Afbeelding
BDUmedia

Ritske van Wijk loopt na hartinfarct voor het goede doel: ‘Wil 10.000 kilometer wandelen’

Overig

VEENENDAAL Terwijl Ritske van Wijk belt over hetgeen wat hij vrijwel dagelijks doet, geniet hij van het uitzicht. Waar hij normaal gesproken als (assistent-)coach aan de badrand van het waterpoloteam van VZC staat, is nu de natuur zijn lievelingsplek. Door de coronacrisis is Van Wijk verslaafd geraakt aan wandelen en hij wil daarmee zo veel als mogelijk geld ophalen voor de hartstichting. ,,Eind 2025 hoop ik 10.000 kilometer te hebben gelopen.”

door Jeroen van der Veer

Als Van Wijk wordt gevraagd of hij een geintje maakt, klinkt er een vastberaden persoon aan de andere kant van de lijn. ,,Nee, echt”, benadrukt hij. ,,Ik ben zelf hartpatiënt en door de coronacrisis kon en mocht ik niet werken. Ik behoor tot de risicogroep. Doordat je wel moet blijven bewegen, ben ik gaan lopen. Daar koppel ik nu een goed doel aan en zo vang ik twee vliegen in één klap.”

IN DE FAMILIE Al zijn hele leven lang sport de 58-jarige en nog altijd is hij sportverslaafd. Toch kwam zeven jaar geleden even een flinke domper, toen bleek dat Van Wijk een hartinfarct kreeg. ,,Het zit helaas in de familie”, blikt de assistent-coach van VZC terug. ,,Mijn vader overleed eraan op 61-jarige leeftijd en andere familieleden hebben het ook aan hun hart. Ikzelf herkende daardoor de signalen en kon snel geholpen worden. Gelukkig heb ik amper tot geen schade aan mijn hartspier eraan overgehouden.”

Ik herkende de signalen en kon snel geholpen worden

Mede daarom vindt hij het zo belangrijk om te blijven bewegen. Nu hij niet meer meerdere keren per week met VZC aan de gang kan gaan, zocht hij een andere bezigheid. ,,Stilzitten op de bank is niets voor mij. Ik ben gaan lopen en dat werkte verslavend. Inmiddels loop ik vrijwel dagelijks een flink stuk van een kilometer of 15 á 20.”

FOTO’S Alles rondom zijn eigen woonplaats heeft Van Wijk inmiddels wel gezien en daarom rijdt hij met de auto of trein naar diverse plekken in het land. Vanaf daar gaat hij wandelen én foto’s maken. ,,Onderweg maak ik leuke kiekjes en die plaats ik op mijn Facebook. Ja, vaak loop ik alleen. Het is voor een ander niet leuk als ik steeds stop om foto’s te maken.”

Ja, vaak loop ik alleen. Het is voor een ander niet leuk als ik steeds stop om foto’s te maken

,,Het is jammer dat ik onderweg nergens even een koud drankje op een terrasje kan doen”, zegt hij lachend. ,,Maar ach, dan neem ik wat van huis mee en ga ik onderweg op een bankje zitten en genieten van de omgeving. Ja, ik ben wandelen echt leuk gaan vinden. Op sociale media las ik over de hartstocht; een sponsorloop voor de Nederlandse Hartstichting. Ik besloot mij daarvoor aan te melden en ik stelde als doel 500 euro in.”

DOELEN Doordat dit bedrag inmiddels is gehaald, is het streven nu 1350 euro. Op het moment van schrijven is dit alweer bijna gehaald, maar Van Wijk wil meer. ,,Mooi om te zien dat mensen mij sponsoren. In totaal heeft de hartstocht al 250.000 euro opgehaald en daar kunnen ze mooie onderzoeken voor doen. Wat naast het geld ophalen nog meer mijn doel is? Ik wil eind 2025 in totaal 10.000 kilometer hebben gelopen. Dat is 170 per maand. Moet lukken, toch?”

DONEREN De goedlachse wandelaar helpen met een groot bedrag ophalen voor de Nederlandse Hartstichting? Dat kan, klik hier.

advertentie
advertentie
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: Van de Zandschulp onderuit in Madrid 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 14 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 15 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 16 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 16 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 20 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 21 uur geleden