Afbeelding
NOS

Zwemmen en groepslessen in sportschool mogen weer, maar nog geen amateursport

Corona

VEENENDAAL Zorgminister Hugo de Jonge roept Nederlanders op gezond te leven, om een betere weerstand op te bouwen. Op die manier zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus. Hij zei tijdens de persconferentie dat het al zou helpen als mensen dagelijks een half uurtje wandelen. ,,Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter”, aldus De Jonge.

Amateursporten worden voorlopig echter nog niet hervat en ouders zijn ook nog niet welkom langs de lijn bij sportende kinderen. Zwembaden gaan wel weer open, groepslessen bij sportscholen mogen weer én dubbelen op de tennisbaan, mits aan de geldende restricties zoals reserveren vooraf, de anderhalve meter afstand en maximaal dertig personen tegelijk in één ruimte gehoor wordt gegeven.

Het gaat volgens de premier goed met de coronacijfers, maar er is wel ruimte voor verbetering in bijvoorbeeld de supermarkt en op het gebied van thuiswerken. Ook het gedrag in andere winkels en achter de voordeur moet beter, aldus Rutte. 

De strengste coronamaatregelen die twee weken geleden van kracht werden, verlopen in de nacht van woensdag op donderdag. De gedeeltelijke lockdown van vorige maand blijft wel voorlopig van kracht.

ONTSPANNING De horeca blijft daarom nog wel dicht, maar musea, theaters, bibliotheken, bioscopen, pretparken, dierentuinen en zwembaden mogen weer open. Thuis mogen maximaal drie (volwassen) gasten mogen worden ontvangen. De groepsgrootte buiten wordt weer vier (at was de afgelopen veertien dagen twee personen) en zowel Sinterklaas als Kerstmis moet in kleine kring worden gevierd. 

Tot zeker half januari zullen strenge maatregelen van kracht moeten blijven, verwacht minister Hugo de Jonge. Maar half december zal worden gekeken of een lichte verruiming van alle restricties kan plaatsvinden, waaronder een gedeeltelijke opening van de horeca.

TESTEN Mensen die erachter komen dat ze in contact met een besmet persoon zijn geweest, kunnen zich vanaf 1 december laten testen, ook als ze geen klachten hebben, meldde De Jonge. Na een bericht van de corona-app CoronaMelder of het bron- en contactonderzoek is testen zonder corona-symptomen mogelijk.

Dat gebeurt na vijf dagen na het contact. Als de test negatief is, hoef je daarna niet meer in quarantaine, zegt hij. Nu moet je na contact nog tien dagen in quarantaine, en kan je je zonder klachten niet laten testen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 3 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 4 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 5 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 5 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 10 uur geleden
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 25 apr, 16:21