Een deel van het VZC triatlon team dat in de eredivisie voor de hoogste positie gaat.
Een deel van het VZC triatlon team dat in de eredivisie voor de hoogste positie gaat. Theo Beumer

Stijlvolle presentatie triatlonteam VZC: ‘De toon is gezet, nu nog het waarmaken’

Wielrennen

VEENENDAAL VZC heeft grote ambities voor komend seizoen, het wil in de eredivisie triatlon om de landstitel meedoen. Als de prestaties van het triatlonteam hand in hand gaan met de stijlvolle presentatie afgelopen vrijdagavond, dan komt het met het Veenendaalse topteam wel goed.

door Eip Janssen

Bij sponsor BikeBear Adventure (www.bikebear.nl) ontving eigenaar Ton Schoeman een deel van het nieuwe VZC-triatlonteam bestaande uit Tristan Olij, Jorik van Egdom, Milan Brons, de gebroeders Lucas en Victor Goené, en Vincent Böhm. De teambegeleiding bestaat dit seizoen uit coach Rob Kwaaitaal en Vincent Böhm. De laatste is wel beschikbaar als eventuele reserve indien er onverwacht opstellingsproblemen zouden zijn. Afwezig waren Marco van der Stel, Lars van der Knaap en Galt Panjer. ,,Zij hebben andere (wieler) - verplichtingen dit weekeinde”, vertelt VZC-voorzitter triatlon Sjoerd Veltman. Hij opende de presentatie van het team op een leuke en vooral ludieke wijze. Aan de hand van een aantal foto’s liep Veldman de stand van zaken door. Een knipoog met een foto van Max Verstappen die bijna een miljoen per week verdient. 


Preses Sjoerd Veltman leverde een mooie teampresentatie af.                                         foto: Theo Beumer

,,Jullie zullen als triatleten niet rijk worden van deze sport, maar wij bieden jullie wel warmte, gezelligheid en een sportieve uitdaging aan.” Ook treffend was de wijze waarop Veltman kort stilstond bij het drama in de Oekraïne. Hij toonde een eenzame wielrenner in dit geplaagde land. ,,Wij mogen in vrijheid onze sport bedrijven. Kunnen een verantwoorde keuze maken. Daar even bij stilstaan, voordat we in de voor ons normale alle daagse bezigheden duiken, kan geen kwaad”, aldus de preses. 

Hij gaf daarna het woord aan Ton Schoeman van Bikebear Adventure. ,,Ik heb een Veenendaals sporthart opgebouwd bij VZC Veenendaal en DOVO. De zaak die wij hebben opgebouwd en onder andere gespecialiseerd in fietsen zoekt een win-win situatie. Ik heb op een vakantie nagedacht en dacht als ik VZC-triatlon ga sponsoren met goede fietsen help ik hen op weg naar de titeldroom. Het Spaanse merk Massi heeft goede fietsen en je ziet ze hier staan. Ik ben blij dat ik jullie, topsporters kan en mag helpen. Help mijn bedrijf wat op sociale media en beide partijen zijn gelukkig”, lacht Schoeman. VZC-triatlon penningmeester Jan Schinkel denkt dat Schoeman iets te bescheiden is geweest in zijn presentatie. ,,De fietsen die hier staan zijn pas na gedegen researchwerk van jou (Ton Schoeman) en de fabrikant afgeleverd. Het is echt vakwerk. Dat mag wat ons betreft best gezegd worden.” Een daverend applaus van de aanwezigen benadrukt zijn woorden. Daarna is het informele gedeelte aan de beurt waarin wordt gefilosofeerd over de verwachtingen. 


Teammanager Vincent Böhm  cijfert zichzelf graag weg voor de teamprestatie.                                    Theo Beumer

AMBITIES ,,VZC maakt van de ambities voor het seizoen 2022 geen geheim. De vijfde plek (2019) en twee jaar later zelfs een vierde plek in de eindstand eredivisie triatlon willen we zeker verbeteren. Met dit team is zelfs het hoogst haalbare, dus een kampioenschap is in mijn ogen zeker niet onhaalbaar”, opent Vincent Böhm gedecideerd. Hij is naast zijn teambegeleiderschap in noodgevallen als reserve ook inzetbaar. ,,Ik doe dit seizoen een stap terug als triatleet. Ik richt mij echt op de VZC-teams. Ook het tweede team willen we de nodige aandacht geven. Naast mij is ook Rob Barel, niet de eerste de beste nog beschikbaar als aanvulling voor het VZC-triatlonteam. Maar eerlijk gezegd hoop ik niet dat het nodig is met al deze kanjers”, meent de 37-jarige ervaren Böhm. Hij won zelf de bekende Veenendaalse triatlon in het jaar 2008. De teammanager vertelt ook nog aan de samenstelling van het team wel doordacht plan ten grondslag ligt. ,,Voor de fun meedoen werkt volgens ons niet. Het bestuur heeft meerdere alternatieven bekeken. Met als uiteindelijk resultaat dit team. Maar ook met de gedachte dat je eigen talenten binnen de vereniging moet zien te behouden. Talent zien presteren bij andere vereniging is niet iets wat wij graag willen. Dus moet je zelf als VZC aan de weg gaan timmeren en de juiste weg inslaan. Dat betekent dat niet alleen het eredivisieteam belangrijk is, maar ook de teams daaronder. Wij willen als VZC een goede opbouw van teams in alle triatlon divisies hebben”, meent Böhm. 

TEAM De samenstelling van het VZC-triatlonteam is van een hoog gehalte. Bekende namen die al eerder hun beste krachten aan het team gaven aangevuld met nieuwelingen. ,,Nieuwelingen in ons team maar zeker geen nieuwelingen in onze sport”, vullen Lucas en Victor Goené aan. Zij benadrukken dat prestaties bij VZC zeker niet onbelangrijk zijn. Maar dat het team een belangrijke Veenendaalse identiteit heeft. ,,En wij kunnen als triatlonsporters goed met elkaar door een deur. Er wordt weleens gedold maar uiteindelijk maken we elkaar alleen maar sterker. VZC heeft vele toppers waaruit een keuze per wedstrijd kan worden gemaakt. Voor andere teams komen natuurlijk ook klasbakken uit, maar daar is het gemis van een kanjer waarschijnlijk sneller voelbaar”, menen Lucas en Victor. 

Jorik van Egdom en Marco van der Stel kwamen vorig jaar bij de Olympische Spelen in Japan aan de start. ,,Twee kanjers waar je alleen maar bewondering voor kunt opbrengen”, oordeelt Lucas Goené (20). Hij maakte al deel uit van het vorige VZC-triatlon team. ,,Ik ben heel blij dat mijn twee jaar oudere broer Victor ook de overstap naar ons heeft gemaakt. Wie de beste van ons is? De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar eerlijk gezegd denk ik dat wij op onderdelen elkaar niet ontlopen. Ik heb twee jaar achterstand op Victor qua ervaring maar kan misschien weer langer mee”, lacht de jongste Goené. ,,Ik heb mijn eerste triatlon ervaring in de jeugdopleiding bij VZC Veenendaal doorlopen. De vereniging is mij zeker niet onbekend. Jorik van Egdom heeft veel gepusht mij terug te halen. Ik kwam vorig seizoen nog uit voor landskampioen TriMates (Utrecht). Het voelt echt als terug op het oude nest. Je merkt vanavond (vrijdag, red.) bij de presentatie dat de onderlinge sfeer heel goed is. Maar ook dat de ambities die de clubleiding en later ook de hoofdsponsor Ton Schoeman uitspraken getuigen van een topsportklimaat”, meent de 22-jarige Victor Goené. Hij maakte de overstap naar VZC overigens niet zomaar. ,,Ik heb goed geluisterd naar de plannen. Maar ook gekeken of ze te realiseren waren. Maar als een Van Egdom erachter gaat staan, weet je dat het raar moet lopen als het niet rond komt. Toen ik hoorde hoe goed de sponsoring geregeld was en ik mij echt op de wedstrijden kon richten was er geen beletsel meer over te stappen’, wist Victor zeker. ,,Ik ben heel blij dat hij die stap heeft genomen. De randzaken zijn door de vereniging uitstekend geregeld. Moet je zien wat voor mooie fietsen er staan. Wat is het mooiste om samen met je grotere broer er alles aan te doen de droom: kampioen en dus de landstitel in de eredivisie triatlon waar te maken”, vult Lucas Groené aan. Daarna verdwijnt het duo snel in het feestgedruis.


Ton Schoeman, topsponsor tweede van links, onmisbare schakel bij de fietsenpreparatie.                         Theo Beumer

SPONSOREN ONMISBAAR VZC-voorzitter triatlon Sjoerd Veltman hoorde de woorden van de gebroeders Groené met plezier aan. ,,De toon is gezet, nu het ook waarmaken. De fietsen mede gesponsord door Ton Schoeman zijn zeker niet onbelangrijk. Maar ere wie ere toekomen mogen we de sponsors Martin van Sloten (www.vanslotensport.nl) en Sportservice Veenendaal ook niet vergeten. Zij vervullen op de achtergrond ook een belangrijke rol bij een mogelijk succes van ons triatlonteam”, besluit Veltman. 

De eredivisie triatlon wedstrijden zijn op 28 mei in Almere, op 25 juni in Rotterdam, op 21 augustus in Leiderdorp, op 28 augustus in Klazienaveen en op 25 september in Nijmegen.

advertentie
advertentie
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: Van de Zandschulp onderuit in Madrid 4 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 9 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 10 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 11 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 11 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 15 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 16 uur geleden