Afbeelding
Anne Slok

Het vaste ritueel van Joop Zoetemelk: Koffie in ‘t Huchie

Wielrennen

VEENENDAAL Elk jaar, een uurtje voor het officiële gedeelte van de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal, komt Joop Zoetemelk een kop koffie drinken in café ’t Huchie aan de Nieuweweg. Vaak logeert hij dan bij Dries van de Klift in Veenendaal. De twee zijn echte vrienden geworden en trekken deze dag dan ook altijd samen op.

door Anne Slok

,,Ik kom hier graag”, zo vertelt Zoetemelk. ,,Even gezellig ontspannen voor we de drukte opzoeken.” Op dit tijdstip is ’t Huchie normaal gesproken nog niet open. Alleen een paar genodigden zijn aanwezig. Zo ook dit jaar de broers Pynenburg die in een mail aan Ries van Dijk bijna smeekten of ze bij dit informele bezoek mochten zijn. 

PRONKERSSOEP Nettie van Eden was druk bezig met koffie zetten toen Joop al vroeg binnen kwam. Het is een rustige man, maar zijn ogen verraden dat hij geniet van de herinneringen die opgehaald worden. In de begin jaren van de klassieker werd er hier ook geluncht. Steevast kwam er een pan pronkerssoep op tafel. ,,Ja”, zo vertelt de oud winnaar van De Tour de France. ,,De eerste keer dat Veenendaal-Veenendaal gehouden werd was in 1985. Dat vergeet ik nooit meer. Niet alleen omdat ik de wedstrijd toen won, maar ook omdat ik drie dagen later wereldkampioen wielrennen werd in Italië. Ik was toen 38 en reed in de nadagen van mijn carrière.”

Nettie weet nog een mooie anekdote te vertellen. ,,Wij kregen twee vip-kaarten in 1985. Die zaten in een plastic hoesje met een gewoon touwtje erdoor. Bij het zwembad hebben Dries en ik 25 hoesjes gehaald en de kaarten gekopieerd. We hebben ze echt niet allemaal gebruikt, maar hebben er wel veel lol om gehad.”

BILJART Voordat de oud wereld- en Olympisch kampioen het oudste café van Veenendaal verlaat, maakt Zoetemelk nog een paar stoten op het biljart. Daarna gaat hij samen met Dries naar het gemeentehuis om samen met de burgemeester en andere genodigden de wedstrijd te gaan volgen. Vanavond of morgenochtend rijdt hij weer terug naar zijn woonplaats Germigny-‘l-Evêque in Frankrijk.


Voor het vertrek nog even biljarten. - Anne Slok

Afbeelding
advertentie
Afbeelding
Botic van de Zandschulp in drie sets onderuit tegen Nadal 4 uur geleden
Afbeelding
Mitchell Vink boekt winst in Wielerronde Scherpenzeel 12 uur geleden
Afbeelding
Marjolein en Thom Delno winnen clubkampioenschappen VZC 19 uur geleden
Afbeelding
Van de Zandschulp naar vierde ronde op Wimbledon 2 jul, 16:17
Afbeelding
Van de Zandschulp wil voorbeeld Van Rijthoven volgen op Wimbledon 2 jul, 08:35
Afbeelding
Van de Zandschulp verliest in vijf sets in dubbelspel Wimbledon 1 jul, 18:33
Afbeelding
Van de Zandschulp zaterdag tweede wedstrijd op baan 2 Wimbledon 1 jul, 17:50