Max van Laar juicht als hij zijn ploeg op 4-0 brengt.
Max van Laar juicht als hij zijn ploeg op 4-0 brengt. @tedxmedia

Van Gent Finaleweken: Veenendaal maatje te groot voor Lienden in eerste ronde nacompetitie: ‘Deze zege is een duwtje in de rug’ (met video)

Voetbal

VEENENDAAL VV Veenendaal is de strijd om handhaving in de derde klasse uitstekend begonnen door thuis overtuigend vierdeklasser Lienden met 5-1 te kloppen. Na een matige eerste helft, weet de ploeg van Tom Gesgarz in de tweede helft wel het klasseverschil in doelpunten uit te drukken.

door Rick Praamstra

De 2-2 thuis tegen ONA’53 twee weken terug veroordeelde Veenendaal tot de nacompetitie voor handhaving in de derde klasse of degradatie naar de vierde klasse. Voor het ambitieuze Veenendaal is afdalen naar de lagere klasse een doemscenario.

GOED VOORBEREID OP NACOMPETITIE

Tom Gesgarz gebruikte de twee weken rust om zijn mannen voor te bereiden voor het eerste duel van de nacompetitie. ,,We hebben geprobeerd om in de training de frustratie eruit te krijgen door voor andere trainingsvormen te kiezen en wat relaxter te trainen. In de tweede week hebben we iets scherper getraind met de nadruk op balaanname en tempo.”

(de tekst gaat onder de video verder)

Bron video: Glenn van der Valk

Veenendaal kon niet beschikken over topscorer Rodney van Klooster. Drie maanden terug gaf hij na de wedstrijd tegen SKV een kopstoot. Pas recent kreeg hij te horen dat hij maar liefst zes maanden niet mag voetballen. Hij zou volgend seizoen spelen voor derdeklasser Zeist, maar deze transfer staat door zijn schorsing op de tocht.

KLASSEVERSCHIL DIRECT ZICHTBAAR

Gesgarz wilde niet al teveel kwijt over de situatie en gaf aan zich te focussen op de spelers die hij wél tot zijn beschikking had tegen Lienden. Het klasseverschil met de vierdeklasser is direct vanaf het begin al zichtbaar. De Betuwenaren graven zich in en laten de bal aan Veenendaal. Zonder te imponeren heeft Elco van de Klift na tien minuten een grote kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar hij weet de bal niet goed onder controle te houden.

AF EN TOE ONVRIENDELIJK

Vijf minuten later is het wel raak als Van der Klift na een corner van Max van Laar de bal voor zijn voeten krijgt en overtuigend binnenschiet. Veenendaal krijgt nog een paar kansjes, maar echt ontvlammen wil het duel maar niet. Althans niet op het veld; vlak voor rust is er een opstootje bij de dug-out van Veenendaal en ook in het veld is het af en toe onvriendelijk.

Middenvelder Van Laar kijkt er niet van op. ,,Ik snap hen wel. Het is logisch dat zij het van hun duelkracht moeten hebben. Af en toe kwam er een reactie vanuit ons, dat is niet goed. Van tevoren heb je hier wel met elkaar over.”

MEER DREIGING

In de rust haalt Gesgarz Gertjan Snijders eruit voor Tom Ooms om meer diepgang te creëren. ,,Ik heb vooraf tegen Tom gezegd dat hij niet zou starten. Dat is super vervelend voor hem, maar een bewuste keuze van me. Lienden zou in de tweede helft vermoeider worden en zo zou er meer ruimte komen voor Tom omdat ze niet hele tijd op hem kunnen inbeuken. Tom zorgde voor meer dreiging.”

BEVRIJDING

Na een speldenprik van Lienden vlak na rust, komt Veenendaal via Honori Bambi op 2-0. De kleinste man van het veld torent hoog in de lucht boven iedereen uit en kopt binnen na een voorzet van Ooms. De tweede treffer lijkt een bevrijding te zijn voor het elftal van Gesgarz en Lienden buigt het hoofd en is ook aan het einde van zijn latijn.

Veenendaal voetbalt makkelijker en spelers weten elkaar feilloos te vinden. Na ruim een uur beslist Van Laar als een voorzet zomaar in de hoek belandt, al is de omroeper van mening dat Bambi het laatste zetje geeft, terwijl ook een eigen doelpunt ter sprake komt.

(Tekst gaat verder na foto)


 Spelers van Lienden proberen Michiel Schouten af te stoppen @tedxmedia

Na een een-tweetje tussen invaller Michiel Schouten en Van Laar, maakt de middenvelder zijn tweede treffer van de middag en is het wachten op meer doelpunten. ,,Toen het eerste doelpunt viel werd het voor ons makkelijker”, meent Van Laar. ,,In de tweede helft moesten we meer de rust bewaren en dat hebben we goed gedaan. Na de 2-0 gingen we vrijer voetballen, vonden we makkelijker de combinatie en spelen we ze kapot.”

SLORDIG

Concentratieverlies bij de derdeklasser zorgt er voor dat Lienden ook een treffer mag noteren. Nick van Rooijen verliest slordig de bal aan Ruben van Tintelen die vervolgens doelman Tim van de Weerdhof verschalkt. Tegen het einde van de wedstrijd breidt Veenendaal weer de score uit als Wayne Berry de 5-1 in de touwen schiet.

(Tekst gaat verder na de foto)


Wayne Berry maakt de 5-1. - @tedxmedia

Max van Laar is ‘blij’ met de zege op Lienden. ,,En ik voel misschien ook wel een beetje opluchting. We winnen niet op het randje met 2-1, maar met 5-1. Dat geeft een goed gevoel.” Hij is zich ervan bewust dat dit pas de eerste van maximaal drie hordes is op weg naar handhaving. ,,De intentie is er de laatste weken al om hard te knokken, maar we hadden steeds een beetje pech. We willen volgend jaar allemaal in de derde klasse spelen. We horen niet thuis op het niveau van de vierde klasse. Dat zou motivatie genoeg moeten zijn.”

PLICHTMATIG

Trainer Gesgarz toonde zich nuchter na de zege. ,,Deze zege voelt als plichtmatig. We moesten deze wedstrijd op papier winnen, je kunt ‘m alleen maar verliezen. Volgende week speel je weer tegen een ploeg hoger op de ranking. Het is altijd lekker om op deze manier te winnen. Dat is een duwtje in de rug voor aankomende zaterdag.”

Dan wacht in Arnhem De Paasberg. De nummer twee van de vierde klasse B kreeg een vrijgeleide naar de volgende ronde omdat tegenstander Alverna niet genoeg man op de been kreeg en aangaf niet te willen spelen.

advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten'
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving'
advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels 13 uur geleden
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten' 27 sep., 09:30
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving' 27 sep., 08:30
Afbeelding
Nationale korfbalteams Duitsland spelen opnieuw oefenwedstrijden bij SKF 26 sep., 15:28
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 39 26 sep., 07:23
Afbeelding
Actie ZVC Veenendaal voor Marokko brengt 2500 euro op 25 sep., 20:09
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 25 sep., 18:45