Byron Burgering maakte in de tweede helft het verschil.
Byron Burgering maakte in de tweede helft het verschil. @tedxmedia

Bij debuut Slijkhuis wint GVVV eindelijk weer van angstgegner: ‘We hebben een heel goede ploeg op dit moment’

Voetbal

VEENENDAAL GVVV heeft na drie nederlagen op rij tegen ACV Assen eindelijk weer eens gewonnen van de angstgegner. Op het Panhuis bleven de blauwen op een korte fase na rust na geconcentreerd voetballen en versloeg het de Drentenaren verdiend met 3-1. De 19-jarige Giel Slijkhuis maakte in de slotfase zijn debuut in de hoofdmacht.

door Rick Praamstra

Vorig seizoen werd ACV kampioen door onder meer met tweemaal 2-1 te winnen van GVVV en dit seizoen won ACV in Assen met 3-0. Met recht kan je de ploeg een angstgegner noemen beaamt GVVV-trainer Gery Vink. ,,Zeker. ACV is een zeer goede ploeg die goed georganiseerd staat. Er stonden vandaag twee mooie elftallen op het veld.”

GVVV begint zoals de ploeg altijd wil spelen: aanvallend op de helft van de tegenstander en met veel druk op de bal. Al na twee minuten is Quiermo Dumay gevaarlijk via een afstandsschot. ACV creëert weinig, leunt achterover en loert op de foutjes van GVVV. Freddy Quispel is de gevaarlijkste man bij de Assenaren. Hij zwerft tussen de linies en staat af en toe te vrij op de helft van de blauwen.

ACV verdedigt scherp en soms over het randje. Al binnen tien minuten krijgt Nande Wielink geel na een grove charge op Quincy Veenhof. GVVV is dominant, maar net te slordig in de eindfase om tot grote kansen te komen. Het is daarom niet heel verrassend dat een afstandsschot tot de 1-0 leidt. Veenhof krijgt op zo’n twintig meter de bal en haalt hard en laag uit en laat keeper Ramon Nijland kansloos.

GECONCENTREERD

Via Genrich Sillé en Justin Spies krijgt GVVV kansen om de voorsprong uit te breiden, maar de spelers missen net de scherpte of het overzicht om de bal achter Nijland te krijgen. Na ruim een half uur gaat de Veense storm wat liggen en wordt de bal meer aan ACV gegund. Vink vond zijn ploeg in deze fase geconcentreerd voetballen. ,,Als je op domme momenten balverlies lijdt, kom je werkelijk in hun kracht. Ik heb van tevoren daar ook het accent op gelegd. Ik denk dat we dit goed uitgevoerd hebben. We hebben goed de druk uit hun aanvallen gehaald. Natuurlijk hebben ze die momenten nog wel gehad, maar die hebben we heel goed gerepareerd.”

(Tekst gaat verder na foto)


Justin Spies mist een kans op de 2-0. - @tedxmedia

In de extra tijd van de eerste helft mist Ilias Latif nog een grote kans op de 2-0 en direct na rust redt Nijland op een hard schot van Byron Burgering. In de tegenstoot let GVVV even niet op en komt ACV uit het niets op 1-1 via Boy Spijkerman die tussen de linies opduikt en onder keeper Ruben van Kouwen door de gelijkmaker scoort.

Vink meent dat zijn ploeg zich daarna tekort doet. ,,Er sloop wat onzekerheid in de ploeg, maar ik moet mijn ploeg wel een groot compliment maken dat we weerbaarheid tonen.” De trainer doelt op het balverlies dat GVVV na de gelijkmaker vaker lijdt, maar ook dat de ploeg na een uur weer het heft in handen neemt.

BURGERING KEERT HET TIJ

De wissel van Quispel na een uur heeft daar deels mee te maken. Hij is de motor van ACV, maar ontsnapt in de tweede helft aan zijn tweede gele kaart waarna trainer Ruud Jalving hem van het veld haalt. Na de wissel luwt het Drents gevaar en neemt GVVV het initiatief weer over. Vooral Burgering sticht veel gevaar.

De aanvaller stond lang droog, maar heeft de afgelopen weken het net weer gevonden. In de 67e minuut maakt hij fraai de 2-1 door zich langs twee ACV-verdedigers te wurmen en beheerst de bal rechterhoek te schieten. Burgering voelt zich weer ‘lekker’. Iedere woensdag traint hij met oud-Ajacied Nordin Wooter op zijn aanvalsspel; hoe kom je voor de goal, hoe neem je de bal aan, hoe kies je een hoek. ,,Ik train al heel lang met Wooter, al zes jaar. Als het even niet lekker gaat, bel ik hem. Hij weet mij altijd te prikkelen en de juiste snaar te raken bij mij.”

De topscorer van vorig seizoen erkent dat hij weer ‘terug’ is qua doelpunten en assists, maar vindt niet dat hij afwezig was. ,,Ik ben altijd hard blijven werken.” Gery Vink zegt nooit getwijfeld te hebben aan Burgering. ,,Hij heeft een heel moeilijk jaar qua goals en assists, maar als hij niet speelt, is dat een groot gemist. Natuurlijk is het een geweldige speler en bij mij is er geen discussie of hij moet spelen.”

DEBUUT JEUGDSPELER

Na een assist van Burgering gooit Justin Spies met de 3-1 het duel in de slot. Met nog vijf minuten op de klok, laat Vink onder 23-speler Giel Slijkhuis debuteren. ,,Eindelijk sta ik echt op het veld met de grote mannen. Ik ben heel blij”, glundert de jonge middenvelder.

De havist in het examenjaar had gehoopt op zijn debuut. ,,De trainer zei tegen mij dat ik rustig kon gaan warmlopen. Tijdens de warming-up maakten we de 3-1. Toen dacht ik wel ‘nu gaat het gebeuren’.”

Slijkhuis staat koud in het veld of hij wordt hardhandig aangepakt door Ibrahim Sillah die door de overtreding zijn tweede gele kaart ontvangt en mag inrukken. ,,Dat voelde ik wel even. De jongens zeiden tegen me: ‘welkom in de tweede divisie’. Ik heb wat last van mijn scheenbeen, maar het komt goed.”

(Tekst gaat verder na foto)


Giel Slijkhuis (geheel links) maakte tegen ACV zijn debuut in de hoofdmacht. - @tedxmedia

Vink straalt als het debuut van Slijkhuis te sprake komt. ,,Hoe mooi is het als eigen jeugd hun debuut kan maken? Die jongen is net 19 jaar. Daar geniet ik van. Hij voetbalde direct ook makkelijk mee. Als je dit kunt doen, laat dat zien dat je als groep en club op de goede weg bent. Eigen jeugd laten debuteren geeft een flow aan de buitenwacht en aan onder 23. Het laat zien dat je hier kansen krijgt als je je uiterste best doet.”

Vink is zeer tevreden over uitslag en spel. ,,Wij waren heel goed vandaag. Ik ben heel kritisch soms, maar je mag vandaag stellen dat we een heel goede ploeg hebben op dit moment.”

Justin Spies mist een kans op de 2-0.
Giel Slijkhuis (geheel links) maakte tegen ACV zijn debuut in de hoofdmacht.
advertentie
advertentie
Byron Burgering
Byron Burgering wordt prof bij FC Den Bosch en verlaat GVVV 1 uur geleden
ZVC Veenendaal verliest in de slotfase bij ZVV Ede
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal buigt in slotfase in streekderby; 'Wij hebben onszelf wederom niet weten te belonen' 1 uur geleden
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: Van de Zandschulp onderuit in Madrid 17 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 22 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 23 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal gisteren
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding gisteren