Afbeelding
NOS

Lockdown verlengd tot en met 9 februari: ‘Samen naar de eindstreep’

Corona

VEENENDAAL ,,Er is licht aan het eind van de tunnel, maar we zijn er nog niet. Ook niet bijna. Juist nu moeten we volhouden, en dan samen naar de eindstreep.” Dat was de boodschap van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van dinsdagavond. Maar de besmettingscijfers zijn nog niet voldoende teruggelopen en er zijn grote zorgen over de Britse coronavariant. Daarom wordt de lockdown met drie weken verlengd, tot en met dinsdag 9 februari.

Dat is een ,,enorme tegenvaller en een lastige boodschap’’, beaamt Rutte. De beelden uit Londen zijn echter ,,alarmerend en dat is zacht uitgedrukt.”

MAATREGELEN Hoewel Rutte oppert dat er dankzij de vaccins licht aan het einde van de tunnel gloort ,,duurt het nog wel even’’. Omdat de verlengde lockdown een grote impact heeft op ondernemingen, vindt het kabinet het nog meer van belang om bedrijven financieel te steunen. ,,Dat is een kwestie van fatsoen en solidariteit.” 

ONDERWIJS De huidige maatregelen met betrekking tot de scholen, blijven zoals ze zijn, aldus Rutte. ,,Iedereen is het erover eens dat de sluiting van scholen grote problemen met zich meebrengen.” Voor leraren, ouders en studenten. Daarom wilt het kabinet kijken of het basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer open kunnen. Of dat mogelijk wordt, hangt nog wel af van verder onderzoek naar de besmettelijkheid van de Britse variant voor kinderen.

Leerlingen op middelbare scholen moeten weer 1,5 meter afstand van elkaar gaan houden. Leerlingen moesten die afstand al van docenten houden, maar nog niet van elkaar. Dat moest eerder wel, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten.

AVONDKLOK Tijdens de persconferentie werd gesproken over een avondklok: ,,Een ingrijpende maatregel waarop niemand zit te wachten.” Tijdens de persconferentie werd gesproken over een avondklok: ,,Een ingrijpende maatregel waarop niemand zit te wachten.” Daarover is aan het OMT advies gevraagd. Rutte wil eerst weten wat de effecten kunnen zijn van zo’n maatregel en wat een mogelijk alternatief is. ,,We moeten het maximale doen.” Het doel van de avondklok is vooral om thuisbezoek te beperken. 

REIZEN ,,Teveel mensen pakken nog te gemakkelijk het vliegtuig.” Rutte roept Nederland op om in het land te blijven ,,tot en met maart, boek geen reizen.” Uitzonderingen zijn zakelijke reizen met een groot economisch belang. 

BEZOEK De minister-president benadrukt om met maximaal twee mensen buiten te zijn en maximaal twee mensen thuis te ontvangen. 

Over eventuele versoepelingen wilt Rutte verder geen uitspraken doen.

advertentie
advertentie
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: Van de Zandschulp onderuit in Madrid 4 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 9 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 9 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 11 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 11 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 15 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 16 uur geleden