Afbeelding
Ted Walker fotografie

Internationale topteams bij 37e editie Veenendaal-Veenendaal

Wielrennen Wielerronde Veenendaal-Veenendaal

VEENENDAAL De organisatie van de wielerkoers Veenendaal-Veenendaal zet zijn ambitie om komend seizoen een stap hogerop te zetten kracht bij met een internationale line-up van topteams voor de 37e editie. Vergeleken met vorig jaar staan in de mannenwedstrijd meer profteams aan de start. Na een jaar afwezigheid keert Visma | Lease a Bike terug in de Veense wielerklassieker. In de vrouwenkoers wordt het startveld aangevoerd door SD Worx – Protime. De vrouwen rijden op 17 mei, de mannen een dag later op 18 mei 2024.

Zes WorldTeams hebben zich aangemeld voor de 37e editie van Veenendaal-Veenendaal op zaterdag 18 mei 2024. Visma | Lease a Bike, één van de succesvolste teams ter wereld, is na een jaar afwezigheid weer van de partij. Ook de winnende ploeg van 2023 komt weer naar Veenendaal: Jayco AlUla met kopman en vijfvoudig winnaar Dylan Groenewegen. De andere teams uit de hoogste UCI-divisie zijn Team DSM-Firmenich PostNL, Alpecin-Deceuninck, Intermarché-Wanty en Arkéa-B&B Hotels.

TOUR DE TIETEMA

Daarnaast zullen nog acht ProTeams aanwezig zijn, waaronder TDT-Unibet. Deze ploeg is ontstaan uit de YouTube-serie Tour de Tietema, waarin oud-renner Bas Tietema met zijn vrienden Devin van der Wiel en Josse Wester de Tour de France achterna reisde. Ook in 2023 stond het team al aan het vertrek in Veenendaal en werd de tiende plaats gehaald met thuisrijder Martijn Budding. Vol met ambitie zette het team afgelopen winter de stap naar een hoger niveau en kreeg het een professionele status. 

TOPRENNER

Ook het Zwitserse Tudor is een team om naar uit te kijken. De formatie van ex-toprenner Fabian Cancellara haalde vorig jaar het podium op de Kerkewijk: In de sprint reed Arvid de Kleijn naar de tweede plaats. De andere ProTeams zijn Bingoal WB, Lotto Dstny en Flanders-Baloise uit België, Caja Rural-Seguros RGA uit Spanje, Q36.5 uit Zwitserland en Uno-X Mobility uit Noorwegen. Het veld wordt aangevuld met zes continentale ploegen, waaronder vijf Nederlandse teams.

PROSERIES

Koersdirecteur Bart Voskamp is blij met dit deelnemersveld. ,,We hebben ten opzichte van vorig jaar een WorldTeam en een ProTeam méér aan de start. Dat vind ik een mooie ontwikkeling die we doormaken en dat helpt ons bij het streven om in 2025 aan de ProSeries mee te kunnen doen”, aldus Voskamp.

Lees al onze artikelen over Veenendaal-Veenendaal in ons dossier op RegiosportVeenendaal.nl (klik hier).

WERELDKAMPIOEN

Voor de vierde editie van de vrouwenkoers zijn vier Women’s WorldTeams ingeschreven, waaronder de ploeg van de winnares van 2023, Lotte Kopecky’s Team SD Worx-Protime. Een kleine drie maanden na haar overwinning in Veenendaal, werd de Belgische wielrenster gekroond tot de nieuwe wereldkampioene in Glasgow. Uit de hoogste categorie staan ook Ceratizit-WNT, dat vorig jaar tweede was met Martina Fidanza, Human Powered Health (in 2023 derde met Daria Pikulik) en Fenix-Deceuninck aan het vertrek.

CLUBTEAMS

Het deelnemersveld van de vrouwen wordt aangevuld met vijftien continentale ploegen uit alle windstreken; zo verschijnen er teams uit Australië, de Verenigde Staten en van het Arabisch schiereiland aan de start. De clubteams van het Brabantse WV Schijndel en Grouwels-Watersley uit Limburg completeren de startlijst, waardoor dit een mooie kans biedt voor deze rensters om zich te meten met de beste teams van de wereld. De vrouwen rijden hun koers op vrijdag 17 mei 2024.

Deelnemende ploegen bij de mannen

6 UCI WorldTeams
TEAM JAYCO ALULA (AUS)
ALPECIN-DECEUNINCK (BEL)
ARKEA-B&B HOTELS (FRA)
TEAM DSM-FIRMENICH POSTNL (NED)
TEAM VISMA | LEASE A BIKE (NED)
INTERMARCHÉ - WANTY (BEL)

8 UCI ProTeams
BINGOAL WB (BEL)
CAJA RURAL-SEGUROS RGA (SPA)
LOTTO DSTNY (BEL)
Q36.5 PRO CYCLING TEAM (ZWI)
TDT-UNIBET (NED)
TEAM FLANDERS - BALOISE (BEL)
TUDOR PRO CYCLING TEAM (ZWI)
UNO-X MOBILITY (NOR)

6 UCI Continental Teams
BEAT CYCLING CLUB (NED)
DIFTAR CONTINENTAL CYCLINGTEAM (NED)
ISRAEL PREMIER TECH ACADEMY (ISR)
METEC - SOLARWATT P/B MANTEL (NED)
PARKHOTEL VALKENBURG (NED)
VOLKERWESSELS CYCLING TEAM (NED)

Deelnemende ploegen bij de vrouwen

4 UCI Women’s WorldTeams
TEAM SD WORX - PROTIME (NED)
CERATIZIT - WNT PRO CYCLING TEAM (DUI)
FENIX-DECEUNINCK (BEL)
HUMAN POWERED HEALTH (VST)

15 UCI Women’s Teams
AG INSURANCE - SOUDAL NXTG (BEL)
CANYON//SRAM GENERATION (DUI)
LIV-ALULA-JAYCO (AUS)
UAE DEVELOPMENT TEAM (VAE)
ARA | SKIP CAPITAL (AUS)
BEPINK - BONGIOANNI (ITA)
CHEVALMEIRE (BEL)
GT KRUSH REBELLEASE (NED)
HESS CYCLING TEAM (GBR)
LIFEPLUS WAHOO (GBR)
LOTTO DSTNY LADIES (BEL)
MAT ATOM DEWELOPER WROCLAW (POL)
PROXIMUS - CYCLIS CT (BEL)
TEAM COOP-REPSOL (NOR)
VOLKERWESSELS WOMEN’S PRO CYCLING TEAM (NED)

2 Clubteams
WV SCHIJNDEL (NED)
GROUWELS-WATERSLEY R&D ROAD TEAM (NED)

advertentie
advertentie
Elliot van Rossem knalde de bal tegen de touwen namens 't Speelkwartier.
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 7 uur geleden
Justin Paal Dolorita is komend seizoen speler van ZVC Veenendaal
Van Gent Finaleweken: Justin Paal Dolorita versterkt ZVC Veenendaal; 'Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen met ZVC' 9 uur geleden
Fem van Son schoot zojuist de 1-0 voor Het Baken binnen.
Van Gent Finaleweken: 't Speelkwartier en Het Baken schoolvoetbal kampioen van Veenendaal 10 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Blue Socks wint na spannende strijd in slotfase 28 apr, 19:53
Redouan Boundati versterkt aankomend seizoen het team van ZVC Veenendaal
Van Gent Finaleweken: Redouan Boundati versterkt ZVC Veenendaal: 'Samen met het team vol voor het kampioenschap gaan' 28 apr, 18:27
Melanie Bierdrager
Van Gent Finaleweken: Seizoen vrouwen SKF zit erop na verwacht verlies in Den Helder: 'Maar we kunnen hierop voortborduren' 28 apr, 18:03
Afbeelding
SV Panter heeft staf voor volgend seizoen rond 28 apr, 09:55