Mika (links) mocht het podium afgelopen weekend zelfs twee keer betreden.
Mika (links) mocht het podium afgelopen weekend zelfs twee keer betreden. RaceXpress.nl

Karttalent Mika van de Pavert gehuldigd voor podiumplaats in het NK Rotax Max

Autosport

VEENENDAAL In ‘Zaal Zeven’ van Hotel Asteria in Venray werden afgelopen weekeinde de kart-kampioenen en podiumsitters van het NK van afgelopen jaar gehuldigd. Mika van de Pavert was één van de gelukkigen die het podium mochten betreden. Hij mocht dat zelfs twee keer. Dat had alles te maken met het feit dat de 13-jarige coureur uit Veenendaal op de derde positie in de Junioren-klasse was geëindigd en op de tweede positie in het rookie-klassement van diezelfde klasse.

Al op zijn zevende begon Mika te karten. De eerste keer was op een kartbaan in de buurt van Veenendaal. ,,Dat vond ik heel erg leuk”, zo vertelde Mika nadat hij de trofee in ontvangst had genomen. ,,Iemand zei dat ik er talent voor had en dat ik er iets mee moest doen. Toen ben ik begonnen met kartlessen in Lelystad. Daar werd ik besmet met het racevirus. Ongeveer een jaar na mijn eerste kartles ben ik wedstrijden gaan rijden.”

NIEUW AVONTUUR

Dat Mika uit het juiste hout was gesneden voor de racerij, werd in zijn eerste jaren in de kartsport al duidelijk. In 2021 werd dat nog eens mooi aangestipt. Toen mocht hij in de Minimax-klasse ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap Rotax Max in Bahrein. Dit deed hij bepaald niet verkeerd. Van de 72 coureurs eindigde Mika op de twaalfde positie.

Afgelopen seizoen was het tijd voor een nieuw avontuur. De snelle Veenendaler maakte de stap richting de Junioren-klasse en vertelt zelf hoe dat ging: ,,In het begin was het wel lastig. Het was een voor mij een nieuwe klasse, maar gedurende het seizoen ging het steeds beter. We zaten er steeds beter voorin bij. We kunnen met een positief gevoel terugkijken op het eerste seizoen bij de Junioren. Ik hoop dat ik volgend seizoen er in de Europese races beter bij zit. Daar gaan we hard aan werken.”

DROMEN

Mika won zes manches en is daar zeer tevreden over. ,,Ik heb veel goede races gereden en een handvol races gewonnen. Dit was natuurlijk mijn eerste jaar in deze klasse en het beviel erg goed. Er wordt hard gereden. Daar hou ik van”, zegt Mika met een lach. ,,Je moet er meer voor doen en als je iemand inhaalt, moet je echt uitkijken dat je niet wordt teruggepakt.”

Dromen doet ook Mika. Hij hoopt eerst in de kartsport zoveel mogelijk te winnen om daarna door te groeien naar de autosport. Iets minder ver in de toekomst: het doel voor 2023 is kampioen worden in zijn klasse. Hij stelt dat dat zeker mogelijk moet zijn als hij het momentum kan vasthouden.

Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 2 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 7 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00