Afbeelding
Pixabay

Zorgen om recreatiesporter bij avondklok: ‘De volksgezondheid komt in het gedrang’

Corona

VEENENDAAL (ANP) De invoering van een vroege avondklok kan met name voor recreatiesporters vervelende gevolgen hebben, vreest sportkoepel NOC*NSF. Het kabinet stelt een beperking van de bewegingsvrijheid voor tussen 20.00 uur ‘s avonds en 04.00 uur ‘s nachts, als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.

,,We moeten afwachten wat de maatregel precies inhoudt maar een verdere inperking van de sportmogelijkheden zou niet goed zijn, met name voor recreanten die overdag druk zijn en ‘s avonds buiten aan hun conditie willen werken”, zegt een woordvoerder van NOC*NSF.

In Nederland geldt voor zo’n vijfduizend topsporters een uitzonderingspositie. Zij mogen, in tegenstelling tot andere volwassenen, trainen en in wedstrijden uitkomen. Of dat ook in de avond mag, wanneer de avondklok wordt ingevoerd, is niet duidelijk. ,,Als je je beroep ook ‘s avonds mag uitoefenen, geldt dat ook voor die topsporters, denken we. Maar het is moeilijk om te duiden welke kant het nu op gaat”, aldus de woordvoerder, die zich met name zorgen maakt over de volksgezondheid.

,,Mensen werken overdag, dragen zorg voor kinderen of volgen onderwijs, dus kunnen overdag niet zelf sporten of dat als vrijwilliger voor anderen organiseren. Vaak wordt dit doordeweeks in de avonduren gedaan; zowel in de buurt als bij de vereniging. Bij de invoering van een avondklok zal het sportaanbod in Nederland bijna volledig stilvallen, voor alle doelgroepen in de samenleving.”

De volksgezondheid komt in het gedrang, vreest de sportkoepel. ,,Het is duidelijk dat het voor de vitaliteit en weerbaarheid van iedereen in Nederland niet goed zou zijn als de weinige sportmogelijkheden die er nog zijn, nog meer worden beperkt.”

Lees ook: Kabinet houdt woensdagmiddag persconferentie over extra maatregelen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 10 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02