Wielrenner Lennard Hofstede (tweede van links) bij de familie Van Manen.
Wielrenner Lennard Hofstede (tweede van links) bij de familie Van Manen. Privebezit Andre van Manen

Lennard Hofstede zit na de Vuelta op een roze wolk: ‘Maar het is ook anders geweest’

Wielrennen

VEENENDAAL De roze wolk waar wielrenner Lennard Hofstede na het winnen van de Vuelta op zit, bevalt hem maar al te goed. Nu het seizoen officieel is afgelopen is er voor de inwoner van Veenendaal tijd om rust te pakken en het hectische jaar een plekje te geven. Want eerlijk is eerlijk; de Vuelta was de kers op de taart na een periode vol worstelingen. RegiosportVeenendaal blikt terug met de man die zich dit seizoen nog meer op de wielerkaart reed. 

door Jeroen van der Veer

De afgelopen dagen waren heerlijk, moet Hofstede bekennen. Na een jaar vol opmerkelijke gebeurtenissen trok hij zich veilig terug in zijn Veenendaalse woning en was hij weer even de inwoner van het dorp in plaats van de renner die met zijn team Jumbo-Visma de Vuelta op zijn naam schreef. Het was een bijzonder jaar waarin hij zich niet alleen als renner ontwikkelde, maar ook als mens.

VERTROUWEN ,,Ik ben diep gegaan, ja”, is de 25-jarige maar direct eerlijk. ,,Tijdens de Vuelta van vorig jaar viel ik op de eerste dag en was het vertrouwen bij mij weg. Ondanks alle omstandigheden reed ik een goede ronde, maar toen was ik wel blij dat het seizoen voorbij was. Hoe dat komt? Ik heb geen idee; mogelijk komt dit omdat ik altijd twijfelde. Aan alles, maar ook vooral aan mijzelf.”

Die twijfels zorgden ervoor dat Hofstede niet altijd even lekker op de fiets zat. Als kleine jongen was zijn droom al om grote wedstrijden te rijden en nu dat werkelijkheid is, kon de wielrenner van Jumbo-Visma niet van het moment genieten. ,,Al die jaren als prof vertrouwde ik niet echt op mijzelf. Dat besef kwam na de Vuelta van vorig jaar en ik ben ermee aan de slag gegaan.”

MEDITEREN Hij sprak met coaches en het belangrijkste; Hofstede ging zich meer focussen op het mediteren. Juist die momenten –helemaal alleen en afgezonderd van de rest- brachten hem op het juiste spoor. ,,Mijn lichaam was altijd goed en fysiek mankeerde ik niets, maar in mijn hoofd moest het beter. Ik pakte het mediteren weer op en doe dat dagelijks veertig tot zestig minuten. Het geeft mij enorm veel rust; niet alleen op de fiets, maar in mijn hele leven.”

Ik ben nog maar 25 jaar hé… mijn beste jaren moeten nog komen en zo voelt dat ookCORONA-BREEK Zelfs de corona-crisis kreeg Hofstede niet van de wijs, al waren het ook voor hem lastige tijden. Terwijl hij met zijn team in Spanje op trainingskamp was, moest hij per direct terugkeren naar Nederland. ,,Daar hoorden we al dat er een wedstrijd was afgelast en opeens bleek alles op slot te gaan. Een week lang had ik het daar moeilijk mee, maar het bracht mij gek genoeg ook rust. Normaal leef ik van wedstrijd naar wedstrijd en nu zat ik thuis, kon vrijwel niets en had daardoor tijd om na te denken. Het klinkt misschien gek: maar die corona-breek heeft mij goed gedaan.”

OPTIMAAL GENOTEN Nadat de seinen weer op groen stonden, bereidde Jumbo-Visma zich voor op de Vuelta. Ondanks dat er verscherpte maatregelen waren, maakte Hofstede zich niet druk. Sterker nog; hij vond het eigenlijk wel lekker. ,,Natuurlijk merk je de chaos rondom de grote wedstrijden heen. Ik bedoel; het publiek maakt wedstrijden nóg mooier. Maar nu zaten we in een bubbel met ons team en dat was heel intiem. Het enige ‘nadeel’ waren de vele corona-testen”, zegt Hofstede lachend.

Nu zaten we in een bubbel met ons team en dat was heel intiem. Het enige ‘nadeel’ waren de vele corona-testenDoordat deze altijd negatief waren, kon Jumbo-Visma zich volledig geven tijden de Vuelta in Spanje. De grote wedstrijd verliep volgens wens en kopman Primoz Roglic pakte de winst voor de ploeg waarin de Veenendaler zit. ,,Het ging boven verwachting goed. Als team hebben we een topprestatie geleverd en ikzelf kan ook terugkijken op een mooie wedstrijd. Ja…het voelt misschien wel als een overwinning op mijzelf. Ik heb optimaal genoten, continu het besef gehad met wat voor moois we bezig waren en ik vond rust.”

FAMILIE VAN MANEN Eenmaal terug in Nederland trok hij zich terug in Veenendaal. In zo’n woonplaats is Hofstede een blij man en heeft hij veel aan de familie Van Manen. ,,Schitterende mensen”, glundert hij. ,,Hans en Joke ken ik al heel lang. Ik zie en spreek hen vrijwel dagelijks. Zo passen ze op mijn huis als ik in het buitenland ben. En hun zoon, André, is een van mijn beste vrienden. Die hoef ik maar te bellen en hij staat voor mij klaar. Toch vind ik iets anders belangrijker: bij hem ben ik Lennard in plaats van wielrenner. Hij zorgt ervoor dat ik met beide beentjes op de grond sta en houd mij vaak een spiegel voor. Daar ben ik hem dankbaar voor.”

Die spiegel is nodig, want meer dan ooit zullen ogen gericht zijn op Hofstede. De goede prestaties tijdens de Vuelta hebben ervoor gezorgd dat zijn naam nog groter is geworden. ,,Dat besef ik mij en dat is niet erg. Wat ik tijdens de Vuelta heb gepresteerd, moet de basis zijn. In toekomstige grote rondes wil ik een rol van betekenis spelen en ik ben ervan overtuigd dat het alleen maar beter kan gaan. Als ik de dingen blijf doen die ik nu doe, komt het helemaal goed. Ik ben nog maar 25 jaar hé… mijn beste jaren moeten nog komen en zo voelt dat ook.”

,,Ik voel mij beter dan ooit”, sluit de inwoner van Veenendaal tevreden af. ,,Ik kan genieten, ben tevreden met de ontwikkeling die ik doormaak en voel mij goed. Toch komt de vakantie, die ik nu heb tot 8 december, wel goed uit.  Want ik kan je zeggen; die roze wolk waar ik nu op zit, bevalt mij wel.”

Lennard Hofstede met Hans van ManenLennard Hofstede met Hans van Manen. 

advertentie
advertentie
ZVC Veenendaal verloor vrijdagavond bij Be'79 en moet vrezen voor degradatie uit de Eredivisie. (Hier op archieffoto tegen ZVV Ede)
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal loopt rood aan in Berkel-Enschot; 'We begonnen niet goed aan de wedstrijd' 1 uur geleden
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 15 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 17 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 20 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' gisteren
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 19 apr, 10:10
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 19 apr, 08:32