Afbeelding
Archief BDUmedia

‘DOVO moet DOVO weer zijn, we hebben veel schade goed te maken’

Voetbal

VEENENDAAL Na maanden van onrust gaat het bij voetbalvereniging DOVO eindelijk weer over voetbal. Het afhandelen van de contractuele verplichtingen met de inmiddels vertrokken hoofdtrainer Scott Calderwood zijn voltooid, er is een nieuwe hoofdtrainer gevonden, de Veenendalers vonden nieuwe spelers en men is achter de schermen druk bezig met volgend seizoen. Een jaar dat vol staat met uitdagingen en deze gaan alle betrokkenen absoluut niet uit de weg. ,,Het was de afgelopen maanden niet eenvoudig, maar het clubbelang heeft altijd centraal gestaan.”

door Jeroen van der Veer

Het zijn woorden van de drie heren die momenteel aan de touwtjes bij de DOVO-selectie trekken. William Honders, Wilco Vink en Lenno van Kleef vormen nu een deel van de technische commissie en hun namen werden de afgelopen maanden veelvuldig genoteerd in de media. Vrijwel nooit ging het daarbij om een verhaal mét hen, maar werd er veelal óver hen geschreven. Nu het weer ietwat rustiger is, willen zij onder die nare periode een streep zetten en de blik op de toekomst richten. ,,Dat hebben wij altijd gedaan, alleen konden wij niet alles in de media zeggen.”

Nee, echt makkelijk was het voor de drie heren niet. Er was intern een strijd ontstaan, waarbij enkele boze ogen ook richting het trio gingen. Wat veel mensen echter niet wisten, is dat zij wel noodgedwongen op de rem moesten trappen. De coronacrisis hakte er ook bij DOVO flink in en daarnaast bleek er een gigantische schuld te zijn uit het verleden. Een bedrag met vijf nullen kwam boven tafel en dit gat moet binnen vier jaar gedicht zijn. Mede daarom ging de begroting voor de A-selectie flink naar beneden en sprak de club uit dat handhaving voor komend seizoen het doel is. 

Bij Bo van Essen hebben wij een fout gemaakt en ja, daar heb ik spijt vanGOUDEERLIJKE JONGEN Enkele spelers kozen eieren voor hun geld en vertrokken. Hierbij zaten ook enkele sterkhouders, waarbij de technische commissie nu bekent dat er vooral bij één persoon een fout is gemaakt. Zo stonden enkele vertrekkende spelers voor flinke bedragen op de loonlijst en omdat er bezuinigd moest worden, ging men ervan uit dat ze nooit zouden blijven. ,,We hebben het vooral bij Bo van Essen anders moeten aanpakken”, baalt Wilco Vink. ,,Dat is een goudeerlijke jongen, altijd goed voor de club geweest en met hem hadden we om de tafel moeten gaan zitten. Daarin hebben wij een fout gemaakt en ja, daar heb ik spijt van.”

Terugdraaien kan niet meer. Clubtopscorer Van Essen is volgend seizoen bij TEC Tiel te bewonderen en DOVO moet verder bouwen. Met beperkte middelen, willen ze wel direct benadrukt hebben. ,,De tijd van broodvoetballers is voorbij”, aldus Honders. ,,Je moet hier willen voetballen omdat de club zo mooi en groot is en niet voor de centen.”

Als je alle bedragen bij elkaar optelt van de bijbehorende salarissen, dan schrik je echtVERLEDEN TIJD Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij DOVO dure jongens naar de club haalde met een indrukwekkende voetbal-cv. Dominique Kivuvu en Joey Godee hadden bijvoorbeeld bij mooie profclubs gespeeld, maar wisten nooit echt naam te maken in Veenendaal. ,,Als je alle bedragen bij elkaar optelt van de bijbehorende salarissen, dan schrik je echt”, aldus Van Kleef. ,,Maar goed, dat is verleden tijd en we moeten vooruit kijken. We hebben nu te maken met een bepaalde begroting en die is voor ons vastgesteld. Binnen dat budget moeten we de A-selectie voorgeven en daar zijn we nu hard mee bezig.”

PROFAVONTUUR Dat wordt nog een flinke uitdaging en dat terwijl versterkingen halen wel nodig is. Zo is de spitspositie mager bezet en dreigt op het middenveld ook een probleem te ontstaan. Niels Willems, die zijn ja-woord al aan DOVO gaf, aast nog altijd op een buitenlands profavontuur en Noah Staal loopt stage bij profclub Cambuur Leeuwarden. Er moet dus wat bij en het liefst iemand die niet te veel kost maar wel kwaliteit heeft. Een enorme zoektocht dus, waarbij DOVO alleen deze week al zes testspelers op proef heeft. 

Je moet hier willen voetballen omdat de club zo mooi en groot is en niet voor de centen

Bij het zoeken naar potentiële aanwinsten wordt niet langer meer gekeken naar enkel en alleen de voetballende capaciteiten, maar ook naar het karakter van de potentiële aanwinsten. ,,Ons spelersbudget is nu nagenoeg op en veel ruimte hebben we niet. Als spelers toch nog vertrekken ontstaan er mogelijkheden. Daarnaast is het mogelijk dat er sponsoren opstaan en de club willen helpen. Dat moet dan wel op de juiste manier gaan, want zoals gezegd: zomaar klakkeloos geld uitgeven aan een speler die een leuke cv heeft, doen we niet meer.”

UITDAGING Over de breuk met Calderwood willen de heren liever niet meer spreken. Dat hoofdstuk is gesloten en ondanks dat zij geraakt waren door bepaalde uitspraken in de media, willen ze daar niet verder op in gaan. ,,Mensen moeten echt weten dat wij hierin zijn gestapt voor de club. DOVO moet DOVO weer zijn en ja, we hebben veel schade goed te maken. Dat is niet onmogelijk, maar wel een uitdaging. Daarom ligt de lat voor aankomend seizoen ook niet hoog en is in de derde divisie blijven al een hele prestatie. Daarna kunnen we hopelijk weer gaan bouwen, maar wel op de juiste manier. Met spelers uit onze eigen goede jeugdopleiding, talenten uit de regio en die aangevuld met ervaren krachten.” 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 10 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02