Pepijn Stevens in actie
Pepijn Stevens in actie Nederlands waterpoloteam

Pepijn Stevens van VZC naar ZPC Amersfoort: ‘Ik ben trots op waar ik nu sta, maar ik ben er nog lang niet’

Waterpolo

VEENENDAAL Waterpolotalent Pepijn Stevens deed vorige maand mee bij het WK waterpolo O18 jaar in Belgrado waar hij met zijn team vierde is geworden. Momenteel is Stevens met Oranje onder 19 op het EK in Montenegro. Het keeperstalent komt sinds deze zomer uit voor eredivisieclub ZPC uit Amersfoort nadat hij jarenlang voor VZC heeft gespeeld. ,,Ik ben na het behalen van mijn zwemdiploma bij VZC begonnen met waterpolo en ik heb er een schitterende tijd gehad. Samen met de andere jongens heeft VZC ons een goede opleiding geboden én we hebben samen veel plezier gehad’’, aldus de keeper die VZC dankbaar is.

door Job Boers

Stevens woont momenteel in Eindhoven waar hij onderdeel is van de Waterpoloacademie. Op de academie traint hij ongeveer 17 uur per week en hij combineert het dit jaar met het afronden van zijn havo. De ambitieuze keeper, die nog niet zijn rijbewijs heeft, zal dit jaar zijn wedstrijden spelen in Amersfoort. Stevens verwacht dat het een leerzaam jaar gaat worden. ,,Ik ben blij dat ik komend jaar deel mag uitmaken van het heren 1 team van ZPC, het is weer een niveau hoger waardoor ik mezelf blijf uitdagen en weer nieuwe stappen kan maken.’’

De toernooien in het buitenland zijn uniek. Dat is heel speciaal en motiverend!

Stevens zal niet gelijk in de basis staan aangezien er met Boyd Vermeulen al een goede keeper beschikbaar is. De goalie verwacht dat hij van Vermeulen veel kan leren. ,,Ik ben me ervan bewust dat Boyd de eerste keeper is, hij heeft veel ervaring en daar wil ik juist weer van leren. Boyd en ik zijn allebei relatief kleine keepers, hij is onwijs goed in het verplaatsen in de goal. Voor kleinere keepers is het in het water in vergelijking met grotere keepers een wereld van verschil, alles is anders behalve het passen. Dit jaar kan ik van dichtbij ervaren hoe Boyd zich opstelt in verschillende situaties. Ja daarin kan ik veel van hem opsteken en een nog betere keeper worden’’, aldus de ambitieuze en gedreven Stevens.

MOOIE ÉN MINDERE MOMENTEN De in Ede geboren Stevens, die op het EK onder 19 in Montenegro met keeper Sander Berkenbosch de concurrentie aan gaat, is er trots op wat hij tot nu toe heeft bereikt. ,,Ik ben pas 18 jaar maar ik heb met de toernooien, eredivisie wedstrijden en op de academie al zoveel mooie waterpolomomenten mee gemaakt. Het is onwijs leerzaam en daarnaast is het heel fijn om met de jongens op pad te zijn. De toernooien in het buitenland zijn ook uniek, je bent met de jongens echt bezig om iets te bereiken. Dat is heel speciaal en motiverend!’’

Stevens heeft al verschillende mooie momenten gekend in zijn prille carrière, al gaat het niet altijd voorspoedig. Met Jong Oranje onder 15 mocht hij mee naar het Europees jeugdkampioenschap in Bulgarije waar hij bijna zijn lies afgescheurde. Toen hij voor de onder 18 was geselecteerd brak hij zijn pink tijdens het voorafgaande oefentoernooi in Hongarije waardoor hij niet meeging naar het toernooi. ,,Daar heb ik inderdaad pech mee gehad en dat was frustrerend. Ik neem waterpolo heel serieus, als je zo lang naar een toernooi toe traint en optimaal fit bent, dan wil je ook een goed toernooi spelen. Als een blessure je tegenhoudt dan moet je de knop omzetten en daardoor sta ik waar ik nu sta’’, vertelt de realistische keeper.


Pepijn Stevens met zijn ploeggenoten. - Nederlands waterpoloteam

Het talent maakt in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion veel trainingsuren en hij woont op de sportcampus van het TeamNL-centrum in Eindhoven waardoor hij als een echte topsporter leeft.

STEUN VAN FAMILIE De topsportstatus is een begin, Stevens weet dat hij nog een lange weg te gaan heeft om hetgeen te bereiken waar hij van droomt; op Europees en Wereldniveau schitteren. ,,Ik ben er trots op waar ik nu sta en ik waardeer de support van mijn familie enorm. Zo gaat mijn vader overal mee naar toe en mijn moeder en zusje volgen me ook op de voet. Dat helpt mij wel, want ze steunen me in alles. Dit is pas een begin aangezien ik nog veel stappen moet zetten. Op de middellange termijn wil ik bij Amersfoort in de Eredivisie spelen maar op de lange termijn wil ik in het buitenland mijn kunsten vertonen’’, geeft de keeper aan die al op zijn elfde met Jong Oranje mee mocht trainen.

Met de Italiaanse keeper Stefano Tempesti die op vijf Olympische Spelen actief was, heeft Stevens een mooi voorbeeld om zich aan te meten. ,,Het zou geweldig zijn om alleen al een gedeelte te bereiken van wat hij bereikt heeft. Ik moet geduld hebben, hard trainen en mezelf blijven ontwikkelen in Amersfoort, Eindhoven en in Jong Oranje.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van de Zandschulp doet mee aan NK tennis 7 minuten geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 3 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 17 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 19 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 19 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 20 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 23 uur geleden