Afbeelding
Foto door form PxHere

Up and running na een blessure

Partnercontent

Iedere sporter loopt er in zijn leven wel een keer tegenaan: een vervelende blessure. Helaas verdwijnen niet alle blessures vanzelf. Soms zit er niets anders op dan je te laten opereren. Maar hoe zorg je ervoor dat je na je operatie het sporten weer snel kunt oppakken? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.  

Fit je operatie in

Iedereen weet dat als je fit bent, je bent kans op blessures hebt. Maar wist je ook dat het belangrijk is om tot de operatie zoveel mogelijk te blijven sporten? Met een goede conditie herstel je sneller van bijvoorbeeld een heupoperatie. Bewegen kan zelfs nog tot het moment dat je geopereerd wordt. Begin de dag van je operatie met een goede wandeling! Zo krijg je voldoende beweging in de benen en ben je sneller weer de oude.

Luister naar de dokter

Misschien is het een open deur, maar luister naar het advies van de arts. Hij weet het beste wat jij wel en niet mag tijdens je herstel. Luister dus ook als hij je medicijnen voorschrijft en houd je aan dit voorschrift. De medicijnen die je krijgt spelen namelijk een cruciale rol bij het herstel na een operatie. Let erop dat je je medicijnen op de voorgeschreven tijd inneemt. Alleen dan werken ze optimaal.

Blijf goed eten

Waarschijnlijk heb je na je operatie een tijdje geen trek. In het begin komt dit door de narcose en daarna door de pijn. Bovendien verbruikt je lichaam minder energie omdat je minder beweegt. Toch is het belangrijk om goed te (blijven) eten. Je lichaam heeft de bouwstoffen nodig voor een goed herstel! Deze bouwstoffen krijg je door voldoende eiwitten te eten. Deze vind je in vlees, vis, kip, eieren, melkproducten, noten en peulvruchten.

Pak voldoende slaap

Na een zware operatie, bijvoorbeeld een knieoperatie, is een goede nachtrust belangrijk. Dit begint al in het ziekenhuis. De ziekenhuisgeluiden kunnen je slaap op een negatieve manier beïnvloeden. Zorg daarom voor goede oordopjes en een oogmasker, zodat het lijkt alsof je thuis bent. Als je eenmaal echt thuis bent, moet je ernaar streven om iedere nacht 8 uur te slapen. Onze tip: Zorg dat je slaapkamer goed donker en niet te warm is.

Wacht niet met bewegen

Je wilt zo snel mogelijk weer sporten. Helaas, je moet nog even geduld hebben. Beetje bij beetje kun je zo je favoriete sport weer uitoefenen, maar het is belangrijk dat je het langzaam opbouwt. Begin na de operatie al met wat kleine rek- en strekoefeningen en houd je aan het schema van de arts of fysio. Op die manier ben je binnen de kortste keren weer up and running!  

advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten'
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving'
advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels 12 uur geleden
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten' 27 sep., 09:30
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving' 27 sep., 08:30
Afbeelding
Nationale korfbalteams Duitsland spelen opnieuw oefenwedstrijden bij SKF 26 sep., 15:28
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 39 26 sep., 07:23
Afbeelding
Actie ZVC Veenendaal voor Marokko brengt 2500 euro op 25 sep., 20:09
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 25 sep., 18:45