Afbeelding
Jeroen van der Veer

Delno ziet de Olympische Spelen in duigen vallen: ‘Ik zwem nu weer omdat ik het leuk vind’

Overig

VEENENDAAL Na een flinke tik te hebben geïncasseerd is er bij Marjolein Delno nu wel berusting. De zwemster greep naast de Europese Kampioenschappen en ook de Olympische Spelen, haar grote droom, gaat aan haar neus voorbij. Nu, een week later, ziet de wereld er echter heel anders uit. ,,Natuurlijk heb ik gebaald en doe ik dat nog steeds, maar ergens voelt het ook lekker om geen druk meer te hebben.”

door Jeroen van der Veer

Een topsporter wil altijd het hoogst haalbare en voor de Veenendaalse zwemster is dat de Olympische Spelen. Meerdere jaren vocht ze voor haar droom, moest alles ervoor wijken en deze maand werden haar plannen gedwarsboomd. Op het laatste kwalificatietoernooi wist ze niet haar topniveau te behalen en greep ze naast een plek bij de Olympische ploeg. ,,Als ik eerlijk ben, voelde ik dat aankomen. In december, ook een kwalificatiemoment, greep ik er ook naast en vanaf toen zat ik niet top in mijn vel.”

DRUK De druk werd namelijk groter en groter en de zwemster wist dat er nog maar één kans aan zat te komen. Het werd alles of niets en helaas... het werd niets. ,,Ik ben in die periode vanaf december geen leuker mens geworden”, moet Delno bekennen. ,,Ik was zo geconcentreerd en stond zo onder druk. Ja, dat hebben mijn naasten wel gemerkt. Ik was niet altijd even vrolijk.”

EERLIJK ZIJN De strijd, die ook zeker mentaal was, werd niet gewonnen en daardoor staat ze nu met lege handen. Delno baalde enorm, maar nu heeft ze er vrede mee. ,,Het is niet anders. Dan kan je jezelf wel afvragen of alles anders was gelopen als corona er niet was geweest, maar dat heeft geen zin. Ik heb er zo lang naar toe geleefd, er zo op gehoopt en er zoveel voor gelaten... alleen het ging gewoon niet. Dan moet je ook eerlijk naar jezelf zijn: ik heb er alles voor gedaan, maar helaas. Daarom kan ik het nu ook wel een plekje geven.”

FYSIO Mede doordat ze kwalificatie misliep, heeft Delno besloten niet meer in Eindhoven bij de bond te trainen. ,,Ik ga daar -denk ik- niet sneller van zwemmen als ik dat wel doe. Daarnaast wil ik even af van het ‘moeten’. Ik wil mij nu ook gaan richten op een baan: ik ben afgestudeerd als fysiotherapeut en heb dat geen gevolg kunnen geven in verband met mijn droom. Nu die niet haalbaar is, hoop ik parttime aan de slag te kunnen als fysio.”

HEERLIJK Door dit besluit, voelt Delno zich ook wat meer mens. Als de wekker gaat, hoeft ze niet direct uit bed te springen om een training te volgen en kan ze nu zelf de keuze maken. ,,Afgelopen week lag ik met VZC in het buitenbad in Bennekom. Heerlijk vond ik dat. Ik heb nog altijd zin om te zwemmen en geniet er ook echt van, zeker nu het geen verplichting meer is.”

WK Mensen moeten haar besluit dan ook niet zien als afscheid van de topsport, benadrukt ze. ,,Absoluut niet. Eind dit jaar staat er een WK op het programma en daar hoop ik bij te zijn. Echter heb ik nu een periode waarin zwemmen op een laag pitje staat en ik vind dat eigenlijk wel even goed. Gewoon weer kunnen zwemmen omdat ik het leuk vind in plaats van omdat het moet.”

advertentie
advertentie
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 3 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 4 uur geleden
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 20 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26