GVVV viert feest met fans na de 0-1
GVVV viert feest met fans na de 0-1 @tedxmedia

GVVV wint in verhitte burenruzie van DOVO: ‘Feestje bouwen met de supporters’

Voetbal

VEENENDAAL In een vooral onder supporters verhit duel heeft GVVV overbuur DOVO pijn gedaan door met 0-2 te winnen. Tijdens meerdere momenten in de Panhuisderby dreigt arbiter Thom Winkel de wedstrijd te staken. Toen na de 0-2 DOVO-fans en naar verluidt supporters vanuit Spijkenisse het GVVV-vak bestoken met fakkels vindt hij het genoeg. Na een pauze van een half uur brengt de ploeg van Gery Vink de wedstrijd beheerst naar een einde.

door Rick Praamstra

Al ver voordat de Panhuisderby begint brengen DOVO-fans via rookbommen en vuurwerk sfeer bij het rode kamp. GVVV-fans zorgen op weg naar het veld voor een verkeersopstopping door op de rijbaan te lopen en te zingen. In de eerste helft staat de harde kern van GVVV achter het doel van GVVV-keeper Jan van Willige en gooien ze blauwe linten, fakkels, rookbommen en illegaal knalvuurwerk het veld op.

Het is duidelijk: de Panhuisderby leeft enorm onder supporters. Winkel wacht met zijn fluitsignaal tot het wat rustiger is en alles door door stewards is opgeruimd. Als GVVV-spelers bijna struikelen over de blauwe linten, ligt de wedstrijd voor het eerst (kort) stil. De speaker maant ondertussen de supporters tot wat meer rust.

(de tekst gaat onder de foto verder)

DOVO-fans voor aanvang van de wedstrijd. - @tedxmedia

Het kabaal stopt vlak voor het begin van de wedstrijd acuut als er een minuut stilte in acht wordt genomen voor Rowdy Koelewijn. De zoon van oud-voorzitter van de Businessclub De Heuvelrug Robin Koelewijn werd maar 24 jaar. Je voelt bijna de emotie door de stilte heen. Ook het applaus na 24 minuten van beide kanten is indrukwekkend. Na de minuut stilte is het GVVV die direct het initiatief neemt en DOVO die achteruit loopt en de ‘blauwen’ ook de bal gunt.

WIND

De zeer hevige wind maakt het ook niet makkelijk voor de elf van coach Florian Wolf, die elke hoge bal weer terug ziet komen. Het speelplan van DOVO komt daardoor niet uit de verf, meent Wolf. ,,We hadden het plan om de eerste helft goed door te komen en in fases wilden we via counters gaan prikken, maar door het weer was dat geen optie.”

(de tekst gaat onder de video verder)

Jonathan Vergara Berrio zet GVVV vanaf 11 meter op voorsprong: 0-1. (Video: Sander van Snippenberg)

GVVV dicteert, maar creëert weinig kansen. Toch moet de ploeg na ruim twintig minuten op 0-1 komen. Via een prachtige pass met binnenkant voet vindt Tim Brinkman Mart de Jong die via het hoofd Byron Burgering een niet te missen kans geeft. Hij wacht echter net te lang zodat DOVO met kunst en vliegwerk overeind blijft.

GVVV-trainer Gery Vink vindt dat zijn ploeg door het harde spel van DOVO niet tot zijn beste spel kwam. ,,Voor open voetbal heb je twee ploegen nodig. DOVO bleef met elf man op hun eigen helft. Ze toonden niet de intentie om te voetballen. De duels waren heel erg op de man en niet op de bal.”

Wolf vindt het harde spel van zijn ploeg wel meevallen. ,,Hun linksbuiten (Genrich Sillé) is een geweldige speler, maar maakte veel fopduiken. Zo’n jongen heeft zulke toneelstukjes helemaal niet nodig. Daar had hij best geel voor mogen krijgen. Zo creëer je ook irritaties.”

COUNTER

In de tweede helft heeft GVVV het geluk dat de wind meer gaat liggen en uitverdedigen soepeler verloopt dan bij DOVO in de eerste helft. Na een corner van ‘rooie’ Nick de Bondt, counteren de ‘blauwe’ spitsen Quincy Veenhof en Burgering vliegensvlug richting keeper Jeroen Vrolijk. Burgering mist echter zijn tweede grote kans en een minuut later nog een als hij een bekeken pass van Jonathan Vergara Berrio niet op waarde schat.

(Tekst gaat verder na foto)

DOVO-keeper Jeroen Vrolijk hield zijn ploeg in de race, GVVV’er Byron Burgering kan niet afronden. - @tedxmedia

Burgering trekt na zijn missers zijn shirt uit wanhoop over zijn hoofd. ,,Ik was kwaad op mezelf. Ik verwacht wat van mezelf. Binnen één minuut krijgt ik twee kansen een-op-een met de keeper. Zulke kansen moeten er gewoon in.” Net als DOVO opgelucht ademhaalt dat GVVV hun dominantie niet in doelpunten omzet, krijgen de gasten een penalty als Franklin Rodriguez de bal (volgens DOVO na duwtje van Veenhof) ongelukkig op zijn arm krijgt. Vergara Berrio schiet de penalty feilloos binnen.

De Bondt krijgt vlak na het doelpunt de eerste gele kaart van de wedstrijd na een grove charge. De verdediger laat zich vaker verbaal en non-verbaal gelden. ,,Natuurlijk zorgt deze wedstrijd voor meer adrenaline dan normaal. Ik probeer de ploeg op sleeptouw te nemen. Je wilt in zulke wedstrijden ook zo graag. Ik moet zeggen dat ik voor mijn gevoel altijd beter speel als ik me een beetje opnaai.”

Na ruim tachtig minuten lijkt GVVV de wedstrijd in het slot te gooien als Burgering ditmaal wél een pass van Vergara Berrio benut. Hij verschalkt Vrolijk in de korte hoek. ,,Een mooi moment voor het team en voor mezelf. Ik vond het niet mijn moeilijkste kans; de keeper stond wat ver van de hoek dus ik kon de bal mooi in de hoek binnen ploffen.”

GESTAAKT

Vijf minuten later slaat de vlam in de pan als er fakkels richting GVVV-vak worden gegooid en vindt Winkel het welletjes. Hij staakt het duel en pas als de GVVV-fans hun plek hebben verlaten, wordt het duel hervat. Het duel heeft bijna een half uur stilgelegen.

Spelers en trainers reageren met boosheid en teleurstelling over het gedrag van de supporters. Vink: ,,Het is een algemeen probleem in de maatschappij; er lopen idioten rond die niet voor het voetbal komen, maar om te rellen. Hier moet je hard tegen optreden; laat maar een paar eenheden komen die de boel gaan schoonvegen.”

De Bondt wilde geen schuldigen aanwijzen. ,,Of het nu DOVO-supporters waren, GVVV-supporters en of ze nu uit Spijkenisse komen of uit Rotterdam, het is sowieso schandalig. DOVO is rood, GVVV blauw en dit is een voetbalfeest. Mensen die dit doen moeten naar huis en zich kapot schamen.”

Arbiter Thom Winkel staakt na gooien bekers kort de wedstrijd en later voor een half uur na gooien van fakkels. - @tedxmedia

HANDS

Ook na de hervatting heeft GVVV het betere van het spel en kan het op 0-3 komen, maar Burgering heeft duidelijk zijn dag niet: zijn inzet belandt op de paal. DOVO claimt nog een strafschop voor hands, maar Winkel wuift het weg. Wolf reageert hier fel op. ,,Ik vindt echt dat de scheidsrechter een geweldige wedstrijd heeft gefloten, maar als je de penalty aan de ene kant wel geeft na een duwtje, moet je ‘m hier ook geven. Als zo’n penalty erin vliegt kan het nog spannend worden de laatste minuten.”

Het blijft 0-2 zodat GVVV zowel thuis als uit de betere was in de Panhuisderby. De Bondt likt zijn wonden. ,,Ik ben helemaal leeg. We hebben alles gegeven, maar dat telt niet als je hebt verloren. We wilden de club en de supporters wat geven. Er waren jongens met kramp, jongens moesten gewisseld worden, maar we kwamen tekort. En dat is ook een verdienste van GVVV.”

Burgering noemt de zege ‘heerlijk’. ,,Deze wil je gewoon winnen. Het maakt niet uit hoe je er als team voorstaat of wat eromheen gebeurt. Ook als je uit Veenendaal komt, voel je de rivaliteit. Onze supporters geven ons een bepaalde druk mee: als je niet wint, krijg je dat te horen. We gaan een feestje bouwen met de supporters.”

GVVV viert, DOVO treurt. De Panhuisderby is beslist. - Sander van Snippenberg

DOVO-keeper Jeroen Vrolijk hield zijn ploeg in de race.
DOVO-fans voor aanvang van de wedstrijd.