Winst voor Figi Landman: ,,Het was super om op dit podium te mogen staan.
Winst voor Figi Landman: ,,Het was super om op dit podium te mogen staan." Gym Verhaar

Veenendaalse kickbokser Figi Landman straalt en wint in GelreDome: ‘Ik ben de jongste Glory vechter, dat vind ik wel mooi’

Vechtsporten

VEENENDAAL In een afgeladen GelreDome in Arnhem heeft kickbokser Figuereido Landman uit Veenendaal zaterdagavond zijn partij gewonnen tijdens Glory Collision 6. Gesteund door onder meer 500 Veenendalers rekende de 18-jarige Veenendaler in drie ronden af met de Braziliaan Petros Freitas die Soufian-Aoulad Abdelkhalek verving. 

door Roberto Cancian

Abdelkhalek moest op het laatste moment afzeggen nadat hij bij een auto-ongeluk een lichte hersenschudding opliep. Landman werd na het duel met Freitas unaniem als winnaar uitgeroepen. ,,De aanloop naar het duel was super. Wel moet je schakelen omdat je op het laatste moment een andere tegenstander krijgt. In plaats van Soufian met 4 profgevechten, nu een Braziliaan met 27 profgevechten achter zijn naam. Ik ben er zonder angst ingegaan en heb hem kort en klein geslagen”, geeft Figuereido Landman kort na het duel aan.

Ik ben er zonder angst ingegaan en heb hem kort en klein geslagen

EEN OLDTIMER DIE BLEEF KOMEN

De week voor het titelgevecht in GelreDome, waar afgelopen zaterdag 20.000 mensen op de tribune zaten, was er één van kilo’s kwijtraken. ,,Ik heb heel veel water gedronken tot ik precies 77 kilogram woog. Ik kreeg de dag voor de wedstrijd nog wat huiswerk mee omdat ik me natuurlijk moest instellen op een andere tegenstander. Op video’s zag ik dat Petros Freitas een agressieve vechter was die ik geen ruimte moest geven. Hij is snel maar ik kon hem aardig tikken tijdens de wedstrijd omdat ik daar goed in ben. Hij was echt een oldtimer die bleef komen. Ik heb me leeg geslagen op zijn maag en hem letterlijk meegenomen naar het diepe. Na het duel hebben wij elkaar nog gesproken. Hij vond het een mooi gevecht. Zijn trappen waren goed, heb ik hem nog meegegeven. Zo is hoe het hoort, oorlog in de ring maar daarna elkaar weer kunnen spreken.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


,,Ik ben er zonder angst ingegaan en heb hem kort en klein geslagen.” - Gym Verhaar

Over zijn ervaring in GelreDome is Landman, die uitkomt voor Team Verhaar in Veenendaal, duidelijk. ,,Het was super om op dit podium te mogen staan. Ik ben overspoeld door reacties en heb allemaal toffe berichten ontvangen. Dat doet me zo goed.” 

SCHAAKMAT

Zijn populariteit nam ook een toevlucht. ,,Op social media zag ik dat er 1000 volgers waren bijgekomen in een dag”, lacht hij. Hij hoopt snel weer op een groot podium te mogen ‘shinen’. Nu is het nagenieten van zijn duel in Gelredome. ,,Ik heb eraan gewerkt om drie keer drie minuten te blijven gaan. Om door die gozer heen te gaan en te blijven knokken. Sport is net schaken en nu was het schaakmat”, lacht hij.

Ik heb eraan gewerkt om drie keer drie minuten te blijven gaan. Om door die gozer heen te gaan en te blijven knokken. Sport is net schaken en nu was het schaakmat

RICO VERHOEVEN

Half oktober werd bekend dat Figi Landman als één van de vechters in actie zou komen bij het monumentale Glory Collision 6-evenement op zaterdag 4 november 2023 in het Arnhemse GelreDome. Een hele avond kickboksen in een vol stadion met onder meer drie titelgevechten. Het hoofdgerecht was het treffen tussen Rico Verhoeven en Tariq Osaro, daarnaast waren er nog acht andere gevechten.

Eén daarvan was die van Figuereido Landman die het spits mocht afbijten tegen Petros Freitas. Hij bezorgde zichzelf een prettige avond door over drie rondes te laten zien dat hij de sterkste was. Het is een bijzonder jaar voor de kickbokser van Team Verhaar. Landman maakte onlangs al furore in Team Rico Verhoeven tijdens House of Glory. Daarin namen kickboksers, onder de vleugels van wereldkampioen Rico Verhoeven, het op tegen kickboksers onder leiding van Badr Hari. 

Figuereido Landman had zijn uitverkiezing voor het gevecht tegen Petros Freitas in GelreDome te danken aan zijn ijzersterke optreden in het door Videoland uitgezonden programma. Daar was de halve finale tegen Robin Ciric zijn eindstation nadat hij in de kwartfinale had afgerekend met Andy Ristie. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Figi Landman bij zijn opkomst in GelreDome: ,,Ik ben de jongste Glory vechter, dat vind ik wel mooi.” - Gym Verhaar

GEVECHT AAN EN RISICO NEMEN

Ook in GelreDome zorgde de behendige Landman voor spektakel. ,,Mijn partij was misschien wel beter dan die van Rico. Voor hem was het belangrijk om zijn wereldtitel te behouden. Hij heeft slim en zuinig gevochten om zo weinig mogelijk schade op te lopen. Het is niet mijn manier van vechten. Ik houd van het gevecht aan gaan en risico nemen, maar ik snap heel goed het strijdplan van Rico.” 

Het contact tussen de twee is er nog steeds nadat ‘Figi’ voor Team Rico uitkwam. ,,Een mooie ervaring. Veel wist ik al over hoe ik moet vechten maar vreemde ogen dwingen je vaak net tot wat anders.” 

Mijn partij was misschien wel beter dan die van Rico. Hij heeft slim en zuinig gevochten om zo weinig mogelijk schade op te lopen. Ik houd van het gevecht aan gaan en risico nemen

Landman kiest zijn eigen pad, met coach Marcel Verhaar als houvast daarbij. In het duel met Freitas toonde Landman zijn vastberadenheid in een wedstrijd over de volle lengte van drie ronden. Hij werd na het gevecht geroemd om zijn doorzettingsvermogen en technische vaardigheden in de wereld van het kickboksen. Op de vraag of Rico Verhoeven hem ook nog heeft gesproken na het duel, geeft Figi Landman aan dat ze elkaar spreken. ,,Je kruist elkaar steeds en we zijn nu bekenden van elkaar. Dan spreek je elkaar ook, maar nu was hij vooral met zijn eigen gevecht bezig.”

TALENT LATEN ZIEN OP GROOT PODIUM

Met zijn uitverkiezing voor Team Rico in het programma House of Glory, heeft kickbokser Figuereido Landman de kans met beide handen aangegrepen om zijn talent op een groot podium te laten zien. In het programma waar zowel talentvolle als ervaren kickboksers hun krachten konden meten, liet Landman als jongste deelnemer zien zijn mannetje te staan. ,,Nadat ik een partij op Enfusion had gewonnen, met een knock-out na twintig seconden, zei iedereen dat ik me moest aanmelden voor het programma. Ze vonden mijn performance wel goed.” 

Naast zijn schoenen lopen, dat zal hem niet snel gebeuren. Wel gaf hij eerder al aan dat zijn visie op het kickboksen is veranderd door het programma. ,,Ik weet dat ik soms best lui kan zijn maar conditie en discipline zijn erg belangrijk. Ik ben een andere vechter dan Rico Verhoeven en wil mijn eigen stijl houden maar ik weet ook dat ook die punten van groot belang zijn om aan de top te komen en te blijven. Waar Rico duels op een technische manier wil winnen, kies ik ervoor om te rammen en het op die manier te laten zien. Ik ben meer van de winst op knock-out dan van het winnen op punten.” 

In GelreDome pakte hij wel de winst op punten en dat telt net zo hard. Hij wil de lat voor zichzelf hoog blijven leggen en weet dat alles moet kloppen. ,,Ik heb respect voor andere jongens en veel respect voor Rico Verhoeven en Badr Hari, maar heb ook mijn eigen ego. Figi blijft Figi maar die wil wel hetzelfde presteren als Rico en Badr”, zegt hij resoluut. Doordat hij onlangs een contract tekende bij Glory, kan hij de volgende stap gaan zetten. ,,Ik ben de jongste Glory vechter, dat vind ik wel mooi.”

TEAM VERHAAR

Als zoon van een Angolees Cubaanse vader en een Nederlandse moeder, begon Figuereido Landman in 2017 met kickboksen en Muay Thai. ,,Vaak was ik al aan het stoeien met mijn broer of broertje. Als klein jongetje was ik druk, de sport was echt een uitlaatklep en dat is het eigenlijk nog steeds. Ik vind in de sportschool mijn rust en ben dan ook graag bij de sportschool van Team Verhaar. Dat is echt mijn tweede huis.” 

Het is natuurlijk wel het grootste podium van de wereld om te mogen kickboksen. Ik ben zeer trots dat Figi als 18-jarige de jongste Glory vechter tot nu toe is

De band die hij heeft met trainer Marcel Verhaar is bijzonder. Verhaar haalde Landman letterlijk van de straat nadat die ruzie had gekregen met wat oudere jongens. ,,Dat was kort nadat mijn broertje was overleden en ik nogal hoog in mijn emotie zat.” In de sportschool kwam hij tot rust en van het één kwam het ander. Figuereido Landman mocht een maand gratis meetrainen waarna hij een half jaar later al zijn eerste wedstrijd had. Destijds zei hij al het hoogste na te streven en bij Glory te willen vechten. Het begin is er en dat smaakt zeker naar meer voor de Veenendaalse kickbokser. 

ZEER TROTS

Trainer Marcel Verhaar is trots op zijn pupil. ,,Figi heeft een mooie openingspartij van Glory Collision 6 neergezet. Door Glory was alles tot in de puntjes geregeld voor ons in GelreDome. Ik moet toegeven dat we beiden voor het gevecht wel wat zenuwachtig waren. Het is natuurlijk wel het grootste podium van de wereld om te mogen kickboksen. Vanaf het moment dat we in de kleedkamer warm gingen draaien, voelde het weer als altijd. Ik ben zeer trots dat Figi als 18-jarige de jongste Glory vechter tot nu toe is. Hij heeft de afgelopen periode veel trainingsuren gemaakt waardoor hij ook echt fitter was dan bij zijn vorige wedstrijden. Dat kon je ook terugzien in zijn partij, hij heeft drie goede rondes gevochten en er meer uitgehaald. De eerste winst op een groot Glory gala is een feit, nu is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat hij iedere dag beter gaat worden. Nu mag hij even genieten, maar niet te lang want er is altijd nog werk aan de winkel. Hij is jong en kan alleen nog maar beter worden.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 2 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 6 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00