Afbeelding
BORA-hansgrohe

Kelderman ‘mag niet klagen’ in de luwte voorafgaand aan tijdrit in Tour de France

Wielrennen

VEENENDAAL (ANP) De Tour de France kent vandaag mogelijk een belangrijk sleutelmoment met de tijdrit van Changé naar Laval. Na het openingsweekend moeten de klassementsrenners opnieuw aan de bak en zullen kleine verschillen wellicht wat groter worden. Oud-Veenendaler Wilco Kelderman bezet intussen de vijfde plaats in het klassement, op 38 seconden van leider Mathieu van der Poel. ,,Ik mag niet klagen”, vertelt de renner van Bora-hansgrohe.

Een beetje geruisloos fietst Kelderman vooralsnog door deze Tour. Alle ogen zijn voorlopig nog op geletruidrager Van der Poel gericht, maar daar zou na woensdag weleens verandering in kunnen komen. Kelderman wist zich in het openingsweekend telkens goed te positioneren en dat leverde hem een vijfde plaats op in het klassement, op ruim een halve minuut van zijn landgenoot.

,,Aan het geel denk ik niet in de tijdrit”, blikt Kelderman vooruit. ,,Wout van Aert (31 seconden) en Julian Alaphilippe (8 seconden) staan nog iets dichter bij Mathieu. Wout is een specialist, Julian kan ook goed uit de voeten op de tijdritfiets. Het wordt lastig, maar ik ga gewoon mijn stinkende best doen.”

ELLEBOOG Net zoals heel wat andere renners ontkwam ook Kelderman niet aan pech in deze Tour. In de openingsrit ging hij naar de grond toen een vrouw met een kartonnen bordje het publiek wilde groeten en ze daardoor een valpartij veroorzaakte. Kelderman koerst nog steeds met een wit verband rond zijn elleboog. ,,Het gewricht is nog altijd behoorlijk stijf’, legt hij uit. ,,Helemaal chill is die elleboog niet. Ik hoop dat die blessure me niet te veel hindert tijdens het tijdrijden. Je moet er toch op steunen op je fiets. Maar goed, de benen zijn wel in orde en die moeten het meeste werk opknappen.”

Helemaal chill is het niet, maar de benen zijn in orde en die moeten het meeste werk opknappen

OP EN AF De kopman van Bora-hansgrohe wil een goed klassement rijden in de Tour. Een plek die hij voor ogen heeft wilde hij niet noemen, maar dat hij niets aan het toeval overlaat, blijkt uit het feit dat hij beide tijdritten in deze Tour verkende. ,,Het is een tijdrit die me ligt, voortdurend op en af, dat heb ik graag”, zegt hij over de race tegen de klok van woensdag. ,,Net zoals in de Dauphiné (waar hij vierde werd in de tijdrit) hoop ik een goed resultaat te rijden.”

Aan winnen denkt hij niet. ,,Je hebt Van Aert, Stefan Bissegger, Kasper Asgreen. Bovendien kunnen Primoz Roglic en Tadej Pogacar ook hard rijden, misschien zelfs net iets beter dan ik.”

Anderzijds: Roglic, de kopman van Jumbo-Visma, viel maandag hard en bezeerde zich over zijn hele lijf. Verwacht de Nederlander dat de Sloveen iets kan betekenen in deze tijdrit? ,,Dat weet je niet”, zo houdt Kelderman zich op de vlakte. ,,Tijdritten kunnen raar lopen. Als hij gewoon goede benen heeft, tja, dat kan je moeilijk voorspellen.”

PLAN Hoe dan ook, Kelderman heeft een plan: zelf hard rijden en die goede positie vasthouden in het klassement. Hij koerst momenteel in de luwte, nu Van der Poel alle aandacht voor zich opeist. ,,Dat maakt mij eigenlijk niet veel uit. Ik sta niet te springen om de aandacht, maar ik vind het ook niet erg als die er wel is. Ik ben gewoon met mezelf bezig en dan zien we wel waar ik eindig. Ik voel me goed, koers met vertrouwen en voel me hier heel relaxt. De ploeg is heel chill, dat scheelt heel veel. We werken doelgericht, maar niet heel erg ‘pusherig’. We bekijken het dag per dag en hebben een plan. Dat geeft een relaxte sfeer.”

advertentie
advertentie
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: Van de Zandschulp onderuit in Madrid 10 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 15 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 16 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 17 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 18 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 21 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 uur geleden