Niels ten Have is vanaf volgende zomer hoofdtrainer van VRC.
Niels ten Have is vanaf volgende zomer hoofdtrainer van VRC. prive-archief Ten Have

Niels ten Have heeft zin in zijn terugkeer bij VRC

Voetbal

VEENENDAAL VRC heeft in de persoon van Niels ten Have (31) een jonge, ambitieuze trainer aangetrokken. De oud-speler van VRC heeft bewuste stappen genomen om hogerop te komen als trainer. ,,Dat dan uitgerekend VRC de club is waar ik in het seniorenvoetbal op eigen benen kom te staan, vind ik schitterend.”

door Danny van der Linden

Voor Niels ten Have is VRC verre van onbekend. Als jonge jongen liep hij hele dag over de velden op Sportpark Spitsbergen. ,,Ik speelde bij VRC van de F6 tot aan het eerste elftal”, vertelt Ten Have enthousiast. ,,Vanuit de jeugd kwam ik in het tweede elftal. Ik heb na mijn tijd in het tweede een tijdje in een vriendenteam gespeeld: het zesde. Dat was leuk. Allemaal oud-spelers van het eerste elftal. Maar toen kwam er een trainer die het in me zag zitten en speelde ik weer twee jaar in het eerste.” 

STEEDS LEUKER Op een gegeven moment kwam het besef: dit is het. ,,Hogerop zou ik niet komen. En ik merkte dat ik het trainen van een elftal steeds leuker begon te vinden”, vertelt Ten Have. ,,Daarop heb ik besloten daar vol voor te gaan. Ik ging cursussen en opleidingen doen.” 

Toen de Veenendaler voor zijn opleiding TC 2 een stageplaats zocht kwam Roda ’46 in beeld. ,,In Leusden kreeg ik te maken met een leuke en ambitieuze groep trainers waar ik veel geleerd heb. Inmiddels zijn mannen als Willem Romp hoofdtrainer bij Eemdijk en staat Jeroen de Zwaan voor de groep bij De Merino’s. Dat zegt wel wat.”

GOED AFSLUITEN Onder Jeroen de Zwaan was Ten Have assistent trainer bij Roda’46 JO17-1 (2e divisie). In augustus 2017 nam hij het stokje over van De Zwaan en werd hoofdtrainer van de JO17-1. Sinds het seizoen 2019-2020 is hij hoofdtrainer van de JO19-1. ,,Dat is een hele leuke groep en ik wil mijn tijd bij Roda ’46 ook op een goede manier afsluiten. Ik ga er dan ook alles aan doen om dat te bereiken”, vertelt Ten Have. 

Ondertussen heeft hij natuurlijk ook zin in zijn nieuwe avontuur bij zijn oude club VRC. ,,Zeker. Maar zo werkt dat natuurlijk. Ik heb heel veel zin om bij VRC aan de slag te gaan, maar heb ook zin om het met Roda ’46 goed af te sluiten.” 

PLANNEN Hoewel hij dus nog verplichtingen heeft in Leusden, is Ten Have wel al betrokken bij de plannen van VRC voor volgend seizoen. ,,We hebben de selectie goed in kaart en weten waar de sterke en zwakke plekken liggen. We waren het er over eens dat we nog een aanvaller konden gebruiken. Dat is Sam Schoeman geworden. VRC had hem in het vizier, maar ik had hem ook al op het oog. Daarin heeft VRC mij zeker bij betrokken.”

Jan Gaasbeek bracht VRC van de derde naar de tweede klasse. Ten Have weet dat het opvolgen van Gaasbeek geen gemakkelijke taak is. ,,Als ik naar de prestaties kijk, heeft Jan het natuurlijk uitstekend gedaan. Ik heb niet met Jan samen gewerkt en op het veld gestaan om te kunnen zeggen wat ik zou veranderen. Ik ben in ieder geval een trainer die er van houdt om een proces te begeleiden om zo verder te komen. Daarin houd ik van initiatiefrijk voetbal waarin wij bepalend kunnen zijn. Maar je moet wel uitgaan van de kwaliteiten van je elftal.”

AMBITIES De docent Lichamelijke Opvoeding aan het Christelijk Lyceum in Veenendaal heeft in elk geval voldoende ambities om als trainer succesvol te zijn. ,,Ik heb me al aangemeld voor een volgende trainersopleiding: die van UEFA A. Ik wil dus absoluut meer leren en verder in dit vak.” 

Met Ten Have krijgt VRC niet alleen een ambitieuze trainer, maar ook een trainer die gedreven is om dingen succesvol aan te pakken en die er van houdt om op een sociale manier met mensen om te gaan. ,,Dat geldt ook voor mijn werk. Ik vind het prettig om op een goede manier om te gaan met collega’s en leerlingen. En dus als trainer op het voetbalveld.”

advertentie
advertentie
Byron Burgering
Byron Burgering wordt prof bij FC Den Bosch en verlaat GVVV 11 uur geleden
ZVC Veenendaal verliest in de slotfase bij ZVV Ede
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal buigt in slotfase in streekderby; 'Wij hebben onszelf wederom niet weten te belonen' 11 uur geleden
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: Van de Zandschulp onderuit in Madrid 26 apr, 20:35
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 26 apr, 15:08
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 26 apr, 14:50
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 26 apr, 13:00
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 26 apr, 12:59