Afbeelding
Screenshot Sporza

Van Baarle soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

Wielrennen

VEENENDAAL (ANP) Dylan van Baarle heeft woensdag na een lange solo de Belgische wielerkoers Dwars door Vlaanderen gewonnen. De oud-inwoner van Veenendaal van Ineos-Grenadiers kwam na 184 kilometer alleen aan in Waregem. Op zo’n 25 seconden sprintte de Fransman Christophe Laporte naar de tweede plaats, net voor de Belg Tim Merlier.

Van Baarle was op 50 kilometer voor de streep ten aanval getrokken en hield vrijwel continu een voorsprong van rond de halve minuut op een eerste groep achtervolgers. ,,Ik had gehoopt dat er renners zouden aansluiten, maar dat gebeurde niet. Ik kon alleen nog maar denken: karren maar, karren maar. Ik ben zo blij dat ik het gehaald heb”, zei Van Baarle bij Sporza. 

Het was de vijfde overwinning voor de 28-jarige wielrenner. ,,Een semi-klassieker winnen is super speciaal. Dit was ook de eerste waar ik een keer op het podium stond.” Eerder won hij onder meer in 2019 een rit in het Critérium du Dauphiné. In de Ronde van Vlaanderen eindigde hij tot nu toe drie keer in de top tien. ,,Deze overwinning komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen.”

In Dwars door Vlaanderen werd hij de opvolger van Mathieu van der Poel, die de editie van 2019 won. Vorig jaar ging de koers vanwege de coronapandemie niet door.

NIET GEPLAND Kort voor de Taaienberg, een van de zwaardere hindernissen onderweg op 55 kilometer voor de finish, zorgde een val van onder anderen Matteo Trentin voor een breuk in het peloton. De klim zelf zorgde voor nog meer verschillen. Er reden opeens verschillende groepjes, uit de eerste ontsnapte Van Baarle op de klim Berg ten Houte. Het was het begin van een niet geplande solo. Te ver, maar omdat niemand aansloot onvermijdelijk.

Achter hem veranderde de groep een aantal malen van samenstelling: de Belgen Tim Wellens en Greg Van Avermaet waren actief. Mathieu van der Poel liet zich even zien, maar liet zich terugzakken om zijn ploegmaat Merlier kansrijk te maken voor een eventuele massasprint.

Van Baarle had met nog 25 kilometer te gaan nog altijd een halve minuut voorsprong op zijn belagers. De Belg Jasper Stuyven en Van Avermaet deden op de helling van de Holstraat nog een poging. Maar de samenwerking haperde en Van Baarle profiteerde door weer uit te lopen naar een marge van bijna 40 seconden. Zijn tijdritkwaliteiten - hij was Nederlands kampioen in 2018 - hielpen hem door de laatste kilometers naar Waregem.

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 3 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 5 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 9 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 12 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 15 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 17 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23