Foto Pexels
Foto Pexels

Tips en trucs voor schaatsen voor beginners

Partnercontent

Wil je voor het eerst gaan schaatsen met je vrienden? Het is heel leuk en spannend. Misschien voel je je een beetje nerveus, omdat het je eerste schaats ervaring is. Als beginner kun je wat moeite hebben om op ijs te stappen. Dus voordat je de schaatsspullen in je rugtas stopt, moet je je voorbereiden en leren schaatsen. Op deze manier ben je klaar om op ijs te schaatsen zonder geblesseerd te raken. Dus, wat zijn de voorbereidingen en tips voor het schaatsen? Hieronder zie je de korte uitleg.

De juiste kleding en veiligheidsuitrusting dragen

Wat doe je in je schooltas voordat je gaat schaatsen? Je moet kleding meenemen die je warmte, veiligheid en comfort kan bieden. Wat moet je niet dragen als je gaat schaatsen? Ten eerste moet je geen dikke sokken dragen. Dikke sokken zijn niet ademend en beperken de bewegingsvrijheid. Dan moet je een aantal lagen kleding dragen. Je mag geen spijkerbroek dragen, omdat deze gemakkelijk nat kan worden en niet comfortabel zit. Vervolgens moet je beschermende kleding dragen, zoals een helm, handschoenen, kniebeschermers, polsbeschermers en een veiligheidsbril.

De schaatsen kiezen

Omdat het je eerste schaatservaring is, moet je de juiste schaats kiezen. Je kunt kiezen voor kunstschaatsen of hockeyschaatsen. Voor de beginner zijn kunstschaatsen gemakkelijker te dragen omdat ze langere bladen hebben. Vervolgens moet je de juiste maat schaatsen dragen. Je moet er dus voor zorgen dat de schaatsen niet te klein of te groot zijn. Als de schaatsen te klein zijn, krijg je pijn aan je voeten. Als je te kleine schaatsen draagt denk je erover om ze zo snel mogelijk weer uit te trekken. Als de schaatsen te groot zijn, kunnen ze het blessurerisico vergroten. Zorg er na het kiezen van de schaatsen voor dat je al je benodigdheden in een Kapten and Son rugzak meeneemt.

Opwarmen

Voordat je begint met schaatsen, moet je opwarmen. Een goede warming-up kan het blessurerisico verkleinen. Zorg ervoor dat je je benen, nek en schouders strekt. Vervolgens moet je diep ademhalen om je meer ontspannen te maken. Het is slim om in de buurt van de slagboom blijven. Het zal je een veiliger gevoel geven. Wanneer je gaat vallen, kun je je opvangen aan de barrière. 

Hoe begin je met schaatsen

Wanneer je je lichaam in evenwicht kunt brengen, kun je je lichaamsgewicht gebruiken om je momentum te geven om vooruit te komen. Als je het moeilijk vindt om te doen, kun je proberen te lopen als een pinguïn. Je moet niet naar beneden kijken. Houd de kin omhoog en kijk vooruit. Als je naar beneden kijkt, kun je je controle en evenwicht verliezen. Als je stabiel wilt zijn, kun je je knieën buigen. Wanneer je het zwaartepunt verlaagt, krijg je meer balans. Als laatste moet je leren stoppen om gevaar van jezelf en andere te vermijden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 13 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 24 apr, 20:45
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02