Botic van de Zandschulp (instagram)

Nieuwe stunt blijft uit: Van de Zandschulp uitgeschakeld op Roland Garros

Tennis

VEENENDAAL Het is Botic van de Zandschulp net niet gelukt zich te plaatsen voor de derde ronde van Roland Garros. De 25-jarige debutant uit Veenendaal moest in vijf sets zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina. Het werd 4-6 4-6 7-5 6-2 4-6 voor de nummer 46 van de wereld.

De Veenendaler begon na zijn knappe zege in de eerste ronde met veel vertrouwen aan de partij tegen de Spanjaard. Dat vertrouwen was ook op de baan terug te zien. Van de Zandschulp brak zijn tegenstander al snel en liep uit naar een 4-1 voorsprong. Hij had zelfs nog twee breakpoints om op 5-1 te komen, maar die werden niet benut en vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. Het was vervolgens eenrichtingsverkeer voor Davidovich Fokina, die de Veenendaler twee keer brak en vijf games op rij pakte: 4-6.

ACHTERSTAND Van de Zandschulp herpakte zich bij de start van de tweede set. Hij brak meteen om een 2-0 voorsprong te nemen, maar toen hij een game later weer teruggebroken werd ging het verder gelijk op. Tot halverwege de set. Op 3-3 maakte de Veenendaler enkele onnodige fouten waardoor hij zijn service inleverde.

Davidovich Fokina leek vervolgens weer door te stomen naar setwinst en had op 3-5 en 0-40 drie kansen om de wedstrijd op 0-2 te brengen. Van de Zandschulp werkte echter alledrie de breakpoints weg, maakte vijf punten op rij en kwam terug tot 4-5. En hoewel de Veenendaler vervolgens drie kansen had om op 5-5 te komen, maakte Davidovich Fokina er na een lange game toch 4-6 van en keek Van de Zandschulp alsnog tegen een 0-2 achterstand aan.

INHAALRACE Net als in de eerste ronde had Van de Zandschulp de opdracht om een 0-2 achterstand om te buigen. Waar er zondag bij zijn inhaalrace echter vrijwel alles goed ging, ging het vandaag allemaal een stuk minder vlekkeloos bij de Veenendaler. Hij maakte veel onnodige fouten en keek na vier games tegen een 1-3 achterstand aan.

Met horten en stoten herpakte Van de Zandschulp zich en hij brak Davidovich Fokina terug: 3-3. Op 5-5 kreeg de Veenendaler twee breakpoints tegen, maar hij hield zijn service. En een game later brak hij de Spanjaard door zijn tweede setpoint te benutten: 7-5.

VERTROUWEN In de vierde set trok Van de Zandschulp door. Bij de Veenendaler was het vertrouwen uit het begin van de wedstrijd weer helemaal terug terwijl Davidovich Fokina worstelde met zijn foutenlast. De Veenendaler brak de Spanjaard al snel en waar in de voorgaande drie sets een break voorsprong setverlies betekende, was dat in de vierde set niet het geval. Sterker nog, Van de Zandschulp brak nog een tweede keer en pakte de set met 6-2.

VIJFSETTER Speelde Van de Zandschulp voor zondag nog nooit een vijfsetter, nu was het voor de tweede keer in vier dagen zover. En daarin begon Van de Zandschulp niet goed. Hij maakte een paar fouten en leverde zijn eerste game direct in. Het werd ook 0-2 en Davidovich Fokina had in de derde game liefst drie kansen op op 0-3 te komen, maar Van de Zandschulp pareerde de aanval en zette de stand op 1-2. Hoewel de Veenendaler zijn games daarna elke keer hield, lukte het hem niet om de break achterstand goed te maken.

In de allerlaatste game van de wedstrijd was Van de Zandschulp er toch nog dichtbij. Nadat hij eerst al een matchpoint tegen had overleefd kreef de Veenendaler de kans om te breken. Dat lukte niet en op het tweede matchpoint sloeg Davidovich Fokina wel toe: 4-6.

Voor Van de Zandschulp was het zijn tweede deelname aan het hoofdtoernooi van een grandslamtoernooi. De nummer 154 van de wereld haalde begin dit jaar ook het hoofdschema van de Australian Open. De Veenendaler is de nummer twee van Nederland, achter Tallon Griekspoor, die in de tweede kwalificatieronde verloor. Door zijn resultaat op Roland Garros stijgt hij bijna twintig plaatsen.

Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 30 minuten geleden
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 16 uur geleden
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00