Karin Nieuwenhuijsen
Karin Nieuwenhuijsen Tim Buitenhuis

Karin Nieuwenhuijsen verovert Nederlandse titel Duathlon: ‘Heel erg fijn gevoel’

Atletiek

VEENENDAAL De Veenendaalse Karin Nieuwenhuijsen en VZC-triatleet Gjalt Panjer hebben zaterdag de eerste Nederlandse titels van het seizoen 2023 veroverd. Op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard-Geleen waren zij goed voor goud op het NK sprint duathlon. ,,Ik startte met als doel om te winnen, het geeft voldoening dat het dan ook lukt’’, geeft Nieuwenhuijsen aan.

Door Job Boers

Een duathlon wedstrijd bestaat uit hardlopen, fietsen en weer hardlopen. VZC was goed vertegenwoordigt op het kampioenschap. Bij het NK junioren jongens deden ook Julian Broodman, David Koolstra, Cas van Holland, Cayo Ditewig en Julian Ariesen mee, terwijl Rebekka Kool bij de junioren meisjes mee deed.

GOUD VOOR NIEUWENHUIJSEN 

Bij de vrouwen veroverde Karin Nieuwenhuijsen haar eerste de Nederlandse titel. Ze finishte het kampioenschap in 59:19. Nieuwenhuijsen nam vanaf de start samen met atlete Aline Kootstra de leiding in de eerste run. Kootstra moest op de fiets Nieuwenhuijsen laten gaan, die op haar beurt werd bijgehaald door Diede Diederiks en Eva Cornelisse. De beslissing viel uiteindelijk in de tweede run, waarin Nieuwenhuijsen liet zien een sterke loopster te zijn.

Voor Nieuwenhuijsen, die twee jaar geleden overstapte van atletiek naar duathlon, was het haar eerste Nederlandse titel ooit. ,,Ik ben blij met mijn allereerste Nederlandse titel, ik startte met als doel om te winnen, ook omdat ik in andere disciplines nog niet eerder een Nederlandse titel wist te behalen. Diede is ook een goede atlete dus ik wist dat het niet eenvoudig zou worden. Uiteindelijk heeft mijn achtergrond in het hardlopen ervoor gezorgd dat ik het verschil kon maken’’, aldus de trotse atlete.

Nieuwenhuijsen had geen goede tweede wissel en lag derde na het fietsen waardoor ze tien seconden goed moest maken tijdens de tweede keer lopen. ,,Bij de eerste run was het plan om hard te starten om te voorkomen dat er een grote kopgroep was. Het lukte om een gaatje te slaan met lopen en na het fietsen wist ik dat het moment daar was om mezelf te laten zien. In de laatste hardloop kilometer haalde ik Diede in en het was nog even spannend hoe zwaar de benen waren, die waren nog goed genoeg en daarmee behaalde ik de winst’’, vertelt de kampioene.

Volgende week start Nieuwenhuijsen in de Franse Duathlon competitie waarna ze eind april mee doet aan het WK Duathlon in Ibiza. Vervolgens rijdt ze vanaf mei wielerkoersen al kriebelt het haar ook om mee te doen aan losse hardloop wedstrijden.

MANNEN

Het NK Duathlon bij de mannen werd gedomineerd door triatleten. Gjalt Panjer ging lang gelijk op met Menno Koolhaas maar het was uiteindelijk Panjer die in de afsluitende 2,5 km lopen de overwinning naar zich toe trok. Hij finishte in 52:41. Hij was daarmee ook goed voor de winst bij de beloften. Hij liep in februari een pr op de tien kilometer, door de afstand in 29:49 te behalen. Hiermee doorbrak hij ‘de magische dertig minuten grens’. Panjer is naar eigen zeggen dus in een goede vorm. 


Gjalt Panjer - Tim Buitenhuis

,,Het was een mooi en uitdagend kampioenschap met een aantal goede atleten. Het was voor mij een goede voorbereiding voor de rest van het seizoen. Ik heb de afgelopen periode consistent en goed kunnen trainen waarbij ik stappen heb gemaakt in het lopen. Door mijn pr wist ik dat ik voor de titel kon gaan, maar dan moet het uiteindelijk ook allemaal kloppen. Het was een mooie strijd en zeker bij de laatste 2,5km zag je dat het bij iedereen buffelen was. Ik heb volle bak gegeven, het is dan ook fijn om uiteindelijk de winst te behalen.’’ 

Het NK was voor Panjer, die zich dit seizoen hoopt te kwalificeren voor het EK en het WK voor beloften, een fijne voorbereiding voor de komende periode. Zijn eerstvolgende wedstrijd is de Teamcompetities Triathlon wedstrijd in Enschede waarna hij tijdens de Europa Cup in Austin voorin hoopt mee te doen.

Gjalt Panjer
advertentie
advertentie
Elliot van Rossem knalde de bal tegen de touwen namens 't Speelkwartier.
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 9 uur geleden
Justin Paal Dolorita is komend seizoen speler van ZVC Veenendaal
Van Gent Finaleweken: Justin Paal Dolorita versterkt ZVC Veenendaal; 'Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen met ZVC' 11 uur geleden
Fem van Son schoot zojuist de 1-0 voor Het Baken binnen.
Van Gent Finaleweken: 't Speelkwartier en Het Baken schoolvoetbal kampioen van Veenendaal 12 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Blue Socks wint na spannende strijd in slotfase 28 apr, 19:53
Redouan Boundati versterkt aankomend seizoen het team van ZVC Veenendaal
Van Gent Finaleweken: Redouan Boundati versterkt ZVC Veenendaal: 'Samen met het team vol voor het kampioenschap gaan' 28 apr, 18:27
Melanie Bierdrager
Van Gent Finaleweken: Seizoen vrouwen SKF zit erop na verwacht verlies in Den Helder: 'Maar we kunnen hierop voortborduren' 28 apr, 18:03
Afbeelding
SV Panter heeft staf voor volgend seizoen rond 28 apr, 09:55