Afbeelding
@tedxmedia

Competitie in het zaalkorfbal wordt aangepast

Korfbal

VEENENDAAL Met ingang van het zaalseizoen 2022/2023 voert korfbalbond KNKV een hervorming van de zaalcompetitie door. De belangrijkste veranderingen zijn: de samenvoeging van de derde en vierde klasse en de introductie van een nieuw te vormen tussenklasse. De bond doet dit om twee redenen: om scheefgroei in de standaardklassen tegen te gaan en om de doorstroming naar topniveau te bevorderen.

,,Voor SKF betekent dit dat het eerste bij handhaving in de overgangsklasse volgend seizoen toch een klasse lager komt te spelen”, aldus de Veenendaalse korfbalvereniging in een bericht op haar website. ,,Voor de Overgangsklasse betekent het dat de nummers één uit de poules van vier onderling uitvechten wie er naar de hoofdklasse promoveert. Stel ons keurkorps komt daar niet voor in aanmerking, dan zouden ze overgangsklasse blijven spelen. Maar dat is dan wél het vierde niveau van Nederland.” Boven de overgangsklasse is in de nieuwe situatie namelijk de Korfbal League (nu ook), de tussenklasse (nieuw) en de hoofdklasse (nu ook).

Het KNKV ziet al een aantal jaar een scheefgroei in de standaardklassen. De vierde klasse -de laagste klasse- bestaat uit steeds minder teams. Als gevolg daarvan wordt het plannen van een gelijkwaardige competitie steeds uitdagender, is een goede indeling in de regio niet mogelijk en hebben teams met steeds meer reistijd te maken, aldus de bond.

GROTE STAP Daarnaast constateert het KNKV dat het doorstromen op topniveau voor verenigingen steeds moeilijker wordt, omdat de stap naar de Korfbal League ongewenst groot is geworden. ,,Ter illustratie: sinds de invoering van de Korfbal League (2005/2006) is ruim zeventig procent van de promovendi na twee seizoenen weer gedegradeerd en is minder dan veertig procent van de promotie/degradatiereeksen gewonnen door hoofdklasseverenigingen.”

Het KNKV zegt te streven naar een toekomstbestendige en duurzame competitieopzet, die zoveel mogelijk mensen op hun eigen niveau competitief laat sporten, een betere doorstroming van teams mogelijk maakt, een kwaliteitsimpuls levert, onderlinge reisafstand beperkt en uiteindelijk aan ledenbehoud bijdraagt.

SCHEEFGROEI ,,Aangezien er in de afgelopen twee seizoenen geen natuurlijke promotie en degradatie heeft plaatsgevonden, is er naast scheefgroei in aantallen nu ook sprake van een scheefgroei in sterkte van teams. Mede daarom vindt het KNKV dit een goed moment om de hervorming van de competitie in te zetten. Hierbij wordt het KNKV gesterkt door de enquête die het twee jaar geleden onder de verenigingen heeft gehouden (tweederde stond positief tegenover hervorming) en het uitgesproken draagvlak onder de Korfbal League- en hoofdklasseverenigingen (najaar 2021).”

,,Het KNKV realiseert zich dat deze hervorming voor enkele individuele verenigingen nadelige gevolgen met zich kan meebrengen, maar is ervan overtuigd dat deze nieuwe, duurzame opzet voor het overgrote deel van de verenigingen op de lange termijn de beste oplossing is.”

SAMENVOEGING Met ingang van het zaalseizoen 2022/2023 voegt het KNKV de derde en vierde klasse samen. ,,Hierdoor zal de competitie-indeling beter in balans zijn en kunnen de meeste teams dichter bij huis hun wedstrijden spelen.”

Daarnaast introduceert het KNKV een nieuwe klasse (bestaande uit tien ploegen) tussen de Korfbal League (die van twaalf naar tien ploegen gaat) en de twee hoofdklassen. ,,Daarmee wordt voor verenigingen de doorstroming naar de top geleidelijker en duurzamer en wordt de spanning en kwaliteit van de topcompetities verhoogd.” 

In de nieuwe situatie bestaat de Korfbal League uit tien teams, de tussenklasse uit tien teams, en beide Hoofdklassen uit acht teams. De eerste klasse gaat van zes poules naar acht poules en ook de tweede klasse gaat uit acht poules bestaan.

PROMOTIE/DEGRADATIE Ook is nu duidelijk hoe de éénmalig aangepaste promotie- en degradatieregeling voor het huidige zaalseizoen eruit ziet. Deze regeling vind je hier.

De geplande hervorming van de competitie gaat alleen door indien de huidige zaalcompetitie uitgespeeld kan worden. De promotie- en degradatieregeling met ingang van het seizoen 2022/2023 wordt later bekendgemaakt. Indien de huidige zaalcompetitie niet uitgespeeld kan worden, dan wordt de hervorming een seizoen opgeschoven.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 3 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 3 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 5 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 5 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 10 uur geleden
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 25 apr, 16:21