Wilco Kelderman, Jonas Vingegaard en Wout van Aert en Dylan van Baarle (van links naar rechts) tijdens de teampresentatie van de wielerploegen van Team Jumbo-Visma 2023.
Wilco Kelderman, Jonas Vingegaard en Wout van Aert en Dylan van Baarle (van links naar rechts) tijdens de teampresentatie van de wielerploegen van Team Jumbo-Visma 2023. ANP / Sem van der Wal

Dylan van Baarle trots op fietsen voor Jumbo-Visma in ‘prime time’

Wielrennen

VEENENDAAL (ANP) Dylan van Baarle was donderdag één van de nieuwe gezichten bij Jumbo-Visma, de wielerploeg die afgelopen jaar definitief toonaangevend werd in het profpeloton. Die veranderde status deed de oud-inwoner van Veenendaal, die nu in Monaco woont, besluiten Ineos Grenadiers (voorheen Sky) na vijf jaar te verlaten. ,,We hebben vaker met elkaar gepraat, ik ben trots dat zo’n topteam me wilde hebben.”

Van Baarle (30) maakte drie jaar deel uit van de opleidingsploeg van Rabobank, de voorloper van Jumbo-Visma. Daarna koos hij voor buitenlandse ploegen om ‘in de schaduw’ te groeien. ,,Het is mooi om in de ‘prime time’ van mijn carrière voor een Nederlandse ploeg te kunnen rijden”, vertelde hij na de teampresentatie in de Move in Amsterdam.

Het was even wennen. ,,Toen ik online mijn trainingsblog wilde invullen begon ik in het Engels.” Uit de tijd dat hij bij de Rabo-amateurs reed trof hij alleen nog Sam Oomen, Lennard Hofstede en Wilco Kelderman, een andere renner die deze winter terugkeerde bij de Nederlandse ploeg. ,,En nog enkele mensen uit de begeleiding zoals trainer Mathieu Heijboer, met wie ik toen al werkte. Hij heeft zich ontwikkeld en ik ben ook een betere wielrenner geworden, in alle opzichten. Maar alles is zo veranderd. Ik was toen 18, 19 jaar en was er nog niet zo mee bezig.”

Van Baarle won het afgelopen jaar Parijs-Roubaix, kort nadat hij in de Ronde van Vlaanderen al tweede was geworden. Kort na die triomf maakte hij al zijn keuze voor Jumbo-Visma. In de wetenschap dat hij in een ploeg komt waarin het in de klassiekers om meer renners gaat. Wout van Aert bijvoorbeeld. ,,Ik denk niet dat er zo veel hoeft te veranderen. Wout hoeft in ieder geval niet achter me aan rijden. Ik denk dat we elkaar alleen maar sterker maken en we hopen natuurlijk met meer jongens in de finale te rijden. Het hoeft mijn koersstijl niet te veranderen.”

,,Er zullen momenten komen waarin hij of ik met goede benen zich moet inhouden. Maar uiteindelijk is het het belangrijkst dat we als ploeg winnen. Ze hebben zoiets moois op poten gezet. Je merkt echt die groepssfeer. Natuurlijk heeft iedereen persoonlijke ambities. Ik heb in ieder geval afgelopen week al ontdekt hoe groot Wout is. Op het vliegveld van Alicante, op de terugweg na ons trainingskamp, werd hij continu aangeklampt. Er zal sowieso meer naar hem worden gekeken.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 2 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 3 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 5 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 5 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 8 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 10 uur geleden
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede gisteren