Afbeelding
TeamNL

Oud VZC-trainer ziet Van Rouwendaal opnieuw Olympische medaille pakken

Overig

VEENENDAAL Het zilver van Sharon van Rouwendaal op de 10 kilometer openwater bij de Olympische Spelen in Tokio had een Veens tintje met bondscoach Thijs Hagelstein aan de kant. Hagelstein groeide op bij VZC, was hoofdtrainer bij VZC en komt nog steeds uit voor VZC Triatlon. Nu is hij bondscoach van de openwaterzwemmers en maakte de zilveren race van Van Rouwendaal dus van dichtbij mee.

Met het zilver kreeg de zwemster volgens bondscoach Hagelstein wat ze verdiende. ,,Het was een heel faire race. Ana Marcela Cunha uit Brazilië was de beste, Sharon de één na beste. Natuurlijk had ze graag weer goud gewonnen, maar dit was het gewoon voor vandaag”, zei Hagelstein in het zonovergoten Odaiba Marine Park. Het brons was voor de Australische Kareena Lee.

De bondscoach van de Nederlandse openwaterzwemmers ontweek de vraag of hij en Van Rouwendaal, de olympisch kampioene van Rio 2016, vooraf getekend zouden hebben voor zilver. ,,Weet je, als je olympisch kampioen bent en uitzicht hebt om dat nog een keer te worden, dan zou dat natuurlijk hartstikke gaaf zijn. Maar als je kijkt naar deze race, dan is dit wat erin zat. Ik ben heel blij met zilver, waanzinnig knap van Sharon. Dit was heel eerlijk racen, zonder trekken en duwen. Gewoon wie het hardste zwemt. En dat was Cunha.”

De warme omstandigheden in Tokio zorgden ervoor dat niemand het aandurfde om uit de groep weg te springen, ook Van Rouwendaal niet. De watertemperatuur was 29,5 graden Celsius, iets onder het maximum van 31 graden. Boven die temperatuur mag er niet geracet worden.

,,De hitte speelde een rol, maar we waren daarop voorbereid”, aldus Hagelstein. ,,Sharon heeft zich gedurende de race langzaamaan naar voren bewogen en zich op het einde goed gepositioneerd. Normaal zou je lijf nog meer kunnen leveren, maar in deze omstandigheden remt je lijf je af. Je lichaam is niet bezig met presteren, maar zegt eigenlijk: hallo, het is te warm, we moeten iets anders gaan doen. Sharon heeft alles gedaan wat ze in zich had en dat bracht haar naar zilver.”

Ferry Weertman komt donderdagochtend in actie op de 10 kilometer. Hij duikt net als Van Rouwendaal het water in als titelverdediger.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 43 minuten geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 1 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 2 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 2 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 6 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 7 uur geleden
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 23 uur geleden