Tim de Weijer, Sander Berkenbosch en Piet Lentjes (vlnr), de drie nieuwelingen van VZC.
Tim de Weijer, Sander Berkenbosch en Piet Lentjes (vlnr), de drie nieuwelingen van VZC. Ted Walker

Veenendaalse waterpoloërs VZC met nieuwe aanwinsten richting start seizoen

Waterpolo

VEENENDAAL De waterpolomannen van VZC, uitkomend in de eerste divisie, beginnen aanstaande zaterdag aan de eerste bekerwedstrijd van het seizoen. Dat doet de ploeg uit Veenendaal met een drietal nieuwe spelers. Sander Berkenbosch kwam over van Polar Bears uit Ede, Piet Lentjes en Tim de Weijer van het in de tweede divisie uitkomende ENC uit Arnhem. Van die ploeg uit Arnhem is ook de nieuwe trainer Erik de Jong afkomstig. Hij neemt het stokje over van Marco Kunz die VZC het afgelopen seizoen onder zijn hoede had. 

De 18-jarige Piet Lentjes, die zijn derde studiejaar ingaat op de CIOS, geeft aan dat hij niet persé door zijn coach is meegenomen richting het Valleibad. ,,VZC had mij vorig jaar al benaderd maar toen heb ik de keuze gemaakt om nog een jaar bij ENC te blijven. Nu is de tijd er rijp voor.” Lentjes, afkomstig uit het Gelderse Elst, had ook de mogelijkheid om de eredivisie in te gaan maar kiest voor de weg der geleidelijkheid. ,,Ik heb vorig jaar al meegetraind bij VZC en werd dit seizoen onder meer gevraagd door Het Ravijn en UZSC. Nijverdal vond ik een beetje ver in combinatie met mijn studie en UZSC kwam laat. Toen had ik eigenlijk al mijn keuze gemaakt.” 

VAN JONGS AF AAN

Lentjes speelt vanaf zijn zevende jaar waterpolo. ,,Mijn vader speelde ook waterpolo dus als kleine jongen zat ik al aan de badrand. Ik heb nog een jaar gevoetbald bij Spero en aan wedstrijdzwemmen gedaan om mijn techniek te verbeteren, maar uiteindelijk gekozen voor het waterpolo.” Piet Lentjes doorliep alle jeugdteams bij ENC, debuteerde op 14-jarige leeftijd in het eerste team en speelde zelfs nog samen met zijn vader. ,,In het weekend speelde ik regelmatig drie wedstrijden, op zaterdag met heren 1 en 2 en zondag bij de jeugd in het regioteam. Met mijn vader heb ik nog samen in het tweede team gespeeld, werden we nog kampioen ook. Onbeschrijflijk.” 

BEWUSTE KEUZE VOOR VZC

De keuze voor VZC is een bewuste keuze van Piet Lentjes. ,,Het is een jonge ploeg. Een vriendenploeg die in het water alles op alles zet om te winnen. Het laatste jaar is het gaan kriebelen om hoger te spelen. VZC heeft een zwaar seizoen gehad, komend seizoen willen we zeker in het linkerrijtje meespelen”, geeft de rechtshandige Lentjes aan die meestal vanaf de linkerkant speelt. ,,Ik ben wel iemand die een schot kan leveren, snel en beweeglijk ben. Het is nu even mijn plekje vinden. Daar werkte het teamweekend al aan mee.” 

VZC had mij vorig jaar al benaderd maar toen heb ik de keuze gemaakt om nog een jaar bij ENC te blijven. Nu is de tijd er rijp voor

Lentjes werd daarbij vergezeld door oud-ploeggenoot Tim de Weijer die ook de overstap naar VZC heeft gemaakt. ,,Vanaf mijn vijftiende jaar heb ik in het eerste team van ENC gespeeld. Vorig jaar was er ook al contact met VZC en ook had ik gesprekken met Marco Kunz en Erik de Weerd. Toen wist ik wel dat Erik de Jong als trainer weg zou gaan bij ENC maar niet waar hij heen zou gaan. Ik heb na de gesprekken bij VZC voor mezelf de keuze al gemaakt”, geeft de inmiddels 20-jarige De Weijer aan. 

UITDAGING

Hij trainde ook bij Polar Bears in Ede mee, het goede gevoel bracht hem naar VZC. ,,Bij ENC had ik een basisplek en wist ik dat ik zou spelen. Ik wil alles eruit halen wat erin zit en ga de uitdaging op een beter niveau graag aan”, geeft de uit Arnhem afkomstige De Weijer aan. De student Sociologie maakte daar al eerder afspraken over bij de slagerij waar hij als bijbaan werkt. ,,De eigenaar speelt zelf ook bij ENC dus de afspraak had ik al dat ik op de zaterdag op tijd weg kan voor het waterpolo.” Nadat hij eerder als midvoor speelde, is hij de laatste jaren actief als midachter wat hem goed bevalt. 

PLEK ONDER DE LAT

Sander Berkenbosch is de derde nieuweling bij VZC. Hij neemt dit seizoen de plek onder de lat in bij de Veenendaalse formatie. De 19-jarige Edenaar, vorig seizoen met Jong Oranje nog uitkomend bij het Europees Jeugd Kampioenschap in Montenegro, komt over van Polar Bears uit Ede. ,,Ik heb de hele jeugdopleiding bij Polar Bears doorlopen en ook nog op de Academie gespeeld in Eindhoven”, geeft de in Den Bosch studerende Berkenbosch aan. 

Ik vind het mooi om onder Erik de Jong te trainen en te spelen. Van hem leer ik veel en kan ik nog veel meer leren

Zijn studie richting middenkader in de Bouw gaat hij combineren met het waterpolo in Veenendaal. ,,Het plan was om te blijven, maar er waren zoveel keepers dat ik deze stap heb gemaakt om te kunnen spelen. Ik vind het mooi om onder Erik de Jong te trainen en te spelen. Hij heeft jarenlang onder de lat gelegen bij Polar Bears, van hem leer ik veel en kan ik nog veel meer leren.”

EXTRA BAGAGE

De wedstrijden die hij vorig jaar met het Nederlands jeugdteam mocht spelen, hebben hem extra bagage gegeven. ,,Ik heb daar mixed feelings aan over gehouden. Goede wedstrijden afgelost met mindere wedstrijden. Met een wildcard zijn we alsnog toegelaten destijds tot de WJK in Roemenië. Daar heb ik niet alles gespeeld, het maakte de ervaring er niet minder op.” 

Berkenbosch wil nog graag de stap richting eredivisie maken, maar richt zich voorlopig op een goed seizoen met VZC in de eerste klasse. ,,Het is één van de jongste ploegen waar ik heb gespeeld. Een ploeg die voor elkaar wil vechten en daarnaast een leuke groep mensen. Echt een vriendenteam. Ik hoop dat we leuke dingen laten zien en een constant seizoen kunnen gaan draaien.” Dat wil hij zelf uiteraard ook. ,,Van Erik de Jong krijg ik tips hoe ik het beste kan inspelen op bepaalde situaties. Een stukje naar voren en hoe ik bij bepaalde situaties het beste kan reageren. Leerzaam en leuk. Ik heb er zin in”, aldus Berkenbosch. 

VER KOMEN IN BEKERTOERNOOI

VZC begint zaterdag officieel het seizoen met een thuiswedstrijd in de Man Meer Cup. ,,In het bekertoernooi willen wij ver gaan komen. Ik weet dat VZC daar door de jaren heen ook een aardige reputatie in heeft opgebouwd. Met ENC hebben wij in het bekertoernooi wel eens van VZC verloren met dubbele cijfers. Het niveauverschil tussen de tweede klasse en de eerste klasse is best groot”, geeft Piet Lentjes aan. 

Bij ENC wisten we dat we als tweedeklasser er na een paar rondes uitslagen, bij VZC zal dat juist anders zijn

De stap naar het allerhoogste niveau wil hij op termijn graag maken. Die stap wil Tim de Weijer ook maken maar voorlopig is de focus op VZC en ook bij hem spreekt het bekeravontuur aan. ,,VZC doet het daarin altijd goed. Lijkt me super om mee te maken, ook dat je wat verder komt in het toernooi. Bij ENC wisten we dat we als tweedeklasser er na een paar rondes uitslagen, bij VZC zal dat juist anders zijn. Daarnaast willen we lekker meedraaien in de eerste klasse.” 

Of hij in de toekomst nog de stap naar de eredivisie kan zetten, dat weet hij niet. ,,De eredivisie is mooi maar wel echt topsport. Op het moment wil ik lekker waterpolo spelen, het is vooral hobby.” De derde nieuweling bij VZC, keeper Sander Berkenbosch is nuchter over de komende wedstrijden. ,,Wij beginnen zaterdag met een thuiswedstrijd tegen De IJsselmeeuwen uit Zutphen. Dat moet wel gaan lukken”, zegt Berkenbosch.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 3 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 8 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00