Afbeelding
Sportservice Veenendaal

Grote plannen met skatepark Veenendaal: ‘Het is onze grootste wens’

Overig

VEENENDAAL De skatebaan in het Stadspark in Veenendaal is hard aan vervanging toe. Een speciaal daarvoor in het leven geroepen Stichting Skatepark Veenendaal heeft daarvoor grote plannen. Om die werkelijkheid te laten worden, is er een crowdfundingsactie opgestart.

door Eip Janssen

,,Onze grootste wens is de skatebaan in het Stadspark een geheel ander aanzicht te geven”, opent Veenendaler Jos van Rooijen. ,,Wij zijn al een aantal jaren, vanaf 2018, bezig met de gemeente om een nieuw skatepark te realiseren. Inmiddels is daarvoor een stichting gestart en de initiatiefnemers zijn aardig op weg naar ons nieuwe skatepark.”

In goed overleg met Sportservice Veenendaal en de gemeente Veenendaal is gekeken naar de mogelijkheden en is er contact gekomen met een goede skatepark bouwer die het betonnen skatepark aanlegt (SkateOn).

OLYMPISCH De huidige skatebaan van Veenendaal is in het jaar 2006 geopend en in de loop der jaren wat uitgebreid. Het toenmalige college dacht eerst nog dat de skatesport geen lang leven gegund zou zijn. ‘Dat waait wel over’, was een gedachte. Maar die gedachte werd snel als achterhaald beschouwd, skateboarden is op de Olympische Spelen van Tokio zelfs voor het eerst olympisch. 

VALPARTIJEN De baan toegedicht aan jongeren die snel de belangstelling zouden verliezen werd een plek waar menigeen lang gebruik van zou maken. ,,Een blijvertje dat nu aan vernieuwing toe is”, geeft Jos van Rooijen aan. De 31-jarige Veenendaler is één van de initiatiefnemers die al eerder aan de bel trok. ,,De huidige skatevoorziening is technisch en economisch bijna onbruikbaar. Als je je ogen de kost geeft zie je allerlei gebreken. De huidige versleten baan is nog van asfalt en vol scheuren. Daar blijf je met de skates insteken met als gevolg valpartijen en diverse schaafwonden. Renovatie van de versleten baan is echt noodzakelijk”, zegt Van Rooijen.

Renovatie van de versleten baan is echt noodzakelijk

ACTIES De eerste signalen dat er gerenoveerd moest worden werden al in 2016 en 2017 afgegeven. ,,Er is volop actiegevoerd voor een vernieuwing. Die liepen uiteen van demonstraties op het plein voor het gemeentehuis tot het verzamelen van handtekeningen”, vervolgt Van Rooijen. ,,Wij hebben ons verenigd in de Stichting Skatepark Veenendaal en contact gelegd en gehouden met de gemeente, Sportservice Veenendaal en de beoogde bouwer van het nieuwe skatepark. Niet alleen voor mij of mijn echtgenote maar voor alle skateliefhebbers die Veenendaal rijk is. En dat zijn er echt veel.”

BETON Samen met de bouwer SkateOn zijn de wensen voor het nieuwe park doorgenomen en aan de hand daarvan is een ontwerp gemaakt. Het nieuwe skatepark komt op de huidige locatie en zal dezelfde vierkante meters hebben als het huidige park. Moderne skateparken zijn van gestort beton, ter plaatse gevormd vrijwel altijd in een bekisting. Daardoor kan een mooi skatelandschap gecreëerd worden, geschikt voor alle niveaus. Beton gaat zeer lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Een dergelijke baan was ook de grote wens van de Stichting Skatepark.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het ontwerp van de nieuwe skatebaan in het Stadspark. - Sportservice Veenendaal

CROWDFUNDING ,,De gemeente heeft een bedrag van 150.000 euro gereserveerd voor het nieuwe skatepark. Alleen is dit nog niet genoeg om de plannen te kunnen realiseren. De totaalkosten voor de aanleg liggen daarboven en dus zijn wij opzoek naar mensen of zaken die ons budget kunnen vergroten. Samen met Sportservice is aantal fondsen aangeschreven en zijn wij aan het kijken hoe we dit voor elkaar gaan krijgen. De initiatiefnemers achter dit project zijn zelf ook nog een crowfunding gestart. Klik hier voor meer informatie over de actie of om te doneren.

Met dit nieuwe skatepark creëren wij een locatie die veilig is voor jong en oud

HANDEN UIT DE MOUWEN ,,Wij hopen daarmee het ontbrekende bedrag bij elkaar te krijgen. Maar wij doen meer. Om op de kosten te besparen wil een groep skateboarders de handen zeker uit de mouw steken. Wij zorgen dat het oude skatepark gedemonteerd en afgevoerd gaat worden. Dit wordt als oud ijzer ingeleverd en dit bedrag wordt uiteraard toegevoegd aan de bijdrage voor het nieuwe park. Ook gaan wij helpen met de bouw van het nieuwe park en zorgen ‘s nachts voor de betonwachters. Waarom betonwachters? Bij de aanleg door de bouwers wordt beton gestort. Met beveiliging wil het bedrijf voorkomen dat de pas aangelegde baan wordt beschadigd. Om die kosten te besparen willen wij als ‘betonwachter’ optreden. Op deze manier willen we niet alleen geld inzamelen maar ook besparen zodat het welverdiende betonnen skatepark een keer waarheid gaat worden”, gaat Van Rooijen verder.

VEILIGHEID Hij stipt aan dat skateboarden en steppen enorm populair aan het worden is en de skate community blijft groeien. ,,Ook willen wij in het nieuwe skatepark skatelessen en wedstrijden gaan organiseren. Met dit nieuwe skatepark creëren wij een locatie die veilig is voor jong en oud waarbij zij fantastische Urban Sports kunnen beoefenen. Urban sport is een verzamelnaam voor sport- en beweegactiviteiten waarbij je je vaardigheden laat zien in de bebouwde omgeving. Denk aan het springen van gebouw tot gebouw. Of het uitvoeren van trucs met een skateboard, fiets of step.”

Jos van Rooijen hoopt en rekent erop dat de Veenendalers het initiatief omarmen. ,,Het plan is om in oktober 2021 te starten met de aanleg van het nieuwe skatepark. Dit initiatief moet ten behoeve van de Veenendaalse sporters echt een succes worden. Wij roepen iedereen die enthousiast is voor deze nieuwe skatebaan te realiseren op ons te helpen. Help ons verder om op korte termijn geld in te zamelen? Help ons en doneer, elke euro telt”, sluit Van Rooijen gedecideerd af.

Het ontwerp van de nieuwe skatebaan in het Stadspark.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 3 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 8 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00