Ellen Hoogendoorn links op de foto samen met Marieke Roorda-Guitink.
Ellen Hoogendoorn links op de foto samen met Marieke Roorda-Guitink. Job Boers

VMHC Spitsbergen viert het 40-jarige jubileum: ‘Het familiegevoel is altijd gebleven’

Hockey

VEENENDAAL Hockeyvereniging VMHC Spitsbergen bestaat 40 jaar en dat wordt aankomend weekend gevierd met een lustrumweekend. De vereniging is opgericht op 13 november 1982 en speelde eerst op de voetbalvelden van vv Veenendaal en bij Blue Socks voordat het zich vestigde op de Groene Velden.

door Job Boers

Erelid Ellen Hoogendoorn is sinds 1991 lid van de vereniging en is trots op waar de vereniging nu staat. ,,We hebben veel mooie momenten met elkaar meegemaakt, de club is een tweede familie geworden en dat gevoel is altijd gebleven”, aldus de trotse Ellen die verantwoordelijk is voor de ledenadministratie en de barcommissie indeling en zelf ook regelmatig achter de bar staat.

LIEFDE VOOR DE CLUB Sinds de oprichting van ‘Spits’, waren de jeugdleden verantwoordelijk voor het verspreiden van het clubblad. ,,Wekelijks kwam de Hockey Talky uit met verslagen, bestuursberichten en wedstrijdschema’s. Het blad werd op maandagavond samengesteld en vervolgens rondgebracht door de jeugdleden. Ja, dat waren hele andere tijden aangezien het later digitaal ging’’, vertelt Ellen met nostalgische gevoelens.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Opening van het oude clubhuis. - Archief VMHC Spitsbergen

Dat Ellen in 2007 tijdens het 25-jarige jubileum benoemd werd tot erelid, was erg speciaal voor haar. ,,Ik was erg verrast en vereerd omdat oprichter Ger Wegener tot dan het enige erelid was’’, geeft Ellen aan die in 2005 als bestuurssecretaris mede verantwoordelijk was voor het nieuwe ledensysteem.

VOORUITGANG Ze denkt met veel plezier terug aan de opening van het tweede kunstgrasveld in 2005. ,,Nadat in 1989 het eerste kunstgrasveld gelegd werd, stond het tweede kunstgrasveld symbool voor de vooruitgang van de club, iedereen was er onwijs trots op’’, stipt Ellen aan.

Oud-lid Gerard Evers herinnert de opening van het eerste kunstgras in 1989 nog goed. ,,We hadden ongeveer 175 leden en mede door de financiële ondersteuning van de bond, de gemeente én de leden kon het velden worden gerealiseerd”, aldus Gerard die later coach was van meerdere teams.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het MD1-team uit 2017 dat naar het hoogste niveau van Nederland promoveerde. - Archief VMHC Spitsbergen

MAN-VROUW VERDELING Met 20 juniorenteams (17 meisjes, 3 jongens), 11 senioren-teams (7 dames en 4 heren teams), aangevuld met een aantal G-hockey spelers, Funkey’s (4-5 jarigen) en Froggies (5-6 jarigen) heeft de club 550 leden. Ellen ziet een opmerkelijke trend bij de hockeymannen. ,,In de succesperiode van het Nederlandse mannenteam, hadden we ook meer mannelijke hockeyers. Hopelijk krijgt het Nederlandse team snel weer succes, gezien de huidige man-vrouw verdeling’’, zegt ze gekscherend.

VOORZITTER De aanstelling van voorzitter Marieke Roorda-Guitink is een andere belangrijk moment voor de vereniging volgens Ellen. De enthousiaste en doortastende Marieke begon drie jaar geleden als voorzitter van de club. Samen met andere betrokkenen uit de vereniging is ze opgestaan om de club weer draaiende te krijgen. ,,We beseffen nu meer dan ooit hoe belangrijk een aantal mensen voor de continuïteit van de club zijn. Het was een uitdagende coronaperiode maar we hebben mooie stappen gezet’’, vertelt Marieke.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Veteranen en veterinnen in 1986. - Archief VMHC Spitsbergen

RANDVOORWAARDEN Volgens Marieke was het voor de toekomst van de club noodzakelijk om de randvoorwaarden op orde te krijgen. ,,Om sportieve successen te behalen, is het van belang dat alles achter de schermen in orde is. Een belangrijk onderdeel daarvan is de financiële huishouding, anders kunnen er ook geen evenementen en toernooien georganiseerd worden. De basis is gelegd voor een goede verenigingsstructuur met alle commissies en daar mogen we trots op zijn’’, aldus de aftredend voorzitter die genoot van het geslaagde herfsthockeykamp. Marieke benadrukt dat de vrijwillige inzet van leden onmisbaar is en als zeer waardevol beschouwd wordt.

CONTINUÏTEIT Aanstaande maandag wordt er bij goedkeuring van de ALV een nieuwe voorzitter aangesteld. Marieke blijft tot 1 januari verbonden aan de club om te zorgen voor een warme overdracht. Ze heeft vertrouwen in de continuïteit van de club, al ziet ze ook uitdagingen. ,,Ik ben trots op wat er de afgelopen jaren is gerealiseerd. We staan weer in de positieve cijfers en er gaan veel dingen goed en dat komt door de vaste ledenkern die tomeloze inzet toont. De komende jaren ligt de focus op het verbeteren van de communicatie én op het verbeteren van de teamprestaties. Ik hoop dat andere leden ook beseffen dat de club gedragen wordt door vrijwilligers, zonder hen kunnen we niet bestaan. Het gaat heel interessant worden hoe dat opgepakt gaat worden door leden die nog geen extra stapje zetten’’, sluit Marieke af.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Hockeyjeugd in 2014. - Archief VMHC Spitsbergen

HISTORISCHE HOOGTEPUNTEN De glorietijden waren in de jaren 2006/2007 met Gerard Evers als coach. Met twee behaalde promoties op rij werd er in de top van de tweede klasse gespeeld. Het team met speelsters zoals Sanne Pen, Hazel Egan, de zusjes Verschuur en Anne Venes behoort tot de meest succesvolle in de clubgeschiedenis, Gerard blijft bescheiden. ,,Het waren hele mooie tijden met de talentvolle dames. Er zat zoveel kwaliteit in de selectie, het was heel erg plezierig om met hen samen te werken’’, aldus de coach die naar continuïteit streefde in de club en veel had aan Gizella van de Pest als teammanager.

Gerard denk terug aan een bijzondere wedstrijd. ,,De met 10-0 gewonnen wedstrijd tegen Haaskamp, stond symbool voor het gehele seizoen, alles klopte dat seizoen, het was een mooie tijd’’, herinnert Gerard zich die eind jaren ’80 ook met de veteranen promoveerde naar de landelijk hoofdklasse. ,,Bij de veteranen hadden we een onwijs leuk team met mannen zoals Jos Oude Luttikhuis, Diederik Leusink, Roel van Seijen, Pieter Brouwers en Robert van Huussen.’’

(de tekst gaat onder de foto verder)


Gerard Evers, rechts, met het meest succesvolle dames 1 team uit de geschiedenis. - Archief VMHC Spitsbergen

LUSTRUMWEEKEND ACTIVITEITEN Komende vrijdag is er voor de jongste jeugd een feestmiddag en ‘s avonds voor de jongste junioren is de Spitsdisco. Die avond speelt dames 1 ook in de Silver Cup. Op zaterdag is er voor de ouders van de leden én voor andere belangstellenden een lustrumborrel en wordt een oldskool hockeyfeest gehouden. 

Het feestelijke weekend wordt op zondag afgesloten voor alle senioren, oud leden, sponsoren, vrijwilligers en andere belangstellenden door het glas te heffen op het lustrum en een ouderwetse zondagmiddag met elkaar te herbeleven. Oprichter Ger Wegener en een aantal andere prominente oud-leden zijn hierbij aanwezig.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 1 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 15 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 17 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 17 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 18 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 21 uur geleden
Afbeelding
The Dance Center behaalt mooie resultaten op tweede wedstrijd: ‘We zijn super trots’ 23 uur geleden