Karatephotobank/Timothy Petersen

Overtuigend WK-optreden Timothy Petersen niet genoeg voor medaille: carrière nu echt voorbij

Overig

VEENENDAAL De karatecarrière van Timothy Petersen zit erop. Na een verlies in zijn derde ronde is voor hem het wereldkampioenschap in Dubai voorbij: ,,Het voelt voor mij erg dubbel en ik merk wel dat dat binnen komt.’’

door Siem van Eck

,,Ik heb mijn spel niet kunnen verzilveren in een medaille en dat had ik graag gedaan’’, vertelt de karateka. Vandaag speelde hij zijn laatste wedstrijden op het WK: ,,Het is goed gegaan, mijn doel was mijn beste spel spelen en dat is gelukt. Ik wist mijn zenuwen goed onder controle te houden, al was het een zenuwslopende dag. Ik lootte meteen zwaar tegen de Oekraïner Stanislav Horuna, die geen onbekende voor mij is. Op het Europees Kampioenschap afgelopen mei verloor ik tegen hem in de eerste ronde. Op dit moment is hij de nummer drie van de wereldranglijst. Hij is de regerend Europees kampioen en werd derde op de olympische spelen. Een zware dobber maar ik wist dat ik me aan mijn eigen spel moest houden, met mijn eigen vaardigheden. En dat lukte, ik won overtuigend met 2-0, wat een mooie opsteker was. Ik voelde dat ik er goed in zat.’’

KNOKKEN ,,In de tweede ronde moest ik tegen een Australiër en dat was echt een knokker. Dus ik moest scherp zijn, hij wilde graag knokken maar dat strafte ik af met een 4-0. De derde ronde werd opnieuw zwaar. Ik moest tegen de Amerikaan Thomas Scott, de nummer zeven van de wereldranglijst en ook actief tijdens de olympische spelen afgelopen zomer. Dat was een partij waarin ik groeide in mijn wedstrijd, ik ging me steeds lekkerder voelen en ik kreeg steeds meer ontspanning. Ik denk dat ik me misschien iets te goed gevoeld heb.’’

Ik groeide in mijn wedstrijd. Ik ging me steeds lekkerder voelen en ik kreeg steeds meer ontspanning. Ik denk dat ik me misschien iets te goed gevoeld heb.

,,Ik koos direct voor de aanval. Ik kon hem verrassen, hij was even mijn been kwijt, al raakte ik hem net niet op het hoofd. Hij nam het over en trapte me op mijn middel waardoor ik 2-0 achter kwam. Ik moest dus aan de bak, veel jagen en druk zetten. Al bleef ik wel geduldig. Ik zocht mijn moment en voerde de druk op tot hij een fout zou maken. Die fout kwam in de laatste tien seconden van de wedstrijd. Ik gaf hem dezelfde trap als waar hij in het begin mee scoorde en zo kwamen we op een gelijke stand. Toch is het de regel dat de eerst scorende het voordeel krijgt. Hij zou dus deze pot gaan winnen, ik voerde de druk op in de laatste vijf seconden. Ik zag zijn trap aankomen, raakte zijn gezicht, maar zijn trap raakte mijn lichaam. Ik kwam met 4-2 achter. Ik kon dat niet meer goed maken, het spel was uit.’’

BRONS De hoop voor Petersen lag bij de winst van de Amerikaan om zo mee te doen aan de herkansingronde voor het brons. Helaas strandde hij in de halve finale, nadat hij de 5-voudige wereldkampioen en winnaar van olympisch zilver Rafael Aghayev uit Azerbaijn had verslagen : ,,Dat betekende voor mij dat het toernooi was afgelopen. Dat is wel dubbel, dat komt binnen. Het hele jaar presteerde ik al goed, denk aan de kwalificaties (OKT), het NKT of de Europese kampioenschappen. En dan nu het WK waar ik twee olympiërs tref en er ook één versla waar ik eerder nog van verloor. Ik was in mijn spel en het is fijn om zo mijn laatste toernooi te hebben kunnen spelen.’’

Byron Burgering
Byron Burgering wordt prof bij FC Den Bosch en verlaat GVVV 8 uur geleden
ZVC Veenendaal verliest in de slotfase bij ZVV Ede
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal buigt in slotfase in streekderby; 'Wij hebben onszelf wederom niet weten te belonen' 8 uur geleden
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: Van de Zandschulp onderuit in Madrid gisteren
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 26 apr, 15:08
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 26 apr, 14:50
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 26 apr, 13:00
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 26 apr, 12:59