Afbeelding
Daan van Eijk

Veenendaalse clubs worstelen met coronacheck in kantine: ‘Maar we houden ons wel aan de regels’

Overig

VEENENDAAL De nieuwe coronamaatregelen zorgen bij verenigingen in de amateursport voor praktische en principiële bezwaren. Vanaf komende zaterdag moeten alle sporters van 13 jaar en ouder hun Coronacheck-app laten zien als ze de kantine van hun vereniging in willen. Datzelfde geldt voor bezoekers. Veel Veenendaalse verenigingen worstelen met de vraag hoe ze aan de regels kunnen voldoen, blijkt uit een rondje langs de velden. Daarnaast wordt nog altijd gewacht op meer informatie en duidelijkheid.

door Siem van Eck en Danny van der Linden

,,Ik ben er niet blij mee”, zegt Johan Blad, die bij DOVO verantwoordelijk is voor de communicatie. ,,Het houdt dus in dat jongeren met hun ouders in een auto naar DOVO komen, samen in een kleedkamer zitten, samen voetballen en samen douchen na afloop. Maar in de kantine mogen ze niet samen komen als ze de app niet kunnen laten zien. Persoonlijk vind ik dat onwenselijk, als DOVO respecteren we natuurlijk wel het beleid.”

,,Daarnaast is het nogal wat voor een vrijwilligersorganisatie”, vindt Blad. ,,Je vraagt aan mensen om anderen te controleren. Dat zie ik als een serieuze taak. Zo’n maatregel is daardoor moeilijk uitvoerbaar.” 

CONTROLE Dat laatste vreest ook vv Veenendaal-voorzitter Daan van Kleef. ,,Ik denk dat wij als vereniging er niet zoveel over te vinden hebben. Als dit door de overheid wordt opgelegd hebben wij onszelf daar alleen maar aan te houden. Voor de controle krijg ik helaas denk ik niemand zo gek. Dus dat zal ik dan zelf moeten gaan doen. We gaan zoveel mogelijk checken, we kunnen niet anders. Woensdagavond hebben we een vergadering om alles in te delen.”

NIET NORMAAL Tegelijk is er nog veel onduidelijk, legt Van Kleef uit: ,,We hopen nog op een reactie van de KNVB. Het is nog onduidelijk voor ons. Wij hebben geen serveersters, binnen moet het wel en buiten niet. Moeten we dat dan iedere keer gaan controleren? De insteek blijft wel het opvolgen van de regels van de overheid. Ik persoonlijk vind het niet normaal. Maar de boete die je kan krijgen wanneer je het niet doet? Dat weegt niet op tegen mijn mening. Mijn mening staat in schril contrast en dat maakt voor de leden weinig uit. Ik kan alleen maar zeggen ‘laat je vaccineren’. Wil je dat niet moeten we dat ook respecteren. Testen voor Toegang zit dicht bij onze club (schaatsbaan de Greb). Dus ook een vriend van mij zegt ‘Ik laat me ‘s morgens testen, want zoveel moeite is het niet. En dan is het maar geregeld.’ Dat kan natuurlijk ook.”

DISCUSSIE Iemand die ook met smacht op informatie vanuit de bond wacht is Marc Sassensus, voorzitter van tafeltennisvereniging SKF: ,,Toevallig heb ik vanmorgen een discussie gehad met één van onze leden. Het is een moeilijke kwestie. Want wie gaat het controleren en willen de leden wel meewerken? Ik denk zelf dat je het zou moeten handhaven. Maar als dat betekent dat leden zich dan zullen verwijderen van de vereniging, weet ik niet of dat zo’n slimme keuze is. Het bestuur komt deze week bij elkaar. Dan bespreken we hoe we de maatregelen op een serieuze en verantwoordelijke manier gaan inzetten.”

LEDEN ,,Laten we het wel duidelijk hebben dat de maatregelen niet ten koste moeten gaan van onze leden. Het is ook nog niet eenduidig waar de grenzen liggen, mag je nog wel tafeltennissen, alleen niet naar de bar zitten? Er zijn daarnaast ook leden die niet gevaccineerd zijn. Moet je die dan verplichten om iedere week een test te laten doen? Wij hopen nog te horen van de tafeltennisbond. Het zou mooi zijn als zij de regels gaan vertalen naar hoe dat in de tafeltenniswereld zal gaan. We wachten met smart op informatie.’’

NOG OVERLEG De voetballers van de kleine vereniging SV Panter zullen zich nog moeten buigen over de maatregelen en hoe daar mee om te gaan. Vice-voorzitter René Reins laat desgevraagd weten: ,,SV Panter zal zich op korte termijn beraadslagen met betrekking tot de organisatie van één en ander.” Ook bij hockeyvereniging Spitsbergen is men er nog niet helemaal uit hoe men om zal gaan met de aangekondigde maatregelen. ,,Daar moeten we nog over praten”, zegt voorzitter Marieke Roorda. ,,Ik vind het eigenlijk nogal ver gaan als mensen die alleen even willen plassen daar al een QR-code voor nodig hebben.“

HANDHAVING Johan Blad verwacht ondanks alle vragen die er nog zijn dat DOVO wel zal geven aan de oproep. ,,We hebben ons bij DOVO altijd aan alle regels gehouden. Ik denk dat het nu niet anders zal zijn. Bovendien kunnen we ons eventuele boetes niet veroorloven. De burgemeester heeft aangekondigd te zullen handhaven. Ook wij hebben door de coronamaatregelen flink geleden, een extra boete zou voor ons heel vervelend zijn.”

Hoe de voetbalclub de organisatie omtrent de maatregel op gaat tuigen is nog niet geheel duidelijk. ,,We hebben bij DOVO een commissie die zich, onder anderen, bezig houdt met dit soort dingen. Normaliter komt die op maandagavond na een thuiswedstrijd bij elkaar. Maar omdat we dinsdag voor de beker spelen, is die bijeenkomst verzet naar woensdagavond.”

VALT WEL MEE Voorzitter Barry van de Lagemaat GVVV is duidelijk in zijn standpunt: ,,Je moet mee gaan in de landelijke beleidskeuzes die er worden gemaakt. Als je daarvan af gaat wijken is dat ook niet slim. De anderhalve meter maatregel was voor ons beperkend. Wij konden toen maar achthonderd supporters kwijt. We kunnen nu wel meer supporters kwijt. Maar je belast er aan de andere kant de verenigingen wat mee, het betekent extra werk voor ons. De lijn die de overheid hier uitstippelt vind ik redelijk logisch. Ik ben zelf ook gevaccineerd. En het is wel zo dat wanneer mensen getest of gevaccineerd zijn, er minder brandhaarden ontstaan. Daarnaast is er meer duidelijkheid. Ik heb liever dit dan de beperkende maatregelen. Anders heb je nog steeds geen voetbalsfeertje. Wij werken met een ticketsysteem. Je moet sowieso naar binnen, dus of je dan naast je ticket nog een app moet laten zien... Valt allemaal best wel mee. De gezondheid van elkaar is ook erg belangrijk, dus daar zullen we wat voor over moeten hebben.’’

Op dit moment geldt de anderhalvemeterregel, ook langs de sportvelden en in de kantines. Vanaf 25 september moeten bezoekers van de horeca, waaronder sportkantines vallen, aan de deur hun CoronaCheck-app laten controleren. Dat betekent dat alleen mensen die gevaccineerd zijn, over een negatief testbewijs beschikken of onlangs een coronabesmetting hebben doorgemaakt, naar binnen mogen. Als een buitenterras niet overdekt is of aan ten minste drie kanten open is, mogen gasten zonder coronabewijs bediend worden. Ook worden de regels voor afhalen versoepeld, waardoor bijvoorbeeld sportkantines zonder check drankjes mogen verkopen die dan vervolgens elders op het terrein genuttigd moeten worden.

advertentie
Afbeelding
Botic van de Zandschulp in drie sets onderuit tegen Nadal 3 uur geleden
Afbeelding
Mitchell Vink boekt winst in Wielerronde Scherpenzeel 11 uur geleden
Afbeelding
Marjolein en Thom Delno winnen clubkampioenschappen VZC 18 uur geleden
Afbeelding
Van de Zandschulp naar vierde ronde op Wimbledon 2 jul, 16:17
Afbeelding
Van de Zandschulp wil voorbeeld Van Rijthoven volgen op Wimbledon 2 jul, 08:35
Afbeelding
Van de Zandschulp verliest in vijf sets in dubbelspel Wimbledon 1 jul, 18:33
Afbeelding
Van de Zandschulp zaterdag tweede wedstrijd op baan 2 Wimbledon 1 jul, 17:50