Afbeelding
Pixabay

Nieuwe extra maatregelen: ‘Het vraagt nog een keer veel van de mensen’

Corona

VEENENDAAL Als de Tweede Kamer in een debat van morgen haar fiat geeft, gaat er dit weekend een avondklok in. Dat heeft premier Mark Rutte woensdagmiddag op een persconferentie bekend gemaakt. De avondklok moet gaan gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur en gaat enkele dagen na het debat in de Kamer in. De avondklok gaat dan duren tot en met 9 februari. ,,Het gaat nog een keer veel vragen van mensen, maar het gaat ook veel opleveren. We gaan hier samen uit komen en wij denken dat we met de maatregelen van vandaag weer eerder perspectief kunnen bieden.”

Dat betekent dat sporten en bewegen in de buitenlucht straks na 20.30 uur voorlopig niet is toegestaan. Ook moeten winkels die nu nog open zijn na 20.30 uur, hun deuren eerder sluiten. Wel zijn er uitzonderingen. Mensen die per se naar hun werk moeten, mogen met een werkgeversverklaring wel de straat op. Ook mantelzorgers mogen na 20.30 uur nog naar buiten, en de hond uitlaten is in je eentje ook nog toegestaan. Het kabinet wil de avondklok om zo minder groepsvorming te krijgen, om minder reisbewegingen te hebben en om thuisbezoek verder te beperken. ,,Kortom, minder contacten”, aldus Rutte. Mensen die zich niet aan de avondklok houden en geen geldige reden hebben, krijgen een boete van 95 euro.

BEGRAFENISSEN De avondklok, wat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn, is een van de maatregelen die het kabinet wil doorvoeren. Waar er op dat onderdeel nog steun uit de Tweede Kamer nodig is, geldt dat niet voor andere maatregelen. Het is per direct toegestaan om nog maximaal 1 persoon van 13 jaar en ouder per dag thuis te ontvangen (dat was 2). Daarnaast geldt voor begrafenissen en crematies dat vanaf komende maandag maximaal 50 personen aanwezig mogen zijn (in plaats van 100 nu).

VLIEGVERBOD Ook verbiedt het kabinet voorlopig passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Het verbod gaat zaterdag 23 januari in en blijft van kracht tot het kabinet een verplichte quarantaine kan invoeren voor reizigers. Het vliegverbod geldt niet voor vrachtvluchten, voor repatriëring van Nederlanders, voor mensen die om medische redenen moeten vliegen en voor journalisten en topsporters. Daarnaast geldt voor iedereen die uit andere landen naar Nederland komt, dat naast een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud ook een negatieve sneltest benodigd is. ,,Een dubbele check dus”, aldus Rutte.

OPMARS De extra maatregelen zijn nodig in verband met de opmars van de Britse coronavariant, die besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. Dat geldt ook voor een Zuid Afrikaanse en Braziliaanse variant. De Tweede Kamer krijgt woensdagmiddag een toelichting van RIVM-baas Jaap van Dissel en debatteert daarna over de extra ingrepen.

VIJFDUIZEND PATIËNTEN Als de Britse variant van het coronavirus zich snel verspreidt, liggen begin mei ongeveer vijfduizend coronapatiënten in de ziekenhuizen, twee keer zo veel als nu. Dat staat in een doorberekening die Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag aan leden van de Tweede Kamer liet zien. De prognose houdt geen rekening met een effect van vaccinaties. Als de Britse variant er niet was geweest, zou in maart of april de rust in de ziekenhuizen zijn teruggekeerd.

De ziekenhuizen behandelden begin januari ruim 2800 coronapatiënten. Dat is inmiddels gedaald tot ongeveer 2400. In de komende weken daalt dat verder, waardoor eind februari minder dan 2000 mensen vanwege Covid-19 opgenomen zijn, verwacht het RIVM. Daarna zal het omslaan en volgt een nieuwe golf in de ziekenhuizen. Begin april zijn meer dan 3000 bedden bezet, half april 4000 en begin mei 5000, verwacht het instituut. Het aantal opgenomen patiënt begint half mei vermoedelijk te dalen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 1 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 2 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 4 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 4 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 7 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 9 uur geleden
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede gisteren