Afbeelding
@tedxmedia

Dylan Groenewegen wint voor vierde keer Veenendaal-Veenendaal

Wielrennen

VEENENDAAL Dylan Groenewegen heeft Veenendaal-Veenendaal gewonnen. Het is voor hem al zijn vierde zege op de Kerkewijk. Hij is daarmee de opvolger van Zakkari Dempster, de Australiër die de laatste koers in 2019 wist te winnen. ,,Het was behoorlijk hectisch, maar de ploeg hield me goed voorin. Wanty kwam op het juiste moment vooraan en aan het eind kon ik het goed afmaken”, vertelt Groenewegen in een eerste reactie.

,,Toen ik hier voor de eerste keer won was mijn opa er nog”, vervolgt Groenewegen. ,,Die is helaas vorig jaar overleden, maar het gaf me wel een extra motivatie om hier vandaag te scoren. Het was destijds heel speciaal, ik weet zeker dat ie het van boven gezien heeft.”

Lange tijd hadden we een kopgroep van vijf renners, vier Nederlanders en een Amerikaan: Rick Pluimers, Stijn Appel, Sven Burger, Tim Marsman en Michael Garrison. Ze namen een voorsprong die opliep tot ruim 3.30 minuut, een marge die lange tijd in stand bleef.

JACHT Onder leiding van vooral Team BikeExchange (van Dylan Groenewegen), Lotto Soudal (de ploeg van Arnaud de Lie), Jumbo Visma (Timo Roosen) en Alpecin Fenix ging het peloton op jacht naar de koplopers. Het tempo ging omhoog en het peloton brak een aantal keer in meerdere stukken uiteen. Met nog een kilometer of zestig te gaan werd het 1.30 en toen de teller nog op ruim 20 kilometer stond was het peloton genaderd tot op 40 seconden.


Het podium, met Gerben Thijssen, Dylan Groenewegen en Arnaud de Lie. - Veenendaal-Veenendaal

CHAOS Toen was de kopgroep inmiddels geslonken naar vier man, Burger heeft moeten lossen. In de kopgroep was even sprake van verwarring. De renners volgden een cameramotor terwijl een verkeersregelaar hen de bocht om stuurde. Marsman ging rechtdoor, Pluimers, Appel en Garrison keerden om en gingen alsnog de bocht om. De jury greep in en verzocht Marsman te laten wachten. Dat deed hij en Pluimers en Appel sloten weer aan. Niet veel later kon ook Garrison weer aansluiten.

LANG LINT Met vier man gingen ze de laatste twintig kilometers in. Maar het peloton was op jacht en het verschil slonk snel. Op het Paardenveld werd het laatste gaatje gedicht en met nog 11,5 kilometer te gaan werd de kopgroep ingerekend. Met nog 9 kilometer te gaan leek het af te stevenen op een massasprint op de Kerkewijk. Niet iedereen wilde daar nog aan toegeven, sommige renners deden een poging om te ontsnappen maar dat was onbegonnen werk. Het peloton heeft het tempo flink opgeschroefd en slingert in een lang lint door de straten van Achterberg.

,,Het was zwaar”, vertelt nummer drie Arnaud de Lie. ,,Er was veel wind, het werd daardoor super nerveus dus het hebben van de juiste positie was de hele tijd erg belangrijk.” Daar had ook Groenewegen mee te maken: ,,Deze koers is altijd spannend, ik vind het leuk om hier te koersen. Het was heel smal op bepaalde stukken, maar ik denk dat de organisatie het goed gedaan heeft door er veel bochten in te bouwen waardoor het een lang lint blijft en zodoende blijft het veilig.”


Duim omhoog, nummer 4 is binnen! - @tedxmedia

In de laatste kilometers was het vooral Lotto Soudal, de ploeg van De Lie, die de koers controleerde. ,,Misschien zaten we daar een beetje te vroeg”, vertelt De Lie later. ,,We hebben desondanks een sterke teamprestatie neergezet. Uiteraard race je altijd voor de winst, maar ik ben blij met het podium. Groenewegen is een sprinter van wereldklasse en het is geen schande om achter hem te eindigen.”

SPRINT Met het inkomen van Veenendaal zat Groenewegen in het vierde wiel, achter drie mannen van Intermarché Wanty, maar na de laatste bocht nam de Nederlander de macht over. Hij ging vroeg aan maar de rest kon er niet meer langs. Redelijk eenvoudig drukte Groenewegen zijn wiel als eerste over de streep.

,,De ploeg is al flink in voorbereiding voor de Tour de France, de vaste sprinttrein is daarom ook niet compleet”, vertelt de winnaar. ,,Maar ik heb gekozen om echt nog wedstrijden te rijden, omdat ik er ook een tijd uit geweest ben natuurlijk. Ik vind het heel fijn om te koersen, om de hectiek te voelen ook. En de jonge jongens hebben het goed gedaan.”

,,We wisten dat het heel lastig was om aan het eind nog een goede trein neer te zetten want we moesten veel werk verrichten. Maar Kaden Groves zette me in goede positie achter Wanty. Met nog 200 meter kon ik mijn sprint lanceren en het was genoeg”, vervolgt Groenewegen.

GEEN SCHANDE Voor nummer twee Gerben Thijssen bleef de tweede plek over. ,,De ploeg heeft een perfecte job geleverd, met één kilometer te gaan had ik nog drie man voor me. Helaas was er iemand sneller. Maar ik denk dat tweede worden achter Dylan geen schande is. Dit was het hoogst haalbare.”

RegiosportVeenendaal.nl houdt twee dagen lang een liveblog bij over wat er allemaal gebeurt tijdens Veenendaal-Veenendaal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Supporters bezoeken laatste training voor Panhuisderby: ‘Ik heb slapeloze nachten’ 4 uur geleden
Afbeelding
Florian Wolf over GVVV-DOVO: ‘Vooral niets anders doen dan we normaal doen’ 12 uur geleden
Afbeelding
Van de Zandschulp verliest in tweede ronde Tel Aviv 14 uur geleden
Afbeelding
‘Drie jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit zou bereiken’ 15 uur geleden
Afbeelding
ZVC verliest oefenwedstrijd van Nederlands doventeam 16 uur geleden
Afbeelding
GVVV, DOVO en gemeente Veenendaal klaar voor voetbalfeest 19 uur geleden
Afbeelding
Het familiegevoel van tennis- en padelvereniging Spitsbergen Kom bij de Club 28 sep, 16:22