Sem Middelhoven en Remco van Ewijk zien graag dat meer kinderen gaan tennissen.
Sem Middelhoven en Remco van Ewijk zien graag dat meer kinderen gaan tennissen. @tedxmedia

VTC en Spitsbergen krijgen de jeugd weer aan het tennissen: ‘Juist nu is tennis de hype’

Tennis

VEENENDAAL De jeugd binden aan je vereniging en feeling krijgen met de sport. Tennisvereniging Spitsbergen en VTC hebben de handen ineengeslagen met de KNLTB om het Veenendaalse tennis weer op de kaart te zetten en daarnaast de jeugd te enthousiasmeren voor de sport tennis en dus niet alleen tennisles. De Veense selectie en een veelbelovend kaartensysteem moeten dit voor elkaar krijgen: ,,Op welke sport zit je? Op tennisles. Daar willen we vanaf”, aldus hoofdtrainer Sem Middelhoven van VTC.

door Siem van Eck

Zo’n twee jaar geleden lanceerde de KNLTB een nieuw programma dat de tennisjeugd moest gaan stimuleren om vaker te komen tennissen. Het TennisKids TOF programma staat voor Tennis Ontwikkelings Fase. Met dit nieuwe programma maakt de bond gebruik van een kaartensysteem dat begint bij de kleur rood en eindigt bij de kleur geel. Iedere keer dat je komt trainen, een vrije middag tennist of meedoet aan een wedstrijd, krijg je een stempel. Hoe vaker je aanwezig bent, des te sneller je door mag naar het volgende level. 

,,Het zorgt ervoor dat kinderen ook buiten de gewone trainingen om op de vereniging komen. Regelmatig krijg ik in het weekend een fotootje van kinderen die vrij aan het spelen zijn op de baan en dat levert dan weer stempels op!”, legt de hoofdtrainer van Spitsbergen, Remco van Ewijk, uit.

Dat vriendjes elkaar aansporen om te gaan tennissen

GEMOTIVEERD

Naast dat de kinderen stempels kunnen verdienen met trainingen of vrij spel, kunnen ze ook stempels ontvangen bij het meedoen aan een clubactiviteit of wedstrijden: ,,Zo zorg je ervoor dat je kinderen bindt aan je vereniging. Het is voor de jeugd een goede motivatie om aanwezig te zijn en het houdt ze gemotiveerd”, vertelt Van Ewijk.

,,We willen graag dat de kinderen het gevoel hebben dat ze op de sport tennis zitten”, vult Middelhoven aan. ,,En via dit systeem binding krijgen met de sport en de vereniging. Dus niet meer het potje voetballen op het grasveld maar juist dat vriendjes elkaar aansporen om te gaan tennissen.”

VEENSE SELECTIE

Naast dat de twee verenigingen hetzelfde jeugdprogramma hanteren, zijn ze al veel eerder, zo’n 10 jaar terug, ook met elkaar in zee gegaan als het gaat om de Veense selectie. Dit concept geeft jeugd en jongvolwassenen de kans om zich verder te ontwikkelen in het tennis. Beide verenigingen faciliteren de jongeren en zorgen voor wedstrijden: ,,Als je opvalt bij bepaalde aspecten, kan je geselecteerd worden voor de Veense selectie”, legt Van Ewijk uit.

Een kweekvijver worden voor jong talent

MEER JEUGD

Het jeugdaantal bij beide verenigingen ligt rond de 10 procent van het totaal. Bij VTC is dat rond de 70 jeugdleden en bij Spitsbergen 90. Een laag percentage dat beide trainers graag anders zien: ,,We zijn op zoek naar groei”, gaat Middelhoven verder. ,,Met de Veense selectie kunnen we jonge getalenteerde jeugd faciliteren om te trainen en competitie te spelen. We kunnen hiermee een kweekvijver worden voor jong talent.’’

,,Tennis is een heel toegankelijke sport, maar wel een lastigere sport om in te stappen. Juist omdat je bij voetbal of hockey al veel sneller een succesbeleving behaalt. Maar naar mijn mening hangt juist om tennis nu de hype. Ook in Veenendaal, kijk naar Botic van de Zandschulp. En dat is iets waar we nu op moeten inzetten.”

advertentie
advertentie
Elliot van Rossem knalde de bal tegen de touwen namens 't Speelkwartier.
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 11 uur geleden
Justin Paal Dolorita is komend seizoen speler van ZVC Veenendaal
Van Gent Finaleweken: Justin Paal Dolorita versterkt ZVC Veenendaal; 'Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen met ZVC' 13 uur geleden
Fem van Son schoot zojuist de 1-0 voor Het Baken binnen.
Van Gent Finaleweken: 't Speelkwartier en Het Baken schoolvoetbal kampioen van Veenendaal 14 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Blue Socks wint na spannende strijd in slotfase 28 apr, 19:53
Redouan Boundati versterkt aankomend seizoen het team van ZVC Veenendaal
Van Gent Finaleweken: Redouan Boundati versterkt ZVC Veenendaal: 'Samen met het team vol voor het kampioenschap gaan' 28 apr, 18:27
Melanie Bierdrager
Van Gent Finaleweken: Seizoen vrouwen SKF zit erop na verwacht verlies in Den Helder: 'Maar we kunnen hierop voortborduren' 28 apr, 18:03
Afbeelding
SV Panter heeft staf voor volgend seizoen rond 28 apr, 09:55