Afbeelding
RegiosportVeenendaal.nl

Tweede Kamerverkiezingen: Wat zeggen de politieke partijen over sport en bewegen?

Overig

VEENENDAAL Morgen mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De campagne is in volle gang en met een ultieme eindsprint proberen de partijen nog de overtuiging van de stemmers te winnen in de hoop morgen maar zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Heb jij je keuze al gemaakt?

Bestaanszekerheid, immigratie, wonen en het milieu, het zijn de grote thema’s die in de diverse debatten behandeld worden. Maar wat vinden de diverse partijen van sport en bewegen, wat zijn de plannen per partij? Van de 26 partijen die aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen, hebben 21 partijen ideeën over sport- en beweegbeleid in hun verkiezingsprogramma opgenomen. Onder andere het Kenniscentrum voor Sport en Bewegen zet het op een rijtje, en datzelfde deed Eric Spithoven.

GROTE MAATSCHAPPELIJKE WAARDE

,,Ruim 52 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder doet één keer per week of vaker aan sport. Dat komt neer op ruim 8 miljoen mensen. Sport heeft op die manier een grote maatschappelijke waarde”, zegt Eric Spithoven. De operationeel manager van zwembond KNZB heeft van de zeventien grootste politieke partijen de verkiezingsprogramma’s doorgenomen op het onderwerp sport.

MINDER AANDACHT

,,Mijn gevoel zegt dat sport minder aandacht krijgt dan bij de vorige verkiezingen. Op 3 oktober meldde Trouw al dat er in de partijprogramma’s amper aandacht is voor sport. Ook als je de Stemwijzer invult, krijg je er nul vragen over. Nul!”

,,Mogelijk was er bij de vorige verkiezingen meer aandacht voor sport omdat we net uit de coronaperiode kwamen”, vervolgt Spithoven. ,,Maar misschien ook omdat er nu andere grote actuele vraagstukken zijn. Zoals de noodzaak tot bezuinigen, terwijl uitgaven aan sport en bewegen eigenlijk als investering gezien moet worden.” 

BELANGRIJKER DAN OOIT

Het belang van sport werd onlangs door NOC*NSF nog eens benoemd in de oproep ‘Sport gaat niet vanzelf. Politiek, kom in beweging!’. Een belang dat Spithoven onderschrijft: ,,Sport is belangrijk voor een sterk en vitaal Nederland. Sport maakt ons fysiek en mentaal gezond. Sport laat zorgkosten dalen. Sport brengt ons samen. Sport maakt ons trots op de prestaties van onze (top)sporters. Sport is belangrijker dan ooit in een samenleving waar niet iedereen gelijke kansen heeft en verschillen steeds groter worden. En waar onze leefomgeving en gezondheid steeds meer onder druk staan.”

CONCLUSIES

Spithoven concludeert dat ,,bij vier partijen (PVV, SGP, 50PLUS en BIJ1) het woord sport totaal niet voorkomt in het partijprogramma. Ook bij FVD speelt sport een verwaarloosbare rol. FVD zegt in het onderwijs de nadruk te willen leggen op rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde en sport, maar hoe daar invulling aan te geven blijft volledig achterwege.”

,,Daartegenover zijn er vijf partijen (D66, Volt, BBB, VVD en JA21) met een aparte paragraaf over sport en/of bewegen. D66 is het meest ambitieus en heeft een elfpuntenplan opgesteld. Volt zet er fors meer op in dan twee jaar geleden bij de vorige verkiezingen. Bij de VVD is sport – ondanks de aparte paragraaf – afgeschaald. De overige partijen (ChristenUnie, GroenLinks/PvdA, Partij voor de Dieren, NSC, CDA, SP en BVNL) hebben geen aparte sportparagraaf, maar besteden er wel een alinea of een paar regels aan. In veel programma’s wordt de link tussen sport, bewegen en gezondheid wel gelegd. Een ander gemeenschappelijk punt is de noodzaak om een gezonde leefstijl op scholen te bevorderen. Sport in het basisonderwijs, met name zwemles, wordt over een breed front belangrijk gevonden. Dat geldt ook voor de aanpak van racisme en discriminatie op sportvelden.”

Spithoven zet voor de vijf partijen met een aparte paragraaf over sport nog even de hoofdlijnen op een rijtje. Wil je daar meer over lezen, klik dan hier.

PARTIJVDSPORT

Er is één partij die zich volledig inzet voor het belang van sport, bewegen en gezonde leefstijl voor alle Nederlanders en een gezonde samenleving als uitgangspunt neemt: PartijvdSport is ook een partij die meedoet aan de verkiezingen. ,,We willen sport gratis toegankelijk maken voor jongeren tot 21 jaar en hen aanmoedigen om naar school te fietsen of te lopen”, meldt de partij onder meer. Wil je meer weten over deze partij, kijk dan op www.partijvdsport.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 3 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 8 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00