Afbeelding
BDUmedia

Patrick Rebergen, de stille kracht bij de KNVB: ‘De Ligt was toen al een leider’

Voetbal

VEENENDAAL Als teammanager van diverse jeugdelftallen weet Patrick Rebergen als geen ander wat er bij een groot toernooi komt kijken. Hij begeleidde teams waarin Matthijs de Ligt en Donyell Malen zaten en kijkt mede daarom erg uit naar het komende EK voetbal.

door Jeroen van der Veer

In Veenendaal kennen mensen Patrick Rebergen vooral als de ex-aanvoerder van voetbalvereniging VRC, maar diverse internationals die straks schitteren op het Europese Kampioenschap zien hem anders. Voor hen is hij de teammanager, die er altijd voor wil zorgen dat alle randzaken goed geregeld zijn.

Dat spelers hem niet vergeten zijn, werd duidelijk toen Mohamed Ihattaren in Zeist met voormalig bondscoach Ronald Koeman kwam praten over zijn keuze voor Nederland. In datzelfde gebouw was Rebergen ook en de middenvelder van PSV kwam naar hem toe om hem te begroeten. ,,Dat zijn van die momenten dat ik merk dat ze mijn werk waarderen.”

DUITSERS ZONDER FIETSEN De werkzaamheden van een teammanager zijn moeilijk te omschrijven. Het komt er eigenlijk kortweg op neer dat deze persoon zorgt dat alle randzaken goed geregeld zijn, dat de spelers en coach alleen maar over de trainingen en wedstrijden hoeven na te denken en dat hij samen met de coach kijkt hoe het teamproces optimaal kan verlopen. Door een uitzendbureau kwam Rebergen bij de KNVB terecht en via een interne vacature is hij sinds 2015 teammanager bij jeugdelftallen. ,,Een heel dienende rol, ja”, aldus de dertiger. ,,Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat alles verloopt zoals gehoopt. Daar haal ik mijn voldoening uit.”

Het zit hem hierbij in de meest kleine dingen zoals fietsen regelen voor bij de hotels. Daarover heeft de inwoner van Veenendaal nog een leuke anekdote: ,,Toen wij met Oranje onder de 17 in een hotel waren, zochten de Duitsers fietsen. Die konden ze niet krijgen, omdat wij die ver van te voren al geregeld hadden. Wij konden hierdoor op de fiets naar het trainingsveld, terwijl zij met de bus moesten. Daar kan ik dan genieten.”

Wij konden hierdoor op de fiets naar het trainingsveld, terwijl de Duitsers met de bus moesten. Daar kan ik dan genieten

ECHTE LEIDER De goedlachse Rebergen heeft altijd de lichting ‘onder de 17’ begeleid. Hij zag daarbij diverse spelers die momenteel bij de grootste clubs van Europa schitteren. Matthijs de Ligt bijvoorbeeld, de ex-Ajacied die nu de grote meneer bij Juventus is. ,,Je zag toen al dat hij een topper ging worden”, herinnert Rebergen zich. ,,Groot, sterk, zelfverzekerd en toen al een echte leider. Of hij daardoor werk van mij weg nam? Haha, was dat maar zo...”

Een wereldkampioenschap en vier Europese kampioenschappen maakte Rebergen met zijn lichtingen mee en vaak was de UEFA degene die veel bepaalde. Toch kon de Veenendaler ervoor zorgen dat dingen naar zijn hand werden gezet. Het voorbeeld met de fietsen is genoemd, maar ook bij hotelbesprekingen gaat het verder dan enkel en alleen de kamers boeken. ,,Je vraagt na wie er nog meer op dezelfde gang zitten, of de kamers niet te warm worden door de zon en of er een ruimte in de buurt is waar spelers -naast het voetbal- elkaar kunnen opzoeken. Het zit hem echt in de kleine dingetjes, maar ze kunnen een groot verschil maken.”

GROTE DROMEN Rust en structuur; dat is wat spelers nodig hebben en dat zal straks bij het grote Oranje niet anders zijn. Voetballers moeten zich alleen op het spelletje kunnen concentreren en daarom zijn mannen zoals Rebergen cruciaal, maar voor de buitenwereld vaak ‘onzichtbaar’. ,,Is er gezeik, dan moet een teammanager dat vaak oplossen”, zegt de ex-VRC-middenvelder gekscherend.

,,Dat is bij die jonge gasten helemaal overdreven. Dan krijg ik bijvoorbeeld een appje hoe laat ze ook alweer moeten trainen. Ja, sorry hoor... ik wil enorm veel voor ze doen, maar ik ben niet hun agenda. Ze krijgen allemaal een rooster van tevoren en kunnen dat prima zelf bekijken. Mijn aandeel zit hem vooral in het organiseren van een etentje tijdens een toernooi, het regelen dat familie een dagje bij de spelers is en dat soort dingen.”

Dat zijn van die momenten dat ik merk dat ze mijn werk waarderen

Hij voelt zich binnen de KNVB als een vis in het water en zijn werk smaakt naar meer. Het grote Oranje, dat is de stip aan de horizon. ,,Maar”, wil Rebergen direct gezegd hebben. ,,Ik zit nu goed op mijn plek en denk daar nog helemaal niet nadrukkelijk over na. Toch droomt iedereen van het hoogste en ik dus ook; dat zou het Nederlands Elftal zijn. Wie weet, ooit...in de toekomst.”

SPANNING TIJDENS DE WEDSTRIJD Dat is echter toekomstmuziek en iets waar Rebergen nog niet te veel over na wil denken. Waar wel over nagedacht kan worden, is het komende Europees Kampioenschap van het ‘grote’ Nederlands Elftal. Nu de definitieve selectie bekend is, vindt Rebergen het leuk om te zien dat er veel spelers bij zitten met wie hij nog heeft samengewerkt. Mede daarom durft hij wel hardop te zeggen dat er voldoende kwaliteit rondloopt en dat Nederland een mooi toernooi tegemoet gaat zien. Maar wanneer is voor een teammanager nou een toernooi geslaagd; als de beker mee naar huis gaat of als alles vlekkeloos is verlopen?

,,Haha, goede vraag. Ik heb het geluk gehad dat ik bij veel toernooien kan zeggen: ‘beiden’. En alles was goed gegaan en we wonnen met onze lichtingen prijzen. Tijdens de wedstrijden ben ik niet echt van het spelletje aan het genieten, want dan moet je als teammanager ook de wissels goed doorgeven en dat soort dingen. Mijn toernooi is pas echt afgelopen als we in het vliegtuig naar huis zitten en alles goed is verlopen. En ja... natuurlijk hoop je dan dat de prijs mee naar huis gaat, maar daar heb ikzelf geen invloed op. De randvoorwaarde; daar moet ik mij op focussen en die boys moeten de rest doen.”

Dit artikel is gepubliceerd in Dé Oranjekrant, een bijlage over het Europees Kampioenschap voetbal die door EdeStad.nl, RegiosportVeenendaal.nl (uitgaves van BDUmedia) in een oplage van ruim 76.000 exemplaren huis-aan-huis is verspreid in de gemeenten Ede en Veenendaal. Kijk hier om de gehele Oranjekrant te bekijken.

advertentie
advertentie
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 1 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 2 uur geleden
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 18 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26