JOGG-regisseur Claudia van den Bergh: ,,We willen aandacht geven aan een brede aanpak van de gezonde leefstijl in het algemeen op het gebied van voeding, beweging en rust."
JOGG-regisseur Claudia van den Bergh: ,,We willen aandacht geven aan een brede aanpak van de gezonde leefstijl in het algemeen op het gebied van voeding, beweging en rust." Job Boers

Sportservice Veenendaal hanteert de JOGG-aanpak: ‘Veense jeugd helpen met gezonde leefstijl’

Overig

VEENENDAAL Gemeente Veenendaal heeft zich aangesloten bij JOGG waarbij Sportservice Veenendaal voor de praktische uitvoering zorgt. JOGG zet zich landelijk in voor het laten opgroeien van kinderen in een gezonde omgeving. Met de gedachtegang dat een gezonde toekomst bij de jeugd begint, zet JOGG zich in verschillende Nederlandse gemeenten in. ,,Aangezien het voor jongeren die opgroeien in een ongezonde omgeving vaak moeilijk is om gezonde keuzes te maken, wilden we hier als Sportservice Veenendaal graag aan mee werken’’, geeft JOGG-regisseur Claudia van den Bergh aan.

door Job Boers

,,Met de JOGG-aanpak willen wij het verschil maken. Door samenwerkingen tussen verschillende Veenendaalse partijen willen we de leefomgeving veranderen waardoor het maken van gezonde keuzes normaler wordt’’, aldus Claudia.

In het meest ideale scenario bevorderen we de gezonde levensstijl bij alle inwoners

AMBITIE De JOGG-aanpak is een lokale en integrale aanpak gericht op jongeren van 0 tot 19 jaar en hun omgeving zoals ouders, scholen en de fysieke omgeving. Voorbeelden van veranderingen zijn om op de fiets naar school te gaan, zorgen voor fruit en water in de sportkantine, meer gezonde producten in de winkel, meer buitenspelen en dat jongeren een betere nachtrust hebben. De ambitie van Sportservice Veenendaal is dat de Veenendaalse jeugd opgroeit in een gezonde leefomgeving. ,,We willen aandacht geven aan een brede aanpak van de gezonde leefstijl in het algemeen op het gebied van voeding, beweging en rust’’, vertelt Claudia. 

Volgens de medewerkster van Sportservice Veenendaal moet juist de jeugd kennis krijgen van een gezonde leefstijl. ,,In het meest ideale scenario bevorderen we de gezonde levensstijl bij alle inwoners maar als de jeugd er al bewust van is, draagt het bij aan het voorkomen van uitdagingen op de lange termijn. Daarnaast hebben we in de coronaperiode ervaren dat er meer aandacht nodig is voor een gezonde leefstijl.’’ 

(de tekst gaat onder de foto verder)


De aftrap van JOGG vond plaats tijdens de Nationale Buitenspeeldag in juni. - Sportservice Veenendaal

MET SCHOLEN IN GESPREK De uitrol van JOGG binnen Veenendaal wordt aangestuurd door JOGG-regisseurs Diede van Brakel en Claudia van den Bergh en JOGG-beleidsadviseur Yorun van Kasteel van Gemeente Veenendaal. Sportservice Veenendaal is nu in de afrondende fase van het plan van aanpak dat in september uitgerold zal worden met diverse activiteiten. 

Met enthousiaste partners uit de zorg, het sociale domein en de scholen kunnen we voor mooie resultaten zorgen

,,In het plan van aanpak richten we ons op de komende drie jaar waarbij we uiteraard hopen dat het daarna nog wordt doorgezet. In september gaan we met de scholen in gesprek om te bekijken hoe het met de gezondheid van kinderen gaat. Het is namelijk van groot belang om de status van kinderen goed in kaart te brengen. Daarnaast is er per wijk maatwerk nodig omdat er in elke wijk andere kansen en uitdagingen liggen”, geeft de JOGG-regisseur aan.

PARTNERS Volgens Claudia zullen er naast de schoolactiviteiten ook wijkactiviteiten plaats vinden en worden sportverenigingen en bedrijven er ook bij betrokken. Daarnaast zullen er professionals uit de zorg en het sociaal domein samenwerken om een goede basis neer te zetten voor blijvende gedragsverandering in de leefstijl van de kinderen. ,,We werken onder andere met partners zoals het Veens Welzijn en verschillende scholen. We merken dat de partners het belang van de aanpak inzien. Ja, met enthousiaste partners uit de zorg, het sociale domein en de scholen, dan kunnen we voor mooie resultaten zorgen.”

Meer informatie is te vinden op de website van Sportservice Veenendaal.

Bron video: Job Boers


advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 11 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02