Alain van de Bovenkamp in actie
Alain van de Bovenkamp in actie Nederlands waterpoloteam

Waterpolotalent Alain van de Bovenkamp: ‘Met vrienden op een EK en WK spelen is onbeschrijfelijk schitterend’

Waterpolo

VEENENDAAL Alain van de Bovenkamp begon op 9-jarige leeftijd met waterpolo bij VZC. Met twee EK deelnames, een WK deelname en twee jaar op de waterpoloacademie in Eindhoven, heeft hij al veel mooie momenten meegemaakt. De 18-jarige Veenendaler heeft deze zomer de overstap gemaakt naar Amersfoort waar hij samen met Pepijn Stevens voor zijn kans gaat bij ZPC in de eredivisie. ,,Ik heb veel te danken aan mijn tijd in Eindhoven, het was intensief maar ook onwijs leerzaam én leuk”, aldus Van de Bovenkamp.

door Job Boers

Van de Bovenkamp woont weer in Veenendaal bij zijn ouders na twee jaar in Eindhoven gewoond te hebben. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion heeft het talent veel trainingsuren gemaakt en hij heeft veel geleerd van zijn tijd in Eindhoven. ,,Ik woonde op 16-jarige leeftijd op de sportcampus van het TeamNL-centrum en we gingen ook in Eindhoven naar een school waar we de middelbare school konden combineren met onze topsportstatus. Naast de goede trainingsfaciliteiten hadden we onder andere een fysiotherapeut en een kok tot onze beschikking. Ja, in Eindhoven zijn alle ingrediënten aanwezig om jezelf te ontwikkelen op sportgebied’’, geeft de talentvolle speler aan.

MET DE PAPLEPEL INGEGOTEN Van de Bovenkamp heeft jarenlang bij VZC in het zwembad gelegen en hij kijkt met een voldaan gevoel terug op zijn tijd in het Valleibad. ,,VZC is een heel fijne club waar we met een goede groep jongens alle mogelijkheden hebben gekregen om ons te ontwikkelen. Dat zie je nu ook aan de spelers die op het hoogste niveau van Nederland spelen of hebben gespeeld.’’

Dat Van de Bovenkamp met waterpolo is begonnen is niet gek gezien het verleden van zijn oom Harry van der Meer. Oom Harry, nu de bondscoach van de heren, was als waterpoloër actief op de Olympische Spelen van 1992, 1996 en 2000. Dit maakte indruk op het jonge talent. ,,Als Nederland interlands moest spelen dan keek ik bij VZC samen met de ‘grote jongens’ de wedstrijden, ja het was als kleine jongen erg motiverend om bij die jongens te zijn.’’


Alain van de Bovenkamp in actie - Nederlands waterpoloteam

BIJZONDERE JAREN De goedlachse en vrolijke Van den Bovenkamp speelde gedurende de coronaperiode in Eindhoven waardoor hij een aantal bijzondere jaren achter de rug heeft. ,,Het eerste jaar heb ik de waterpolo academie gecombineerd met VZC, maar door corona hebben we nauwelijks gespeeld. Het jaar daarop ben ik overgestapt naar het waterpoloteam van PSV waar we een niveau hoger speelden.’’

In deze periode heeft Van de Bovenkamp ook deelgenomen aan een EK wat volgens de Veenendaler een mooie ervaring was. ,,We gingen naar het EK met grotendeels dezelfde jongens als waar we mee op de academie trainden. We kenden elkaar door en door waardoor we elkaar ook echt als vrienden beschouwden. Dat was echt geweldig en het heeft zich tijdens de wedstrijden ook echt uitbetaald’’, geeft de speler aan die trots is dat hij op twee EK’s en een WK heeft gespeeld.

NIEUWE PERIODE Met de overgang naar ZPC in Amersfoort en met het beginnen van een nieuwe studie is het leven van de student volledig veranderd ten opzichte van de afgelopen jaren. De sportliefhebber die van een middagdutje houdt heeft bewust gekozen voor ZPC. ,,Ik heb het gevoel dat ZPC goed bij me past, het is een mooie en ambitieuze club waar ik op mijn eigen positie kan spelen. Natuurlijk moet ik nog veel leren en zal ik niet gelijk tot de sterspelers horen, maar er is ruimte om me te ontwikkelen en te laten zien wat mijn kwaliteiten zijn’’, geeft de speler aan die in Amersfoort vier keer per week zal trainen.

Mede doordat Van de Bovenkamp nu minder tijd kwijt is aan reizen, kan hij zich de komende periode ook focussen op zijn studie Sport en Bewegen op het Dulon college in Ede. ,,Ik heb er nu bewust voor gekozen om mijn leven op een andere manier in te delen. Ik heb heel veel geleerd in Eindhoven en ik heb veel te danken aan mijn periode daar. Het is nu tijd om bij ZPC mijn kunsten te vertonen’’, sluit Van de Bovenkamp af.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 3 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 17 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 18 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 18 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 20 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 23 uur geleden
Afbeelding
The Dance Center behaalt mooie resultaten op tweede wedstrijd: ‘We zijn super trots’ gisteren