Emanuel Martins Ferreira heeft SKF zojuist het beslissende punt bezorgd. De supporters zijn al onderweg om hem om de nek te vliegen.
Emanuel Martins Ferreira heeft SKF zojuist het beslissende punt bezorgd. De supporters zijn al onderweg om hem om de nek te vliegen. Sportsnap - Frank van der Leer

Van Gent Finaleweken: Tafeltennismannen SKF promoveren naar eredivisie (met video)

Tafeltennis Finaleweken

VEENENDAAL De tafeltennismannen van SKF zijn gepromoveerd naar de eredivisie. De Veenendalers waren zaterdagmiddag in Leidschendam met 1-4 te sterk voor Hilversum. Het winnende punt werd gemaakt door Emanuel Martins Ferreira. ,,Promotie, en dat ik dan het laatste punt mag maken, dat is wel leuk”, aldus de speler die deze winter naar SKF kwam met als doel te promoveren met SKF. ,,Nu is het tijd voor een feestje, dat hebben we wel verdiend.”

door Sander van Snippenberg

Even voor half zes vanmiddag was het zover. Hilversum-speler Mick de Vette sloeg het balletje in het net en dat betekende dat Martins Ferreira SKF het benodigde vierde punt bezorgd had. De armen gingen in de lucht, terwijl supporters de tafeltennisser om de nek vlogen.

(de tekst gaat onder de video verder)


De vijfde game ging met 7-11 duidelijk naar Martins Ferreira, maar de partij ging daarvoor alle kanten op. Twee keer kwam de SKF’er op een game achterstand, even zo vaak vocht hij zich terug. ,,Dicky zei tegen me ‘je moet wat meer doen, je kan goed serveren, je weet waar die ballen komen’. En in die vijfde game zeg je gewoon tegen jezelf dat je alles moet geven op dat moment.”

FANATIEK PUBLIEK

Zeker niet onbelangrijk was ook de steun van het SKF-publiek, beaamt Martins Ferreira. ,,In het voetbal heb je de twaalfde man, wij hadden hier vandaag de tweede man. Eigenlijk een stuk of dertig tweede mannen. Dat maakt echt verschil, persoonlijk helpt mij dat zeker, dat geeft net dat extra duwtje.” 

Het publiek maakt echt verschil, dat geeft net dat extra duwtje

Met trommels en gezang waren de Veense fans nadrukkelijk aanwezig. De scheidsrechters waren er niet altijd blij mee en dreigden zelfs eventjes de supporters weg te sturen. Ondanks nog enkele waarschuwingen kwam het gelukkig niet zover. ,,Het was één groot gekkenhuis”, aldus Dicky de Jong, die vandaag als coach opereerde. ,,Dat de scheidsrechters er niet altijd blij mee waren maakt niet uit. Het gaat om ons en wij hebben gepresteerd. En mede door het publiek pak je nog wat puntjes extra. Het heeft Emanuel zeker geholpen, hij laadt zich daar zo goed door op elke keer. Bij elk punt keek ie naar ons én naar het publiek. Die heeft het publiek echt nodig.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


,,Dat de scheidsrechters er niet altijd blij mee waren maakt niet uit. Het gaat om ons en wij hebben gepresteerd. En mede door het publiek pak je nog wat puntjes extra.” - Sportsnap - Frank van der Leer

RUIME VOORSPRONG

Dat Martins Ferreira de vijfde partij moest spelen, lag overigens helemaal niet voor de hand. Hij had zelf de eerste partij ook al in vijf games gewonnen en vervolgens wonnen Floris Zur Muhlen (1-3 tegen Elwin Huiden) en Pieter van den Berg (0-3 tegen Mick de Vette) waardoor SKF met 0-3 voor kwam. 

Dit is mooier dan de laatste pot met 3-0 winnen. Voor het hart niet, maar voor de sfeer wel

De Jong: ,,Wij gingen iets beter met de druk om, er was rust en er was vertrouwen. En gewoon goed spel, ook niet onbelangrijk. De vorm van de competitie hebben we hier vandaag goed doorgetrokken. De laatste twee wedstrijden hadden we natuurlijk verloren, maar toen was de druk er al af. Dan is het wel heel fijn dat je wel presteert als de druk er wel weer op staat.”

TOCH NOG SPANNEND

Zu Muhlen kon vervolgens de partij af maken en leek daar ook naar op weg met een 0-2 voorsprong, maar Arnoud Meijer kwam terug en won zelfs de partij. ,,Stiekem dacht ik dat het 0-4 zou worden. Mentaal was ik daar ook al wel mee bezig, ik dacht dat het al klaar was”, aldus Martins Ferreira. ,,Maar de zenuwen sloegen toe bij Floris en dan moet je toch nog een potje spelen.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Floris Zur Muhlen in actie. - Sportsnap - Frank van der Leer

Daar had ook De Jong niet meer echt op gerekend: ,,Het werd nog iets te spannend. Die vierde pot hadden we wel kunnen pakken natuurlijk, daar reken je dan ook op. Maar aan de andere kant, als je het zo afmaakt is het ook wel mooi. Dit is mooier dan de laatste pot met 3-0 winnen. Voor het hart niet, maar voor de sfeer wel.”

COLLECTIVITEIT

Niet de jarige Zu Muhlen maar nieuwkomer Martins Ferreira maakt dus het beslissende punt. ,,Maar alle respect voor Floris. In de competitie heeft hij het hoogst gescoord en daarmee SKF heel goed geholpen, net als Dicky, net als Pieter, net als iedereen. Wij zijn gewoon een heel hecht team, heel hechte supporters, heel hechte club.”

Het geheim van ons succes is echt de collectiviteit

Dicky de Jong is het met Martins Ferreira eens. ,,Het geheim van ons succes is echt de collectiviteit. Floris heeft gewoon een heel goed seizoen, een geweldige kopman. Maar als je kijkt naar Pieter, Emanuel en ik zelf: als eentje een wat mindere dag heeft vangt de ander dat weer op. In het verleden hadden we wel eens dat we met twee man door het ijs zakten, maar dat is nu niet meer aan de orde.”

EIGEN KRACHT

Belangrijk daarin was de komst van Martins Ferreira, afgelopen winter. Heel ongebruikelijk dat er een winterse transfer is in het tafeltennis. ,,Zijn komst was echt een droomtransfer”, vervolgt De Jong. ,,SKF doet het veel met eigen spelers. Pieter is een echte Veenendaler, ik speel hier al heel lang en Floris is ook een jongen van de club. En dan zo’n aanwinst als Emanuel, echt een teamspeler, echt een clubman, nu al. Er zijn weinig teams op niveau dit dat zo hebben. En met dit team willen we de eredivisie in. Dat wordt heel zwaar, elk ander team heeft buitenlanders in het team die ze over laten vliegen. Maar wij willen het echt op eigen kracht doen. We willen echt bij onszelf blijven. Zoals SKF hoort te zijn.”


 ,,Het geheim van ons succes is echt de collectiviteit.” - Sportsnap - Frank van der Leer

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 15 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 21 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28