VZC tijdens de seizoenshuldiging
VZC tijdens de seizoenshuldiging Tom van Langevelde

Teamwork als sleutel tot succes voor VZC: ‘We combineren plezier met fijne trainingen’

Triatlon

VEENENDAAL De triatlonvrouwen van VZC werden afgelopen seizoen kampioen in de Eerste Divisie en zijn naar de Eredivisie gepromoveerd. Teamcaptain Samantha de Bruin, Rosanne Diepeveen, Angelique Wammes-Bouman en Esther Hoezen beseffen dat ze moeten presteren al staat plezier juist centraal. De Bruin ziet dat ook zo: ,,We hebben veel schik samen en op de momenten dat we moeten vlammen, dan doen we dat ook.’’ 

door de redactie

De Bruin kwam vier jaar geleden via haar zus Brigitte in aanraking met de triatlonsport, raakte enthousiast en wilde al snel een team bij elkaar brengen. ,,In de regio hardloopwedstrijden kwam ik Esther (Hoezen) vaak tegen. Nadat ik hoorde dat ze al sinds 2018 triatleet was, spraken we af en het plan was geboren. Rosanne (Diepeveen) en Esther kenden elkaar van het zwemmen bij de Blauwe Schuur in Rhenen. Angelique (Wammes-Bouman) kwam er bij door VZC-lid Helco Timmerman van Bikeshop in Amersfoort waar Angelique werkt”, geeft De Bruin aan.

Het team raakte snel op elkaar ingespeeld en de samenwerking werd dit seizoen bekroond met promotie naar de eredivisie. Voor De Bruin was dit geen vanzelfsprekendheid. ,,Aan het begin van het seizoen, na de eerdere promotie, was het ons doel om eerst te ervaren waar we zouden liggen in het veld. Na tweede plekken in Almere en in Stein en een eerste plek in Rotterdam, groeide het gevoel dat we kans maakten op promotie. Ja, dat was een ‘wow’ moment voor ons’’, aldus de vrolijke teamcaptain die benadrukt dat ze zich geen beter team had kunnen voorstellen. ,,We hebben heel veel aan elkaar gehad en we vertrouwen elkaar door en door.’’

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het was een succesvol seizoen voor VZC. - Tom van Langevelde

BLIJVEN ONTWIKKELEN Aangezien alle teamleden specifieke deskundigheid hebben, ziet de Veenendaalse dat de interne begeleiding, maar ook van externen, hen vooruithelpt. ,,Angelique heeft ons tactisch leren fietsen, Rosanne heeft veel voor ons gedaan op zwemtechnisch gebied en Esther heeft ons op loopgebied hele fijne tips gegeven. We hebben hier veel profijt van gehad, maar we hebben ook een masterclass bochten rijden gekregen en sinds dit jaar hebben we van Chantal Berga (Loopfit Amerongen) hardlooptechniek training gekregen. Het is heel erg interessant én leuk om op alle onderdelen steeds beter te worden. Iedereen in het team wil zich ook ontwikkelen en daardoor maken we elke week mooie stappen’’, aldus de leergierige De Bruin.

SAMENWERKEN IN DE EREDIVISIE De sportieve Veenendaalse gelooft erin dat ze niet harder moeten trainen om in de Eredivisie mooie prestaties neer te zetten. Volgens De Bruin helpt de ontspannen en laagdrempelige sfeer daarbij. ,,Het gaat er niet om dat we altijd tot het gaatje gaan maar het slimmer trainen op technisch gebied gaat ons vooruit helpen. We hebben de juiste mensen om ons heen verzameld en daarbij is onze manier van samenwerken uniek. We weten waarin we elkaar kunnen steunen, waar elkaars kracht ligt en daar maken we constant gebruik van waardoor ik erin geloof dat we niet tot de Eredivisie degradatiekandidaten zullen behoren’’, geeft de zorgmedewerkster aan.

Het team krijgt met Christina Draaijer, Rianne Snel en Anne Wil Veldman er tevens drie goede atleten bij. De dames werken hierdoor op een goede manier toe naar het eredivisie seizoen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


VZC in actie tijdens de afsluitende wedstrijd in Nijmegen. - Tom van Langevelde

TRAINEN EN ONTSPANNEN Het triatlonseizoen begint in 2023, het team is nu al in training met onder andere ochtend zwemtrainingen bij VZC. De Bruin die elke dag sport, beseft dat het belangrijk is om niet altijd te moeten pieken. ,,De komende periode gebruiken we om aan verschillende BVC’tjes (Bos en Vallei crosses) mee te doen in de omgeving. De wedstrijden zijn bedoeld om weer geprikkeld te raken en ook om onze eigen grenzen op te zoeken’’, vertelt De Bruin.

Het combineren van sport, werk en het sociale leven is al een topsportprestatie op zich. Het is voor zowel De Bruin als haar teamgenoten van belang om constant af te stemmen hoe het lichaam aanvoelt. ,,We krijgen hele goede begeleiding van onze soigneur en verzorger Tom en we wisselen af met ontspannen trainingsactiviteiten.”

Als De Bruin gevraagd wordt hoe ze echt tot rust komt, begint ze te lachen. Ze geeft aan dat haar leven niet alleen om sport draait. ,,Ik vind het heerlijk om een podcast te luisteren, een boek te lezen en tijd door te brengen met mijn partner. Ik kom tot ontspanning als ik op zondag naar de kerk ga en ik geniet van mijn werk in de gezondheidszorg. Al deze factoren maken dat ik in een goede balans ben om straks als het seizoen weer begint, een heel mooi eredivisie seizoen te draaien. Ik heb er onwijs veel zin in om met mijn teamgenoten straks weer aan de start te staan’’, sluit de gemotiveerde De Bruin af.


VZC is een hecht team. - Tom van Langevelde

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 6 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 6 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 8 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 8 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 12 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 13 uur geleden
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 25 apr, 16:21