VZC steeg na de derde competitieronde van de eredivisie twee plekken op de ranglijst.
VZC steeg na de derde competitieronde van de eredivisie twee plekken op de ranglijst. Kees-Jan van Overbeeke (archieffoto)

VZC-zwemmers doen goede zaken in eredivisie

Zwemmen

VEENENDAAL De wedstrijdzwemmers van VZC hebben zondagmiddag in de derde competitieronde van de eredivisie goede zaken gedaan voor de ranglijst. Met uitstekende prestaties in alle categorieën wist VZC de directe concurrenten uit Denekamp en Hoogeveen te passeren op de ranglijst en de zevende plaats na drie ronden te bemachtigen. 

De resultaten van de derde ronde waren zelfs beter dan die van nummer zes Zoetermeer en maar net niet genoeg om de opgelopen achterstand uit de eerste twee ronden goed te maken. Met als gevolg dat VZC in de finaleronde van de eredivisie in het weekeinde van 22 april het mag gaan opnemen tegen de clubs op de plaatsen acht tot en met twaalf. Na die finaleronde wordt de eindstand bepaald en als de VZC’ers hun goede prestaties weten voort te zetten, is een zesde plaats in de eindrangschikking nog mogelijk.

GEDURFD

Na een busreis van een uur arriveerde het VZC gezelschap van zestig zwemmers, coaches, officials en enkele supporters om 12.30 uur bij het Sloterparkbad in Amsterdam om het op te nemen tegen Amersfoort en de plaatselijke vereniging en voormalig landskampioen de Dolfijn. Twee clubs die met een tweede respectievelijk vierde plaats op de ranglijst hoger stonden dan VZC. Maar daar was in de wedstrijd weinig van te merken. De zwemmers van VZC gingen de strijd aan met snelle, gedurfde openingen en wisten dat vaak tot het einde van de race vol te houden. Uitgedaagd door de snelle zwemmers van De Dolfijn en Amersfoort en aangemoedigd door teamgenoten en de meegereisde supporters wisten de VZC’ers regelmatig in de top drie te eindigen waarbij ook vele persoonlijke records werden aangescherpt.

LANGE AFSTANDEN

Een bijzondere prestatie werd er geleverd door de junioren en jeugd zwemmers die deze keer de zwaarste afstanden voor hun kiezen kregen met onder andere de 4x200 meter vrije slag estafette en de 400 wisselslag bij de jongens junioren, de 400 meter wisselslag bij de meisjes junioren en de 200 meter vlinderslag bij de meisjes jeugd. De resultaten van het vele harde trainen werden zichtbaar want op al deze afstanden wisten de VZC’ers mee te strijden om de ereplaatsen. Met misschien wel als hoogtepunt de eerste plaats van Rijk Leenders op de 400 meter wisselslag junioren 3-4 die met een tijd onder de 5 minuten één jaar oudere zwemmers van De Dolfijn en Amersfoort achter zich wist te houden.

PUNTEN

De opzet van de eredivisie wedstrijdzwemmen is zo dat per individuele afstand de snelste twee zwemmers van iedere vereniging meetellen voor het klassement en bij de estafettes het snelste team. Aan het einde van iedere wedstrijd worden deze resultaten bij elkaar opgeteld tot een totaaltijd die de uitslag van de wedstrijd bepaalt. De individuele zwemmers van VZC die deze keer in de punten zwommen zijn Marjolein Delno (3x), Bridget Vermeer (2x), Thom Delno (3x), Jelle Nap (3x), Mandy Berndsen, Stefan van der Meer (2x), Mathieu Gepkens (2x), Charlotte Woltjes, Vera van der Meer (2x), Wesley van Elst (2x), Lasse Schrieken, Juliëtte Woltjes (2x), Elin Ditewig (2x), Rijk Leenders, Bas Mostert (2x), Tess Panjer, Yfke van der Leij, Floor Flikweert, Noa Ottens, Sjoerd van der Wilt en Felix Gepkens. In de diverse estafetteteams kwamen daar nog eens Caitlin Sülter, Chiara Lammertink en Vivianne Woltjes bij.

DICHTERBIJ

De sfeer in de bus op de terugreis was uitstekend. Hoofdcoach Harry Delno sprak daarbij opnieuw zijn waardering uit aan het team. ,,In een competitie waarbij de hoger geplaatste teams bestaan uit startgemeenschappen van meerdere verenigingen of profiteren van het meezwemmen van topzwemmers uit de opleidingscentra van de KNZB, zijn wij de beste van de verengingen die het geheel op eigen kracht moeten doen en we komen zelfs dichterbij!”

De VZC zwemmers staat een kort trainingsweekje te wachten want ze reizen aanstaande vrijdag af naar Duitsland voor een tweedaagse internationale wedstrijd in het 50 meter zwemstadion van Dortmund. Daarmee start de voorbereiding van het zogenaamde lange baanseizoen met in mei en juni de regionale en nationale kampioenschappen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 13 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02