Afbeelding
Ted Walker

Binnensport ziet sportdeelname slinken en vraagt perspectief

Corona

VEENENDAAL (ANP) Meer dan dertig binnensportbonden en belangenorganisaties vragen een duidelijk perspectief van de regering voor de zes miljoen mensen die door de coronamaatregelen nog altijd niet kunnen sporten in sporthallen en -zalen. In een gezamenlijke brief doen ze een dringende oproep aan het (demissionaire) kabinet en de Tweede Kamer om bij een volgend keuzemoment meer oog te hebben voor ,,de helft van sportend Nederland die nu noodgedwongen inactief is”.

Tot op heden is alleen buiten sporten toegestaan. Sinds gisteren geldt weer een kleine verruiming. Nu mogen ook mensen vanaf 27 jaar in groepjes van maximaal vier in de buitenlucht sporten, op 1,5 meter en georganiseerd op een sportaccommodatie.

STERKE TERUGLOOP Voor de binnensportbonden biedt dat geen soelaas. Zij presenteren in hun oproep zorgwekkende cijfers over de sportbeoefening, met name onder kinderen. ,,Van de zes miljoen mensen die in januari 2020 nog actief hun sport beoefenden, was in januari 2021 nog slechts een derde over”, aldus de bonden in hun brandbrief. ,,Zeker vier miljoen binnensporters missen daardoor de mogelijkheid om met hun sport geluk, plezier en ontspanning te vinden. Deze groep heeft ook nauwelijks de gelegenheid om aan hun sterk afgenomen mentale en lichamelijke gezondheid te werken.”

KINDEREN EN JONGEREN De daling is het grootst is onder kinderen en jongeren. ,,En dat terwijl vitaliteit en weerbaarheid juist nu nodig zijn om uit de crisis te komen”, schrijven de verenigde bonden. ,,Op dit moment sport nog maar de helft van de jeugd minimaal één keer per week, terwijl we in Nederland eraan gewend waren dat tachtig procent van deze leeftijdsgroep wekelijks actief aan sport doet. Ruim één miljoen kinderen tot 18 jaar sport hiermee niet of veel minder”, aldus de bonden en belangenbehartigers in hun brief aan premier Rutte, minister De Jonge (Volksgezondheid), minister Van Ark (Sport) en de Tweede Kamer.

ERNSTIG Sportkoepel NOC*NSF steunt de oproep. ,,Zeker driekwart van de kinderen was begin vorig jaar nog actief aan het sporten, nu geldt dat nog maar voor net iets meer dan de helft. Dit is historisch laag”, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen. ,,Een grote groep kinderen sport nu al bijna een jaar helemaal niet meer. Met name de sluiting van alle binnensportaccommodaties is daar een belangrijke oorzaak van. De gevolgen zijn ernstig. De weerbaarheid, gezondheid en vitaliteit van de samenleving staan op het spel. Daarom is het zo belangrijk dat de binnensporten ook weer aan de gang kunnen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02