium van de fiets. De gemiddelde snelheid was 38,8 kilometer per uur.


Het podium van de vrouwen. - Pieter Vane

17.12 uur
Bij Le Col Wahoo, de ploeg van Gladys Verhulst, wordt de overwinning groots gevierd.

16.43 uur
Dat Swinkels en Verhulst om de winst gingen sprinten, was niet volgens het plan van nummer drie Rachele Barbieri en haar ploeg. ,,Ergens in de laatste dertig kilometer besloten we het gat dicht te gaan rijden, maar ik denk dat dit wat aan de late kant was. We probeerden het wel, maar het lukte niet. Dat is jammer, maar gelukkig ging mijn sprint goed en kon ik toch nog derde worden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Marianne Vos, teamgenote van Karlijn Swinkels, baalt dat de winst niet met Jumbo Visma mee de bus in kan. - @tedxmedia

16.35 uur
Jumbo Visma-renster Swinkels heeft gemengde gevoelens na de race. ,,Ik denk dat wij hier met de sterkste ploeg aan de start stonden. Dan hoop je natuurlijk dat je het kunt afmaken. Dus dat zorgt een beetje voor teleurstelling. Maar ik ben ook trost dat we met de ontsnapping hebben kunnen wegblijven en dat ik hier toch een podiumplek binnenhaal."

Hoewel ze natuurlijk graag zelf had gewonnen, kan ze ook leven met de winst van de Française. ,,We waren vrij vroeg weg samen, eigenlijk had ik gehoopt op meer vluchters zodat we een groter groepje zouden hadden, maar dat gebeurde niet. Maar onze samenwerking was supergoed, we hebben allebei vollebak op kop gereden. En dan weet je dat het op een sprint aan kan komen en zij had een goede sprint."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Verslaggever Siem van Eck met winnares Gladys Verhulst. - Siem van Eck

16.30 uur
,,Ik ben heel erg blij dat ik gewonnen heb", vertelt Verhulst na afloop van de prijsuitreiking. ,,We hadden als ploeg een strategie om iemand vooraan te hebben rijden en als dat niet zou lukken wilden we voor de sprint gaan met Maike van der Duin. Het viel allemaal perfect uit, met mij in de ontsnapping."

Verhulst had genoten onderweg, het zwaarste vond ze eigenlijk het weer: ,,We gingen weg met zon en nu staan we hier in de stromende regen. Die verandering maakt het eigenlijk het zwaarst."

15.58 uur
GLADYS VERHULST WINT VEENENDAAL-VEENENDAAL. De Franse bleef samen met haar medevluchter Karlijn Swinkels uit de greep van het peloton en klopte de Nederlandse op de meet op de Kerkewijk. Rachele Barbieri van Liv Racing Extra werd derde op 42 seconden. Verhulst is de opvolger van Annemiek van Vleuten die de tot nu toe enige voorgaande editie van Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen won.

15.55 uur
Met nog 1 kilometer te gaan is de voorsprong 50 seconden. Wie gaat het worden, Swinkels of Verhulst.

15.53 uur
Het lijkt te gaan tussen Swinkels en Verhulst. Jumbo Visma, de ploeg van Karlijn Swinkels, stopt de boel af in het peloton en dus rijden de twee koplopers nog steeds vooruit. Nog minder dan 3 kilometer te gaan.

15.39 uur
Nog dik tien kilometer te rijden, het peloton is ontketend in de jacht op de koplopers. Het verschil is ineens nog maar 40 seconden. Het peloton valt ondertussen volledig uit elkaar.

15.31 uur
De vrouwen hebben zojuist de laatste doorkomst gehad. Ze hebben nog minder dan één ronde te rijden, over 23 kilometer ligt de finish. Swinkels en Verhulst hebben een marge van 1.35 op het achtervolgende peloton, dat nu toch wel echt de jacht lijkt te hebben ingezet op de twee koplopers. De spanning stijgt.

15.27 uur
,,Je moet zorgen dat je in de eerste bocht op kop rijdt en dan voluit rijden en gewoon winnen", vertelt Thom van Beek over zijn winst bij de dikkebandenrace. ,,Ik zit ook bij AXA en heb ook wel eens een mountainbikewedstrijd gereden. Ik vond dit een heel leuke wedstrijd."

,,Deze prijs komt in mijn prijzenkast", vertelt Branca Eggink. ,,Want ik heb al meer prijzen, zoals van voetbal. Ik vond het een leuke wedstrijd, maar het was soms wel moeilijk. Vooral bij de bochten."

15.15 uur
In de regen is zojuist de Vuelta Kids dikkebandenrace gereden door de kinderen uit groep 5 en 6. Bij de meisjes werd Branca Eggink van 't Speel-Kwartier eerste, voor Eva Benthe de Wilde ('t Speel-Kwartier) en Lieke Roskam (Mozaïek). Bij de jongens won Thom van Beek van De Bron, Boyd Bouwman van Mozaïek werd tweede en Gideon van Rinsum (Rehobotschool) derde.

(de tekst gaat onder de foto's verder)


Winnaars van de dikkebandenrace bij de jongens. - @tedxmedia


Winnaars van de dikkebandenrace bij de meisjes. - @tedxmedia

15.00 uur
De Poolse komt niet veel dichterbij, ze blijft hangen op 1.30 minuut van de koplopers. Ook het verschil tussen de kop en het peloton blijft hetzelfde. Nog 45 kilometer te gaan.

14.43 uur
Karolina Kumiega (Valcar) waagt een poging de sprong naar de koplopers te maken. Ze springt uit het peloton en nadert de koplopers tot op 1.35 minuut. Het peloton heeft nog een achterstand van 2.35 minuut op Swinkels en Verhulst.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Karolina Kumiega (Valcar) in de achtervolging op de koplopers. - @tedxmedia

14.35 uur
De voorspelde regen is gearriveerd. Het zal nog meer dan in het begin van de koers opletten zijn voor de wielrensters.

14.10 uur
,,Het is nog niet zo druk nee. Ik denk dat het komt doordat er slecht weer voorspeld is. Gisteren ging het natuurlijk ook flink los, dus ik denk dat mensen daar voor vandaag ook huiverig voor zijn", zegt Rutger de Wit van Heeren van de Wijn. ,,Voor morgen verwacht ik wel wat meer publiek eigenlijk, dus dan gaan we er wat moois van maken."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Rutger de Wit. - Siem van Eck

14.15 uur
Het is nu nog droog, maar dat zal niet lang meer duren. Er komen pittige buien aan. Ondertussen snoept het peloton iets van de voorsprong van de koplopers af. Het verschil is nu nog 2.20 minuut.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Er komt slecht weer aan, met pittige buien. - Buienradar

13.58 uur
Het gat tussen de twee koplopers is flink gegroeid. In het peloton is de rust wat wedergekeerd en daarom hebben Swinkels en Verhulst momenteel 2.35 minuut voorsprong. Er is nog 85 kilometer te rijden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Koplopers Karlijn Swinkels en Gladys Verhulst door de straten van Veenendaal. - @tedxmedia

13.50 uur
Een nieuw deel van het parcours gaat door de Binnenveldse Hooilanden. Fotograaf Ted Walker maakt daar zojuist deze foto van het peloton van de vrouwenkoers.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Door de Binnenveldse Hooilanden. - @tedxmedia

13.45 uur
Langs de kant staat Roelof te kijken. ,,Mooi dat Veenendaal-Veenendaal er weer is, na twee jaar. Het is een mooie koers, met een mooie historie en mooie winnaars. Alleen onze favoriet is er niet bij, Annemiek van Vleuten", zegt Roelof. Hij heeft een mooi plekje uitgezocht bij Skeutje Bij/Zwarte Schaap/Bregje. ,,Ja zeker een mooi plekje, die hou ik nog even vast."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Roelof (links) heeft een mooi plekje uitgekozen om Veenendaal-Veenendaal te bekijken. - Siem van Eck

13.40 uur
De voorsprong van Swinkels en Verhulst groeit gestaag. Het verschil is ongeveer een 1.15 minuut.

13.20 uur
De kopgroep wordt ingerekend, het peloton is weer compleet. Niet veel later was er een nieuwe aanval te zien. Karlijn Swinkels van Jumbo Visma en Gladys Verhulst van Le Col Wahoo gingen er vandoor en hadden al snel een voorsprong van dertig seconden.

13.15 uur
,,Een mooi evenement", ,,een prachtige koers" en ,,volgend jaar weer". Veel positieve reacties op het eerste NK wielrennen voor raadsleden. Ook werden enkele verbeterpunten genoemd. Verslaggever Siem van Eck maakte deze reportage (klik hier) van het evenement.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Vrouwenwedstrijd. - @tedxmedia

12.50 uur
Het gaat hard in de vrouwenkoers. Op de Defensieweg probeerden enkele rensters weg te springen, maar werden snel weer ingerekend. Het is vooral de ploeg van Marianne Vos, Jumbo Visma, die zeer actief is. Ze houden het tempo hoog en controleren de koers. Door het hoge tempo breekt het peloton in drie stukken.

12.25 uur
Verslaggever Siem van Eck sprak vlak voor de start ook twee rensters die uit de regio komen. Zo is Puck Moonen met haar ploeg Jan van Arckel met ambities naar Veenendaal gekomen. ,,Ik kom hier vandaan, het is mijn trainingsrondje. Ik rij hier elke dag, dus dat was een makkelijke voorbereiding", vertelt ze om aan te vullen dat ze voor een goede klassering gaan. Ook voor Lisanne Immerzeel (Team Noord-Holland) is het een thuiswedstrijd, zij komt uit Amerongen. ,,Ik heb er heel veel zin in, maar ik verwacht dat het een zware koers wordt. De heuveltjes zijn op zichzelf niet zwaar, maar ze volgen elkaar op en dat maakt het wel zwaar. Ik hoop goed te kunnen volgen en nog een mooi resultaat neer te kunnen zetten."

12.06 uur
Het startschot op de Kerkewijk heeft geklonken. De officiële start van de wedstrijd is na de neutralisatie van 9 kilometer.

11.58 uur
Nog een paar minuten tot de start van de vrouwenkoers. Het belooft een leuke wedstrijd te worden met meerdere kanshebbers. Zo komt Parkhotel Valkenburg met een goed team aan de start. ,,We hebben een sterke ploeg en gaan alles geven." Maar ook Jumbo Visma is niet voor niets naar Veenendaal gekomen. ,,Het is altijd mooi om een koers in eigen land te rijden", vertelde Marianne Vos tijdens de ploegenpresentatie.

11.45 uur
Ook burgemeester Gert-Jan Kats is blij dat het NK wielrennen voor raadsleden in Veenendaal gehouden wordt.

11.40 uur
Het team van Jumbo Visma is present in Veenendaal. Zij staan met onder anderen Marianne Vos aan de start. Op onderstaande foto staat de toprenster er net niet bij, maar bestuursvoorzitter André Homma van Veenendaal-Veenendaal poseert graag even bij de geel-zwart rensters.

(de tekst gaat onder de foto verder)


André Homma poseert bij een deel van de Jumbo-Visma ploeg. - @tedxmedia

11.25 uur
Ondertussen maken de vrouwen zich klaar voor de start van hun wedstrijd. De ploegenpresentatie is aan de gang en de definitieve deelnemerslijst is bekend.

11.07 uur
Peter van Dijk heeft stand gehouden, en hoe! Het raadslid uit Roelofarendsveen heeft de eerste editie van het Nederlands Kampioenschap wielrennen voor raadsleden gewonnen. Hij zette in de veertig kilometer lange wedstrijd door de straten van Veenendaal vervolgens bijna het hele peloton op een ronde achterstand en kon zodoende onbedreigd als winnaar de finish op de Kerkewijk passeren. Op ruime afstand wordt Wijnand Jonkers tweede en Janno Meijer completeert het podium.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Peter van Dijk wint de eerste editie van het NK wielrennen voor raadsleden. - @tedxmedia

10.50 uur
Terwijl Peter van Dijk nog altijd op kop ligt, denderen de raadsleden met een noodvaart door de straten van Veenendaal. Voor Jaap Pottjewijd ging het te hard. ,,Het zat niet meer in de benen. Ik had beloofd op kop te gaan rijden. Iemand haalde mij in en hield mij aan mijn belofte. Toen heb ik nog even met vijftig in het uur voorop gereden maar toen was het klaar. Ik heb als knecht mijn werk gedaan."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Jaap Pottjewijd: ,,Ik heb mijn werk als knecht gedaan." - @tedxmedia

Het Veenendaalse raadslid genoot desondanks van zijn deelname. ,,Allemaal mensen staan langs de kant van de weg, het is goed weer, sportieve dag, dus het is zeker geslaagd. Het is zeker voor herhaling vatbaar, volgend jaar zeker weer in Veenendaal. Maar misschien moet het niveau dan iets omlaag van de deelnemers, maar het is gezellig", puft Pottjewijd nog na.

10.25 uur
De route van het NK raadsleden loopt via Kerkewijk, via Duivenwal, Kanaalweg, Lindenlaan, Stationssingel en Goeie Spoor. De leerlingen van de Johannes Calvijnschool staan op het plein om de renners fanatiek aan te moedigen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Leerlingen van de Johannes Calvijnschool moedigen de wielrenners fanatiek aan vanaf het schoolplein. - @tedxmedia

10.00 uur
Klokslag 10.00 klinkt het startschot voor het NK voor raadsleden. Leefstijlcoach van Sportservice Veenendaal Diede van Brakel schiet het pelotonnetje in beweging. Het is Peter van Dijk uit Roelofarendsveen die meteen een voorsprong neemt.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Leefstijlcoach van Sportservice Veenendaal Diede van Brakel lost het startschot voor het NK van de raadsleden. - @tedxmedia

09.50 uur
De raadsleden uit het hele land maken zich op voor hun NK wielrennen. Ook acht raadsleden uit Veenendaal doen aan de wedstrijd mee. Ze zijn er klaar voor. ,,Wij staan er bijzonder goed voor", vertelt Kees Lochtenberg. ,,De heer Schonewille van het CDA heeft zijn benen al geschoren dus is ook één van de favorieten voor deze koers. En de heer Pottjewijd gaat de heer Schonewille vandaag ook uit de wind zetten, want hij heeft sprintersbenen. Dus we gaan voor de heer Schonewille."

De CDA'er dicht echter een collega de meeste kansen toe. ,,Ik zie ook wel veel kans voor de heer Van den Heuvel van de ChristenUnie hoor, moet ik zeggen. Die is op dit moment het meest in conditie denk ik."

De raadsleden hebben er veel zin in. Lochtenberg: ,,Ja, straks ook nog even bij de dames kijken. En de winnaar van onze koers mag ook de winnaar van de dames feliciteren he, dus dat is een extra prijs."

(de tekst gaat onder de foto verder)


De Veenendaalse raadsleden zijn klaar voor hun NK wielrennen voor raadsleden. - Siem van Eck

09.15 uur
,,Gaaf om nu echt te gaan koersen. De voorbereidingen zijn klaar en nu kan het allemaal gaan beginnen. We zijn er klaar voor", vertelt voorzitter André Homma van Veenendaal-Veenendaal. ,,Het weer van gisteren heeft het nodige teweeg gebracht op het parcours met modder en takken op de weg, maar dat is allemaal schoon geveegd. We hopen dat het vanmiddag meevalt, maar dat is afwachten. Daar doe je niks aan."

09.05 uur
Op de Kerkewijk staat ook een VIP-truck. Normaal zie je die alleen van de buitenkant, maar onze man ter plekke Ted Walker neemt een kijkje aan de binnenkant.

08.58 uur
Het is nu nog lekker zonnig en mooi, maar de weersverwachtingen voor vanmiddag zien er niet goed uit. Daarom is het Rondje Winkelstad (een luchtkussenroute voor het centrum van Veenendaal) voor vandaag geannuleerd. Het Rondje Winkelstad gaat morgen wel door.

08.45 uur
Sjoerd van Stokkum (Sportservice Veenendaal) controleert en regelt de laatste dingen. ,,Het gaat goed komen. De zon schijnt nog, dat is prettig. We zijn nu de laatste dingen aan het opbouwen en dan zijn we er klaar voor. Ik heb er zin in!"

(de tekst gaat onder de video verder)

08.30 uur
In het gemeentehuis en rond de start-finishlocatie worden worden de laatste voorbereidingen getroffen. Ook krijgen de vrijwilligers de laatste instructies.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De laatste opbouwwerkzaamheden en andere voorbereidingen op vrijdagochtend. - @tedxmedia

07.45 uur
Als je zometeen naar het centrum onderweg gaat, of je moet ergens anders heen vandaag, houd er dan rekening mee dat sommige wegen (deels) zijn afgesloten. Uiteraard worden omleidingen met borden aangegeven maar als je voordat je vertrekt even wilt kijken waar je wel en niet heen kunt, kijk dan naar dit overzicht van wegafsluitingen.

07.20 uur
Los van het NK voor Raadsleden, waar we straks mee gaan beginnen, is er nog veel meer te doen deze dagen. Kijk hier voor het programma van vandaag en morgen.

07.00 uur
De eerste dag van Veenendaal-Veenendaal gaat straks van start met het Nederlands Kampioenschap wielrennen voor raadsleden. Er doen in totaal 34 deelnemers mee, onder wie acht Veenendaalse raadsleden. Ze rijden een afstand van 40 kilometer door de straten van Veenendaal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het peloton op de Defensieweg.
Afbeelding
Afbeelding
Bas Tietema, naast wielrenner ook Youtuber, is ook van de partij in Veenendaal.
Dylan Groenewegen gaat voor zijn vierde overwinning in Veenendaal-Veenendaal.
Een spannend slot van de afwachtingswedstrijd voor 14-jarigen. Jesse Klein wint de sprint.
Arvid de Kleijn.
Gladys Verhulst lijkt het niet te kunnen geloven dat ze zojuist Veenendaal-Veenendaal op haar naam heeft geschreven.
Nederlands Kampioen Timo Roosen.
Peter van Dijk wint met grote overmacht het NK wielrennen voor raadsleden.
Dylan Groenewegen gaat voor zijn vierde overwinning in Veenendaal-Veenendaal.
Verhulst (rechts) klopt Swinkels in een spannende sprint.
De deelnemers van de Vuelta Kids dikkebandenrace groep 5/6 staan klaar om te vertrekken.
Door de Binnenveldse Hooilanden.
Kees Lochtenberg in actie tijdens het NK voor raadsleden.
Afbeelding
Pieter Westbroek wint de afwachtingswedstrijd 12/13-jarigen.
Afbeelding
Bas Tietema, naast wielrenner ook Youtuber, is ook van de partij in Veenendaal.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten'
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving'
advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels 11 uur geleden
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten' 27 sep., 09:30
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving' 27 sep., 08:30
Afbeelding
Nationale korfbalteams Duitsland spelen opnieuw oefenwedstrijden bij SKF 26 sep., 15:28
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 39 26 sep., 07:23
Afbeelding
Actie ZVC Veenendaal voor Marokko brengt 2500 euro op 25 sep., 20:09
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 25 sep., 18:45